Český Krumlov má ojedinelé múzeum ilustrácií pre deti

Vedenie mesta Český Krumlov pre svojich obyvateľov a návštevníkov chce organizovať väčšie podujatia a rôzne aktivity počas celého roka, aby sa vyhlo sezónnemu turistickému náporu.

„Sme malé, ale veľmi lákavé mesto s trinásť tisíc obyvateľmi a v roku 2019 ním prešlo zhruba dva milióny návštevníkov, čo už je na hrane jeho znesiteľnosti. Kovidové obdobie znamenalo výrazný pokles a tento rok sa k nám vrátili slovenskí, poľskí, rakúski, nemeckí turisti, čiže najbližší susedia, na ktorých sa chceme v budúcnosti zamerať, pretože vyvažujú mohutnú predkovidovú ázijskú klientelu,“ pri príležitosti Dňa Českého Krumlova v Bratislave to povedal jeho miestostarosta Dalibor Uhlíř. Zároveň na podujatí v Českom dome prezradil, že k partnerským mestám v siedmich krajinách (Nemecko, Rakúsko, Ukrajina, Wales, Taliansko, Slovinsko, USA) na budúci rok pribudne Trenčín, keď to schvália obidve mestské zastupiteľstvá.     

Podľa Uhlířa Český Krumlov svojou históriou, pamiatkami a polohou je český exportný turistický poklad, ktorý si vlani pripomínal 20. výročie zapísania do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jeho hradný komplex je po pražskom druhý najväčší v krajine, navyše má barokové divadlo s otáčavým hľadiskom i priekopou s medveďmi.

Centrum mesta si zachovalo stredovekú uličnú dispozíciu a historické budovy. Je obkolesené v podkovitovom meandri rieky Vltava, po ktorej sa plaví množstvo turistických plavidiel nielen počas populárneho tradičného maratónu. Návštevnosť zvyšujú i rôzne festivaly a slávnosti, momentálne tiež začínajúce Vianočné trhy, ktoré potrvajú do 1. januára 2024.   

K lákadlám už patrí aj kláštorný komplex, ktorý bol dlhodobo verejnosti neprístupný. „Komplex troch kláštorov je po rozsiahlej rekonštrukcii ďalším zaujímavým tipom pre domácich aj turistov. Okrem obnovenej architektúry a historických diel sú tam rôzne aktivity nielen pre deti. Vytvorili sme 3+ galérie s názvom Zbierka ilustrácii pre deti. Zostavil ju Otakar Božejovský, ktorý s ilustrátorom Štěpánom Zavřelom založil úspešné švajčiarske nakladateľstvo detských kníh Bohem Press. Prvý cyklus zbierky vystavujeme v tejto našej novej galérii. Inú časť zbierky sme predstavili v Zichyho paláci v rámci súčasného Bienále ilustrácií Bratislava,“ konštatoval riaditeľ Kláštorov Český Krumlov Martin Malý.      

Dvaja českí emigranti Otakar Božejovský (1948) a žiak významného umelca Jiřího Trnku Štěpán Zavřel (1932 – 1999) vytvorili v roku 1973 v Curychu jedno z najslávnejších a najúspešnejších nakladateľstiev detských kníh na svete. V Bohem Press vydali okolo 300 knižných titulov v desiatkach jazykov. Okrem prestížnych cien za knihy Božejovský získal vysoké ocenenie - Zlatého benátskeho leva za kultúrne zásluhy, založil v tomto talianskom meste slávne Bienále ilustrácii. Blažejovského umelecká zbierka obsahuje vyše 650 originálov od 30 ilustrátorov zo šestnástich krajín sveta. O ich kvalite svedčí skutočnosť, že boli vystavené v parížskom Centre Pompidou, Metropolitan múzeu v New Yorku a iných najslávnejších výstavných inštitúciách. Teraz táto jeho celoživotná „trofej“ je uložená v novozriadenom a jedinom európskom múzeu ilustrácii pre deti, v Českom Krumlove.  

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.