Kontroverzná kryptomena Facebooku Libra dostala nové meno: Diem

Tento krok má posilniť „jej organizačnú nezávislosť“, pretože neustále sa scvrkávajúci sa projekt žiada o súhlas príslušných regulačných orgánov. "Nový názov, Diem, ktorý v latinčine znamená „deň“, odráža rastúcu vyspelosť a nezávislosť projektu“, uviedol výkonný riaditeľ asociácie Diem Stuart Levey.

Zdroj: Expertinvestor

Pritom vôbec nie je jasné, ako nový názov kryptomeny podporí nezávislosť tohto ťažko skúšaného projektu. Je zrejmé, že Facebook nezískal toľko podpory k Libre či Diem, ktorý sa zmenil v pôvodných cieľoch i rozsahu od verejného ohlásenia spustenia v polovici roku 2019. Partneri z projektu odišli, detaily sa posunuli a zákonodarcovia plány kritizovali. Facebook napriek tomu naznačil, že bude pokračovať v projekte, ktorého ambície sa časom už zmenšili.

Diem instead of Libra: Facebook gives cryptocurrency a new name | DE24 News  English
Zdroj: Die Presse

Minulý týždeň denník The Financial Times informoval, že projekt by sa mohol spustiť už v januári v obmedzenejšej podobe, ako sa plánovalo. Kryptomena bude pravdepodobne krytá jedna k jednej s americkým dolárom, uviedol denník, namiesto toho, aby navrhoval viac stable coinov v jednej mene krytých hlavnými menami. Stable coin je kryptomena, ktorá spája svoju trhovú hodnotu s externým zdrojom, ako je dolár.

stable coins, porovnanie
Čo je to stable coin?
Stable coin je blockchainový token vytváraný s cieľom minimalizovať cenovú volatilitu v prostredí kryptomien. Často je viazaný k hodnote štátnych mien, ako je americký dolár či euro – token by potom nemal vykazovať o nič vyššiu volatilitu než daná mena. Najznámejším stable coinom dneška je USD Tether; ten má však problémy s dôveryhodnosťou a po svete vznikajú ďalšie stable coiny. V princípe existujú dve kategórie stable coinov líšiacich sa svojím prístupom na zabezpečenie stability: IOUS a kolateralizované inštrumenty. Prvým typom stable coinov sú tokeny, ktoré sľubujú konvertibilitu za americké doláre (či iné meny), ktoré tím drží na svojom bankovom účte. Token tak v zásade nemá hodnotu sám o sebe; je len záväzkom tímu, že dodrží svoj sľub o plnom krytí prostriedkov na účte. Ide o tzv. IOU (z anglického I Owe You – dlhujem vám) čiže dlžobný úpis. Skutočný exit do doláru, ktorý je možné vybrať na bankový účet, potom väčšinou neprebieha na burzách samotných, ale v zmenárňach, ako sú Coinbase, Bitstamp či Coinmate. USD Tether je obchodovaný na väčšine veľkých búrz (Binance, Huobi, OKEx, Bitfinex). Panujú pritom značné pochybnosti o pravdivosti tvrdení o 100 % krytí. Na obrázku je názorná ukážka toho, ako sa môže líšiť cenová volatilita stable coinov a „klasických“ kryptomien. [Crypviz.io]

CEO Stuart Levey sa však nateraz už odmietol podrobnejšie vyjadriť k termínu spustenia Diemu.

Kryptomena Libra / Diem bola navrhnutá s cieľom uľahčiť ľuďom a podnikom bezpečné posielanie peňazí do celého sveta. Na rozdiel od bitcoinu a iných kryptomien, ktoré môžu byť veľmi volatilné a špekulatívne, má byť Diem krytý vládnou menou. To znamená, že niektoré coins ponúkané skupinou by slúžili napríklad ako ekvivalentná hodnota amerického dolára, niektoré ako ekvivalentná hodnota eura.

Facebook-backed cryptocurrency Libra renamed diem - Eminetra South Africa
Zdroj: Eminentra

Začiatkom tohto roka spoločnosť Facebook premenovala svoju digitálnu peňaženku z Calibry na Novi. Novi umožní ľuďom posielať si peniaze navzájom v aplikácii alebo cez Facebook Messenger či WhatsApp.

