Krach SVB a Signature tlačí nadol akcie európskych bánk

Akcie bánk v Európe aj Ázii zaznamenali v pondelok prudký pokles, keď bankový sektor nervózne zareagoval na krach dvoch amerických bánk počas troch dní.

Najväčší vplyv na trhy má však stále krach Silicon Valley Bank (SVB) z piatka (10. 3.), aj keď americká vláda v závere víkendu oznámila opatrenia na zvýšenie dôvery v bankový sektor.

Bankový index STOXX, ktorý v piatok klesol o 3,78 %, zaznamenal v pondelok ďalší pokles o 4,3 %. Index tak smeruje k najväčšiemu poklesu za dva dni od invázie Ruska na Ukrajinu koncom februára minulého roka.

Výrazný pokles zaznamenali akcie nemeckej banky Commerzbank a švajčiarskej Credit Suisse. V prvom prípade klesli akcie o 7,5 %, v druhom o 7,8 %. Akcie britskej banky HSBC, ktorá v pondelok oznámila prevzatie britskej divízie americkej SVB s cieľom zabrániť rozšíreniu krízy na britský finančný trh, klesli o 2,6 %.

Už skôr, ešte pred otvorením európskych trhov, zaznamenali pokles akciové trhy v Japonsku či Singapure, pričom nadol opäť smerovali najmä akcie bánk. Akcie bánk v rámci indexu Topix klesli počas dnešného obchodovania o 4 % a akcie najväčších singapurských bánk zaznamenali pokles približne o 1 %.

Banka Silicon Valley - najväčší krach banky od globálnej finančnej krízy v roku 2008

Historický krach z minulého týždňa bol do značnej miery pripísaný zhoršujúcim sa obchodným podmienkam v koncentrovanej zákazníckej základni firmy a zle načasovanému rozhodnutiu investovať miliardy dolárov do cenných papierov krytých hypotékou.

Bývalý manažér SVB, ktorý pracoval na rizikových iniciatívach a chcel zostať v anonymity, uviedol, že banka zostala technologicky stagnujúca, aj keď bola útočiskom pre rôzne startupy, ktoré mali záujem o špičkový softvér a produkty. Ako to opísal, „backend banky je celý pozliepaný zo žuvačiek a drôtov“.

Rýchly kolaps SVB sa začal v stredu neskoro večer po 40 rokoch pôsobenia na bankovom trhu USA, keď banka oznámila investorom, že predala cenné papiere v hodnote 21 miliárd USD so stratou 1,8 miliardy USD a snažila sa získať dodatočný kapitál v dôsledku poklesu vkladov. Vo štvrtok, keď akcie klesali a rizikové firmy tlačili na portfóliové spoločnosti, aby vytiahli svoje vklady, sa sociálne médiá ako Twitter doslova hemžili ľuďmi, ktorí ponúkajú rady a prosby.

Jeden zakladateľ startupu, Robert McLaws, reagoval na konkrétny tweet a ponúkol veľmi odlišný pohľad. „Ako zákazník @SVB_Financial za posledných 5 rokov sa nesprávali ako skutočná banka a sú hrozní a dostávajú naspäť len to, čo si zaslúžia,“ napísal McLaws, generálny riaditeľ BurnRate.io. "Ich technologický balík sa nepohol ani o 1 minútu, ich poplatky sú trestné a ak nie ste v SV, ste neviditeľní."

David Selinger, generálny riaditeľ spoločnosti zaoberajúcej sa fyzickou bezpečnosťou Deep Sentinel, pre CNBC povedal, že SVB zlyhalo vo svojej reakcii na pandémiu Covid po tom, čo vláda iniciovala program ochrany núdzových platieb (PPP). Pôžičky z programu boli navrhnuté tak, aby umožnili spoločnostiam pokračovať v platení zamestnancov počas ekonomickej odstávky. V apríli 2020 spoločnosť Tech Crunch informovala o ďalších zákazníkoch SVB, ktorí sa sťažovali, že banka nesprávne spracovala proces PPP.

Americký bankový regulačný orgán v piatok vydal v piatok okamžité oznámenie, v ktorom uviedli, že Silicon Valley Bank, jedna z najväčších bánk v krajine, ktorej kalifornské úrady zastavilia všetky bankové operácie a aktíva banky boli zmrazené a prevzaté federálnym poistením vkladov Corporation (FDIC).

Ako uvádza CNBC, príbeh banky Silicon Valley Bank je najväčším krachom americkej banky od globálnej finančnej krízy v roku 2008, ku ktorej došlo pred viac ako desiatimi rokmi. Zasahovanie zo strany regulátorov prichádza krátko po tom, čo sa akcie SVB v piatok držali po prepade až o 66 % v predkúpnej fáze obchodovania pred otvorením trhu.

Organizácia FDIC, ktorá má za úlohu zvládnuť zatvorenie banky, uviedla, že vytvorila Národnú banku poistenia vkladov v Santa Clare, ktorá teraz drží poistené vklady od SVB.

V tlačovej správe sa spomína aj to, že úradné previerky SVB budú naďalej objasňovať vzniknutú situáciu. Hlavná kancelária v Santa Clara a všetky pobočky Silicon Valley Bank budú znovu otvorené v pondelok 13. marca a všetci poistení vkladatelia budú mať plný prístup k svojim poisteným vkladom najneskôr v pondelok ráno.

Nikolas Kokovlis | Nurphoto | Getty Images

Štandardné poistenie FDIC pokrýva až 250 000 USD na vkladateľa, na banku a pre každú kategóriu vlastníctva účtu. Nie je presne jasné, ako zatvorenie ovplyvní väčšie účty alebo úverové linky pre spoločnosti. FDIC uviedol, že sa bude snažiť likvidovať aktíva SVB a že budúce výplaty dividend môžu byť vyplatené nepoisteným vkladateľom. Nepoistení vkladatelia dostanú zálohovú dividendu v priebehu budúceho týždňa s možnými dodatočnými výplatami dividend, keďže regulátor postupne predáva aktíva SVB.

CNBC uvádza, že zatvorenie SVB by ovplyvnilo nielen vklady, ale aj úverové zdroje a iné formy financovania. FDIC uviedol, že úveroví zákazníci SVB by mali pokračovať v splácaní ako zvyčajne.

Ministerka financií Spojených štátov amerických Janet Yellenová počas svojej výpovede pred Výborom pre spôsoby a prostriedky v piatok ráno povedala, že „veľmi pozorne monitoruje“ vývoj v niekoľkých bankách v krajine. Yellen už zapracovala svoje pripomienky predtým, ako FDIC prevzala SVB.

rNUlife.sk / BBC, CNN, CNBC, CBC, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.