Od zajtra sa začína Bratislava Design Week 2020 - pandemická edícia

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) a o. z. Aparát spoločne prinášajú návštevníkom od 3. 12. do 15. 1. do priestorov Apponyiho paláca výstavu súčasného dizajnu.Výstava je súčasťou Medzinárodného festivalu Bratislava Design Week a veľmi netradične a zaujímavo prepojí súčasné dizajnérske diela v kontraste prostredia paláca z 18. storočia.

Na obrázku môže byť: 1 osoba, stojaca osoba a outdoor, text, v ktorom sa píše „Bratislava 7/12 Design 2020 Week Bratislava 3/12—7/12 2020 Design 3/12“

Najintenzívnejšie medzinárodné podujatie dizajnu na Slovensku“ vzniklo v roku 2009 ako Dizajnvíkend, od roku 2013 ho poznáme ako Bratislava Design Week. Cieľom organizátorov je predstaviť verejnosti „crème de la crème“ z oblasti dizajnu, ktorý vzniká prísnym výberom z toho najlepšieho z domácej scény: od výrobcov, predajcov, dizajnérov, nezávislých značiek, študentov dizajnu, experimentálneho dizajnu až po módu a vybrané projekty a dizajnérov zo zahraničia.

Hlavnou témou tohto ročníka je PREMENA / Transformácia. BADW ňou prirodzene reaguje na aktuálnu situáciu - meníme sa my, mení sa svet, menia sa pravidlá – a reflektuje ju v kurátorských výstavách, v diskusiách, vizuále a dotýka sa aj výstavných priestorov.

Múzeum historických interiérov, Apponyiho palác | Miesta | Visit Bratislava
Apponyiho palác, zdroj: visitbratislava

Jednou z dvoch centrál tohtoročného BADW sa stal Apponyiho palác - sídlo nášho Múzea historických interiérov, v ktorom prebehne hlavná medzinárodná kurátorská výstava TRANS FORM. V rámci nej sa do expozície nainštalujú alebo „infiltrujú“ súčasné experimentálne dizajnérske práce akcentujúce “future thinking”. Vznikne tak zaujímavá konfrontácia súčasného dizajnu s historickým mobiliárom a interiérmi. Kurátorkami výstavy sú Silvia Sukopová a Ľubica Hustá v spolupráci s Gabrielou Smetanovou. Na výstave sa odprezentujú diela dizajnérov zo 7 krajín a výstava prebehne na obidvoch výstavných poschodiach paláca.  

Zoya Gallery | OnlySlovakia
ZOYA Gallery, Erdődyho palác

Zoya Gallery sa predstavia dizajnéri, študenti dizajnu a dizajnérske štúdia z OPEN CALL, ale aj výstavy VIAC je VIAC – ktorá predstaví výber najzaujímavejších ukážok súčasného úžitkového skla, porcelánových objektov a keramiky slovenských dizajnérov. Kurátorom výstavy je Patrik Illo.  Okrem toho výstava rakúskeho dizajnéra Klemensa Schillingera tématizujúca závislosti na súčasných technológiách.

Z U Z A N A S V A T Í K na #BratislavaDesignWeek2020
v Apponyiho paláci a ZOYA gallery už
3. - 7. 12. 2020

edícii Majstri BADW v Zoya Gallery predstaví výtvarníka a majstra keramickej monumentálky Imricha Vaněka (1931_2015) na výstave Zlatá horúčka v kurátorskej koncepcii Svätopluka Mikytu a Zuzany Bodnárovej.  

Keďže sa tento týždeň začína Bratislava Design Week, najväčší festival súčasného dizajnu na Slovensku, dnešné vydanie programu Triaška and Čejka_FM bude venované práve jemu. Aké sú nové tendencie v dizajne, čo všetko festival ponúkne návštevníkom a aké to je organizovať ho v čase pandémie? Aj o tom budeme po 20:00 diskutovať s riaditeľkou festivalu Ľubicou Hustou a dizajnérkami Simonou Janišovou a Luciou Gamanovou, ktoré nám tiež porozprávajú o svojej tvorbe a prácach, ktoré na festivale odprezentujú.

Zároveň v premiére predstavíme formou video inštalácie autorské profily slovenských dizajnérov v réžii Štefánie Lovasovej, ktoré vznikli pre BADW 2020. 

Aj BADW presunie časť svojho programu v súvislosti s aktuálnou situáciou do online priestoru. Výstavy si tak budú môcť návštevníci pozrieť aj online - formou video prehliadok. Rovnako - živé stretnutia a diskusie - nahradí online program z improvizovaného BADW štúdia v Apponyiho paláci.

Organizácia predaja vstupeniek na výstavu Bratislava Design Week a Program

Od 4. 12. 2020 do 15. 1. 2021 bude sprístupnená v Apponyiho paláci výstava Bratislava Design week. Inštalácie sa týkajú 1. a 2. poschodia Apponyiho paláca. Návštevníci výstavy zaplatia vstupné 4 €, zľavnené 2 €, tak ako bežné vstupné do múzea.

Bratislava Design Week: Múzeum mesta Bratislavy

4. 12. – 6. 12. 2020 Na výstavu v týchto dňoch budú platiť do Apponyiho paláca aj vstupenky zakúpené v galérii Zoya na Ventúrskej ulici 1.

BADW má v roku 2020 dve centrály, v dvoch nádherných mestských palácoch : Apponyiho palác - sídlo Múzea historických interiérov na Radničnej 1 a ZOYA Gallery, Erdődyho palác na Ventúrskej 1.

V ich priestoroch ištalácie medzinárodných kurátorskych výstavy (AP) aj Open Call (EP). Predstaví sa viac ako 50 dizajnérov, študentov dizajnu a dizajnérskych štúdií zo 7 krajín. Výstavy si budete môcť pozrieť aj online formou video prehliadok. PLUS exteriérové inštalácie v Starom meste, ktoré budú prístupné za každých okolností. Živé stretnutia nahradí online program! Medzi hosťami sú: James Shaw (GB), Alice Stori Liechtenstain (IT- AT), Klemens Schllinger (AT), PriestmanGood (GB), Crafting Plastic, Marlis Wirth (AT), Tadeáš Podracký (CZ) a ďalší. V exteriéri Starom meste uvedieme v premiére experimentálnu digitálno typografickú interaktívnu inštaláciu SHOT Juraja Sukopa vo výkladoch OD Dunaj (BOHÉMA), na rovnakom mieste aj inštaláciu SYSTÉM DYI dizajnérky Andrey Ďurianovej. 

 Kompletný programový prehľad nájdete na odkaze : http://www.bratislavadesignweek.sk/program-2020/

rNUlife.sk / BADW

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.