Slovenskí turisti radi spoznávajú Česko

Od rozdelenia Československa je západná časť našej bývalej republiky obľúbenou zahraničnou destináciou. Česko je pre slovenských turistov dlhodobo druhou najnavštevovanejšou krajinou, prví sú už tradične Nemci.

Podľa Českého štatistického úradu v rokoch 2011 až 2021 prišlo do Českej republiky viac ako 5,6 milióna záujemcov zo Slovenska. Najviac, takmer trištvrte milióna (749 977) ich bolo v roku 2019 a rok predtým trochu menej 734 910. Nasledujúce obmedzené kovidové roky 2020 a 2021 znamenali výrazný pokles na 274 205 a 330 827 osôb.

„Tri desaťročia po rozdelení spoločného štátu prichádzajú k nám Slováci najmä za historickými pamiatkami a športovými zážitkami. Na hrady a zámky často chodia kvôli zachovanému pôvodnému mobiliáru, čo je na slovenských pamiatkach vzácnosťou. Vyhľadávané sú tiež pamiatky zapísané vo svetovom zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Tiež majú záujem o wellness pobyty, obľúbené sú najmä Luhačovice, kde chcú vidieť aj stavby slovenského architekta Dušana Jurkoviča,“ konštatuje hovorkyňa agentúry CzechTourism Štěpánka Filipová.

Podľa nej pandémia covidu 19 záujem turistov presmerovala viac do outdoorových aktivít v prírode, akými sú atraktívne skalné mestá, chodníky v korunách stromov či cyklistické výlety po Južnej Morave s ochutnávkami vína.

Slovenská cestovná kancelária Juriš Travel podľa manažérky Adriany Korpovej v roku 2022 zorganizovala do Česka zájazd po zámkoch na rieke Orlici, plavbu po Baťovom kanály, výlet na Slávnosti špargle a vína v Ivančiciach i návštevu Muchovej maľovanej Slovanskej epopeje. Klienti cestovnej kancelárie Liber navštívili hustopečeské slávnosti mandlí a vína či čejkovický bylinkový festival, povedala za firmu Irena Chrapanová.

„Podporiť záujem slovenských turistov o Česko majú rôzne marketingové kampane. Celoročne je na letisku v Bratislave panel prezentujúci tradičné umenie českých sklárov alebo české kúpele. Televízia TA3 vysiela program Chutné Česko, ktorý Slovákov zoznamuje s historickými a prírodnými pamiatkami i kulinárstvom,“ dodala Štěpánka Filipová.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / foto: Fotolia

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.