Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici si pripomenie 30 rokov od vzniku Slovenskej republiky

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pripravilo pri príležitosti 30. výročia vzniku SR besedu historika a riaditeľa SSM Marcela Pecníka. O historických míľnikoch, ktoré predchádzali vzniku našej republiky, sa návštevníci dozvedia 11. januára o 17.00 h v Thurzovom dome.

Samostatná Slovenská republika začala písať svoju históriu od 1. januára 1993, keď vznikli dva samostatné štátne útvary – Česká republika a Slovenská republika. Stalo sa tak po 74 rokoch, dvoch mesiacoch a troch dňoch existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Slováci a ich predkovia obývajú svoje krásne a na prírodné dary a poklady bohaté územie od nepamäti. S vývojom spoločnosti a jej inštitúcií chceli napredovať aj oni. Ísť smerom k  pokroku je aj túžba po vlastnej správe vecí verejných. Túžba po vlastnom štáte.Zľava Ivan Gašparovič a Vladimír Mečiar

Zľava Ivan Gašparovič a Vladimír Mečiar

Stredoslovenské múzeum – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky besedu historika a riaditeľa Stredoslovenského múzea Marcela Pecníka s názvom „30 rokov od vzniku Slovenskej republiky a kroky k štátnosti v našich dejinách“.

V Thurzovom dome sa tak spoločne v stredu 11. januára o 17:00 hod. pozrieme na historické míľniky, ktoré predchádzali vzniku našej republiky.Thurzov dom

Thurzov dom

„V minulosti – už od stredoveku na naše územie zasahovali viaceré štátne útvary – Marobudova ríša, Vaniovo kráľovstvo, Samova ríša, Nitrianskej kniežatstvo, Veľká Morava a známych vyše 1 000 rokov Uhorské kráľovstvo. V poslednej etape jeho existencie Slováci ako jeden z národov začali aktívne, hoci v ťažkých podmienkach prejavovať snahy o uznanie a oficiálne používanie materinského  jazyka, oficiálnu národnú kultúru, školstvo, ale aj politiku. Štúrovská generácia prišla so Žiadosťami slovenského národa, memorandisti s Memorandom národa slovenského, vznikom Matice slovenskej a Slovenskej národnej strany a po zostrenom útlaku, na začiatku 20. storočia – hoci vo víre veľkej vojny – naši predkovia spoločne s Čechmi sformulovali koncept  spoločného štátu dvoch blízkych národov, ktorý sa stal aj realitou,“ hovorí Marcel Pecník, riaditeľ a historik Stredoslovenského múzea.Marcel Pecník

Marcel Pecník

„Pri tridsiatom výročí vzniku nášho štátu – Slovenskej republiky je potrebné pripomenúť, že snahy o národné sebaurčenie a vlastnú štátnosť tvorili významnú časť našej histórie. A treba to urobiť aj s úctou k ľuďom, ktorí v časoch, ktoré boli úplne iné ako naše teraz, riskovali neraz svoje životy, keď doslova bojovali za našu budúcnosť – ktorá je pre nás dnes realitou, no pre nich bola iba vytúženým a vzdialeným snom,“ zdôraznil riaditeľ SSM.

Mimoriadne veľa v oblasti štátu a štátnosti zažívali Slováci v búrlivom 20. storočí. Polemická ústava z roku 1920, krízy Československa, slovenská autonómia, prvá Slovenská republika, ďalšia veľká vojna, SNP, znovuobnovenie ČSR, komunistický prevrat, sovietska okupácia, federácia, nežná revolúcia, demokratizácia pomerov, rozpad ČSFR ale aj rýchle kroky k samostatnému štátu, ukázali, že Slovenská republika patrí na mapu sveta.

rNUlife.sk / tasr o tom informovala Dana Kurtíková, manažérka múzea

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.