V skutočnosti to nie je kryptomena Facebooku. Je to projekt asociácie Diem, ktorú Facebook pôvodne založil ako asociácia Libra. Asociácia, ktorá bude slúžiť ako správca, menový orgán pre kryptomenu. Tvrdí, že jej účelom je „zmocniť sa miliardy ľudí“, pričom uviedla, že až 1,7 miliardy dospelých užívateľov je bez bankových účtov, ktorí by túto menu mohli začať používať.

Facebook-backed Libra Association changes its name - Tech
Zdroj: Mashable SEA

Asociácia Diem je nezávislá skupina organizovaná Facebookom za účelom správy digitálnych mien, ktorú pôvodne zakladalo ako Libru 28 členov. Medzitým pre neustále problémy autorít so schválením pre bezpečnosť projekt opustili PayPaleBay, Stripe, giganti platobných kariet Visa a Mastercard, Mercado Pago, Priceline, Kayak či OpenTable Medzi súčasných členov združenia okrem Facebooku patria Andreessen Horowitz, Coinbase, Spotify, Lyft a Uber.

Libra cryptocurrency task modifications name to Diem to distance itself  from Facebook - News Today
Zdroj: News Today

Ale jedno je isté, že Facebook má stále svoj vlastný enormný záujem o svoju vlastnú digitálnu hotovosť. Sociálna sieť fungovala zhruba štyri roky s virtuálnou menou s názvom Credits, ktorá predchádzala Diemovi a ktorá umožňovala platby za hry hrané na Facebooku. Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ Facebooku, uviedol, že "posielanie peňazí online by malo byť také jednoduché ako posielanie fotografií". Diem je navrhnutý tak, aby ľuďom uľahčil a zlacnil prevod peňazí online, čo by tiež mohlo prilákať nových používateľov na sociálnu sieť. Zuckerberg ale pripustil, že to, že ľudia budú používať Diem kryptomenu, by Facebooku pravdepodobne prospelo, pretože by reklama na sociálnej sieti bola ešte žiadanejšia, a teda pre užívateľov aj drahšia.

ONE COIN Cryptocurrency - Domov | Facebook
Coin je kryptomena, ktorá „beží“ na vlastnej blockchainovej sieti. Ako asi viete, Blockchain je decentralizovaná databáza, reťazec blokov, fungujúci na P2P sieti. Každá kryptomena, ktorá má vlastní Blockchain teda patrí medzi coiny. Napr. BTC, LTC, XMR… Medzi coiny patria i kryptomeny s vlastnou sieťou, ktorá vznikla ako odštiepok od inej, pôvodnej siete, pri tzv. hard forku (napr. BTC Cash a celý rad ďalších). Napriek tomu že sa coiny spravidla ťažia, existujú aj výnimky. Z toho vyplýva, že ťažiteľnosť taktiež nie je jednoznačný ukazovateľ, či ide o coin. Inými slovami, kryptomena ktorá sa ťaží je vždy coin, ale opačne to neplatí, pretože existujú aj coiny, ktoré sa neťažia, napr. Ripple, ktorého sieť namiesto ťažby funguje na základe synchronizácie a porovnávania dát jednotlivých uzlov.
Mario's Lab
Tokeny nemajú vlastnú sieť a zvyčajne “ležia” na Blockchaine inej kryptomeny. Fungujú vďaka tzv. smart kontraktom na inej platforme. Pre tieto účely bola vytvorená platforma Ethereum, ale napr. aj NEO, NEM, NXT, QTUM… Pre tokeny je typické, že slúžia ako platidlo v určitej aplikácii, ku ktorej neoddeliteľne patria. Ako príklad uvediem Medicalchain, ktorý má za cieľ umožniť pacientom plný prístup a kontrolu nad ich lekárskymi záznamami a rieši tak súčasné problémy a nedostatky v lekárskych záznamoch. Prvotná ponuka tokenov sa často označuje skratkou ICO, môže dochádzať k chybám, pretože písmeno „C“ v skratke zastupuje slovo coin.

Kryptomeny sa delia na BTC a alternatívne kryptomeny a zároveň na coiny a tokeny. Token nemá vlastnú sieť a využíva niektorú z platforiem, ktorá bola na tieto účely vytvorená (ETH..). Všetky kryptomeny, vrátane informácie, či ide o coin alebo token, nájdete na tejto stránke.

Why the name change? Facebook's Libra becomes Diem to gain approvals
Zdroj: Disruptive Asia

rNUlife.sk / cnbc.com, kryptomagazín

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.