SMUTNÁ SPRÁVA : Vo veku 27 rokov náhle zomrela slovenská herečka Monika Potokárová

Vo veku 27 rokov náhle zomrela slovenská herečka Monika Potokárová. Informovala o tom tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková. V súčasnosti patrila k tým najobsadzovanejším herečkám činoherného súboru SND, momentálne mala v repertoári 12 postáv. Hosťovala aj v iných divadlách, televízii, či filme. Monika Potokárová bola manželkou herca Roberta Rotha. Dvojica, ktorú ste mohli vidieť aj v spoločných predstaveniach v SND, sa vzala bez pozornosti médií na jar tohto roka.

Monika Potokárová bola aj výbornou speváčkou.

Monika Potokárová vlani v septembri na divadelných cenách Dosky 2018 získala ocenenie za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla. Dostala ju za spevácky výkon v inscenácii Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu, kde napriek mladému veku vynikajúco stvárnila hlavnú postavu, jeden zo symbolov Nežnej revolúcie Martu Kubišovú. V komornom predstavení režiséra Matúša Bachynca spievala viacero piesní českej hudobnej ikony vrátane tej najznámejšej, ktorou je Modlitba pro Martu.

Najbližšie sa v tejto úlohe mala predstaviť v nedeľu 1. decembra, jej skvelý výkon si však už môžete pripomenúť iba na videu. Po nečakanom úmrtí mladej umelkyne, ktorá patrila k najobsadzovanejším herečkám SND, boli zrušené aj ďalšie predstavenia. Zomrela v pondelok 25. novembra, podľa dostupných informácií spáchala samovraždu.

Hudbe sa venovala aj mimo divadla. S Marekom Kolenom, známym z tria S Hudbou Vesmírnou, tvorila už v roku 2013 duo Kryhy. Demonahrávky ich pesničiek, v ktorých spoločne zhudobnili básne slovenských velikánov ako boli Ján BottoSamo Chalupka či Janko Kráľ, si môžete vypočuť na Youtube.

Dôkazom jej hudobného nadania je aj video, v ktorom spieva pieseň Mylord z repertoáru prvej dámy československého šansónu Hany Hegerovej. Vystúpila tiež na spomienkovom koncerte Marián Varga 70+1, ktorý sa konal v januári 2018 v Jezuitskom kostole sv. Františka Xaverského v Skalici.

Patrila k najobsadzovanejším herečkám činoherného súboru SND. Za svoju krátku no úspešnú kariéru získala niekoľko domácich cien, a to od Literárneho fondu, či cenu DOSKY. Naša redakcia ju ešte nedávno zastihla pri premiére inscenácie "LEKCIA" v Divadle Aréna, kde sa predstavila v hlavnej úlohe práve spolu s manželom Robom Rothom. Úprimnú sústrasť smútiacim a celej rodine.

"Lekcia" Divadlo Aréna

Monika Potokárová sa narodila sa 30. júna 1992 v Prešove. Vyštudovala herectvo na Konzervatóriu v Bratislave, navštevovala ročník pantomímy na pražskej Hudobnej a tanečnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe a absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia hosťovala v Činohre SND, ktorej členkou sa stala v októbri 2016.

"V Monike Potokárovej stráca naša kultúra a umenie jednu z najtalentovanejších predstaviteliek mladej hereckej generácie," uviedlo SND. Potokárová bola manželkou herca Roberta Rotha.

Redakcia NUlife.sk / foto tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.