Predvolebný týždenník Európskeho parlamentu: Do európskych volieb zostáva 6 týždňov

Ako EÚ ovplyvňuje životy občanov a regióny, v ktorých žijú? Aké sú výsledky jarného Eurobarometra? V dňoch 6. až 9. júna 2024 sa približne 373 miliónov Európanov vyberie k volebným urnám, aby si zvolili 720 poslancov nového Európskeho parlamentu.

Predvolebné novinky

• V pondelok 29. apríla štartuje druhá fáza celoeurópskej komunikačnej kampane, ktorá zdôrazňuje dôležitosť účasti na voľbách a ochranu demokracie. Jej súčasťou bude krátky dokument a televízne a rozhlasové spoty.

• Počas Dňa otvorených dverí v Novej Cvernovke sa v stredu 1. mája o 13.00 uskutoční debata 20 rokov Slovenska v EÚ. Zúčastní sa jej vedúci kancelárie Európskeho parlamentu Robert Sermek a ďalší pozvaní hostia.

• V košickom kine Úsmev 7. mája spoločne oslávime Deň Európy. Diskutovať budeme o umelej inteligencii, o tom, že aj my všetci sme "Brusel" a večer premietneme nemecký film Zborovňa, ktorý získal európsku cenu Lux.

• 8. a 9. mája sa rozsvietia ikonické budovy po celom kontinente v európskych farbách pri príležitosti Dňa Európy a jedného mesiaca pred voľbami do Európskeho parlamentu. Do európskej modrej sa zahalí aj prezidentský palác v Bratislave.

Dátumy volieb

Podľa volebného zákona EÚ sa voľby do Európskeho parlamentu konajú každých päť rokov počas štyroch dní od štvrtka do nedele. Konkrétne v roku 2024 prebehnú voľby vo všetkých 27 členských štátoch od štvrtka 6. júna do nedele 9. júna.

„Využi svoj hlas“ – Volebná kampaň Európskeho parlamentu

Európsky parlament je jedinou priamo volenou európskou inštitúciou. Ako jediný sa priamo zodpovedá občanom a môže vyvodzovať zodpovednosť voči ostatným riadiacim inštitúciám v snahe zabezpečiť transparentnejšiu a demokratickejšiu Európu.
Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch chce informovať verejnosť o najbližších európskych voľbách, ktoré sú mimoriadne dôležité pre budúcnosť Európy. Komunikačné činnosti inštitúcií sú nestranné a dopĺňajú kampane politických strán, ako aj jednotlivých kandidátov. Kampaň bude zameraná na úspechy EÚ a Európskeho parlamentu a pripomenie, aké dôležité je zúčastniť sa na demokratickom procese hlasovaním.

Hlasovať sa najprv začne v Holandsku, kde sa voľby budú konať 6. júna, po ňom bude nasledovať Írsko v piatok 7. júna a Lotyšsko, Malta a Slovensko v sobotu 8. júna. V Česku budú hlasovacie miestnosti otvorené v piatok a sobotu, zatiaľ čo v Taliansku sa bude hlasovať v sobotu a nedeľu. V 20 krajinách EÚ (Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Nemecko, Maďarsko, Litva, Luxembursko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko) sa voľby budú konať v nedeľu 9. júna.

Predbežné výsledky budú zverejnené v nedeľu večer. Viac informácií o zverejnení výsledkov a praktické podrobnosti o volebnej noci nájdete nižšie.

Dezinformácie

• Šíritelia dezinformácií sa môžu pred eurovoľbami pokúsiť zaplaviť verejný priestor, aby šírili zmätok, apatiu a nedôveru.

• Tretia epizóda seriálu Európskeho parlamentu o dezinformáciách poskytuje konkrétne tipy, ako túto hrozbu rozpoznať. Vysvetľuje ako čeliť polarizácii, ktorá umelo podporuje extrémne názory a vytvára falošné vnímanie reality.

Dobre vedieť

Počas tohto volebného obdobia Európsky parlament prijal 370 zákonov. Na poslednom plenárnom zasadnutí bol v Štrasburgu rekordný počet viac ako 600 novinárov. Počas týchto dní prišli do Európskeho parlamentu aj tisícky návštevníkov.

Prehľad ďalších podujatí, ktoré organizuje Európsky parlament

26.04. Krupina: Deň Európy, slávnostné otvorenie ED Banskobystrický kraj

30.04. – 1.05. Senica: Európsky kvíz, stánok KEP na verejnej akcii - 20. výročie členstva v EÚ, 2x workshop k EE24 (Záhorská knižnica), Európska hodinka

03.05. – 5.05. Bratislava: Bratislavský majáles – stánok KEP, SFPA debata

06.05. Prešov: workshop k EE24 (ŠVK Prešov), SFPA debata

07.05. Košice: Deň Európy – vlajkové podujatie Kancelárie EP na Slovensku

09.05. Bratislava: Deň Európy, stánok KEP

13.05. Trenčín: Deň Európy, stánok KEP

19.05. Námestovo: Deň Európy/Deň rodiny, stánok KEP, EÚ zóna, SFPA debata

22.05. Bratislava: Zahájenie filmového festivalu 5x5, premietanie LUX filmu Karaoke Blues

02.06. Medzany (Prešov): Deň mladého farmára, stánok KEP

04. – 05.06. Dvory nad Žitavou: Dni Poľa - stánok KEP, debata k EE24

rNUlife.sk / TS / foto: Daniel Mičuda

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.