Zbojníci a valasi - netradičné stretnutie pod Chopkom

Víkend v Jasnej bude v znamení netradičného stretnutia netradičných povolaní. Na Priehybe sa v sobotu 26. augusta predvedú Liptovskí zbojníci spolu s chovateľmi tradičnej slovenskej ovečky – valašky.

Návrat valašky na slovenské lúky pokračuje. Po tom, čo mali v minulom roku ovečky tohto tradičného plemena premiéru na zjazdovkách v lyžiarskom stredisku Jasná, sa počas najbližšieho víkendu stretnú na Priehybe viacerí členovia Klubu chovateľov pôvodnej valašky. Zámerom je predviesť verejnosti premiérovo  návštevníkom ešte viac zo starostlivosti o toto tradičné plemeno ovce.

 „Život na salaši sa vždy riadil prísnymi pravidlami, no niesol v sebe aj kus kultúry, ktorú nazývame valašská. Salašnícky spolok na čele s jeho gazdom, starostlivo dojednávali podmienky hospodárenia na salaši. Bolo sviatkom, keď majitelia oviec vyšli na salaš ostrihať tie svoje a skontrolovať, či je ich často krát jediný zdroj obživy v dobrých rukách. V tomto duchu chceme spolu s členmi Klubu chovateľov pôvodnej valašky predviesť nielen strihanie oviec, ale pripraviť pre návštevníkov aj pohostenie v podobe ochutnávky autentických produktov zo salašov,“ prezradil Peter Bačkor, člen Klubu chovateľov pôvodnej valašky na Slovensku.  

Na salaši Priehyba nájde verejnosť rôzne nástroje, náradie na výrobu a spracovanie mlieka a syra, hravou formou môže spoznať históriu a život na salaši a spolu s pomocou pastiera pozorovať ovečky v horskom prostredí.

Súčasťou pripravených aktivít bude aj rodinný program plný zábavy, ľudových tradícií s Liptovskými zbojníkmi. Tí predvedú malým i veľkým návštevníkom školu plieskania bičom, zbojnícku pasovačku, zbojnícky trojboj, visenie na háku a ďalšie zaujímavosti.

Autentickú atmosféru na Priehybe dotvoria folklórny súbor Urpín a hlavná hviezda dňa Ondrej Kandráč. Deti poteší aj vystúpenie kúzelníka Talostana. Každé dieťa, ktoré si na Priehybu donesie plyšovú ovečku, sa navyše môže tešiť na milý darček.

rNUlife.sk / Marián Galajda, PR TMR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.