VIDEO: Nezdolaný Tyson Fury knokautoval vyzývateľa v preplnenom Wembley a potvrdil koniec kariéry!

Britský boxer Tyson Fury knokautoval krajana Diliana Whyta a druhýkrát obhájil tituly majstra sveta organizácie WBC a magazínu The Ring v ťažkej váhe. Po zápase potvrdil koniec kariéry!

„Sľúbil som manželke, že už tretí zápas s Deontayom Wilderom bude posledný. Potom mi však ponúkli súboj vo Wembley a fanúšikom som to dlhoval. Aká to rozlúčka,” povedal 33-ročný Tyson Fury ešte v ringu.

Otázky na koniec kariéry dominovali aj na pozápasovej tlačovke. „Získal som všetky tituly, ktoré sa dali získať. Ak by sme box vnímali ako počítačovú hru, tak som ju prešiel. Nemám viac čo dosiahnuť. Po Rockym Marcianovi odchádzam ako druhý neporazený šampión v ťažkej váhe.”

Tyson Fury v 33 dueloch zaznamenal 32 víťazstiev a 1 remízu z prvého merania síl s Deontayom Wilderom. O konci hovoril už pred súbojom s Dilianom Whytom: „Tento bude posledný. Som zdravý, mladý, dobre vyzerám a na účte mám 150 miliónov. Usadím sa so svojou sexy blondínkou, vyložím si nohy a do ruky vezmem Piňa Coladu. Bodka. A je mi jedno, čo na to hovoria ľudia.”

Mnohí jeho slovám neprikladali vážnosť, považovali ich za promo k zápasu. A odborníci i fanúšikovia aj teraz podľa prvých reakcií očakávajú, že „Kráľ cigánov” sa ešte vráti do ringu.

Hoci ho zaraďujú k najlepším ťažkým váham v histórii, medzi 16 povrazmi naďalej sú výzvy, ktoré ho môžu motivovať. Najmä unifikačný duel o držiteľa všetkých relevantných opaskov proti víťazovi zápasu Anthony Joshua - Oleksandr Usyk. Druhý menovaný drží tituly organizácií WBA, WBO, IBF a IBO. Posledným nespochybniteľným šampiónom ťažkej váhy bol ďalší Brit Lennox Lewis pred dvoma desaťročiami.

Práve Lennox Lewis vyzval Tysona Furyho na dosiahnutie posledného chýbajúceho míľnika v bohatej kariére: „Už teraz je v exkluzívnom boxerskom klube, ale teším sa, ako ho uvítam v klube nespochybniteľných. Poď do toho!”

Tyson Fury uviedol, že sa vidí skôr v inom type zápasov: „Nevylučujem exhibície. Som šoumen a chcem sa baviť, v tom som najlepší. Veľký Francis Ngannou (šampión ťažkej váhy v najprestížnejšej MMA organizácii UFC) je na mojom zozname. Je monštrum, ale to aj ja. Bude to súboj titánov!”

Francis Ngannou nechýbal v Londýne. „Niekedy budúci rok poďme na to, som pripravený! Fury - Ngannou v Afrike, to by bol ‚Rachot v džungli 2’,” odkázal Kamerunčan na legendárny súboj Muhammad Ali - Joe Frazier.

ZÁPAS ZAOSTAL ZA TRILÓGIOU S WILDEROM

Diliana Nástup Whyta predznamenal inštrumentálny motív z kultového filmu Čeľuste. Celý v čiernom nastúpil tematicky na skladbu Back in Black od AC/DC za piskotu 94-tisíc fanúšikov v londýnskom Wembley.

Druhý vstúpil do ringu šampión. Za tónov jeho obľúbenej skladby American Pie od Dona McLeana premietali na veľkoplošnej obrazovke prierez Furyho kariéry od epických víťazstiev po dramatické pády.

Cestou si symbolicky sadol na trón. Po vstupe do ringu v červeno-bielej kombinácii Anglicka poskakoval pred tvárou Diliana Whyta, vymenili si pár slov. Samotný zápas zaostal za špičkovým boxom z Furyho epickej trilógie s Wilderom.

Dilian Whyte v úvode zasahoval spodky, Tyson Fury výborne pracoval prednou rukou. Zámer oboch bol jasný - šampión zbieral body, vyzývateľ hľadal medzeru, aby rozhodol jediným úderom. Tyson Fury napriek proporciám výborne pracoval nohami i trupom, eliminoval takmer všetky pokusy vyzývateľa.

Zrážka hlavami v úvode 4. kola spôsobila nad pravým okom Diliana Whyta tržnú ranu. „Kráľom cigánov” sa nechával vyprovokovať a v klinčoch používal nedovolené údery do zátylku i po prerušení.

Rozhodca viackrát upozornil oboch aktérov a najmä Diliana Whyta. „Si profesionálny boxer, tak boxuj podľa toho,” zachytili mikrofóny napomínanie ringového smerom k jamajskému rodákovi. Technicky, silovo a postupom času i kondične zaostával.

Hoci sa jediným zásahom snažil zvíťaziť Dilian Whyte, podarilo sa to šampiónovi. Jedným z ojedinelých tvrdých úderov zadnou rukou nachytal súpera v závere 6. kola. Vyzývateľ po zdviháku padol na chrbát s vystretými rukami.

V závere počítania síce vstal a zdvihol ruky do krytu, no na výzvu rozhodcu nedokázal spraviť krok dopredu a stratil rovnováhu. Arbiter odmával koniec sekundu pred koncom kola.

Dilian Whyte v 31. zápase utrpel len tretiu prehru. Doposiaľ nestačil iba na Anthonyho Joshuu a Alexandra Povetkina, ktorému však prehru oplatil. „Dúfam, že Dilian nie je z prehry smutný. Nebojoval totiž s majstrom sveta, ale s legendou a najlepšou ťažkou váhou v histórii. Mám 206 cm, 120 kg, pohyb ako stredná váha a údery ako hrom,” vravel sebavedomo Tyson Fury.

ZÁPAS SO 6. NAJVÄČŠOU KULISOU

Duel sa uskutočnil v londýnskom Wembley pred 94-tisíc fanúšikmi, čo je britský rekord. V histórii boxu malo väčšiu kulisu len päť zápasov, jediný po II. svetovej vojne.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov bolo najviac divákov v roku 1941 na súboji Tony Zale - Billy Pryor (135-tisíc v Juneau Parku v Milwaukee). Najviac platiacich divákov bolo v roku 1993 zvedavých na obhajobu Julia Césara Cháveza proti Gregovi Haugenovi (132-tisíc na Aztéckom štadióne v Mexiku).

rNUlife.sk / sport.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.