Zlaté glóbusy sú rozdané. Večer ovládol Oppenheimer, Barbie odišla napriek najväčšiemu počtu nominácií sklamaná

V Los Angeles sa uskutočnil 81. ročník odovzdávania ocenení Zlatý glóbus. Hlavnými favoritmi boli filmy Barbie a Oppenheimer. Životopisná dráma Oppenheimer v nedeľu bodovala a odniesla si celkovo päť cien. Oppenheimer bol vyhlásený za najlepšiu drámu.

Film režíroval Christopher Nolan, ktorý si odniesol cenu za najlepšieho režiséra. Hlavnú úlohu – amerického fyzika Roberta Oppenheimera – vo filme stvárnil Cillian Murphy, ktorý zvíťazil v kategórii najlepší herec v dráme.

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Robert Downey Jr., ktorý si zahral Oppenheimerovho soka. Film okrem toho získal aj cenu za najlepšiu hudbu.

Murphy vo svojej reči vyzdvihol prácu Nolana ako vizionárskeho režiséra a Downey Jr. označil film Oppenheimer za majstrovské dielo.

Oppenheimer, Zlatý glóbus

Prekvapenie večera

Cenu za najlepšiu komédiu alebo muzikál si odniesol film Chudiatko (Poor Things) v hlavnej úlohe s Emmou Stonovou, ktorá tiež vyhrala v kategórii najlepšia herečka v komédii alebo muzikáli.

Film Chudiatko porazil komédiu Barbie, ktorá bola jedným z favoritov galavečera, keďže tento rok získala najviac nominácií (9).

Zlatý glóbus

Napokon si však Barbie odniesla len dva ocenenia - za najlepšiu pieseň a vzhľadom na úspech, ktorý mala komédia v kinách, zvíťazila aj v novovytvorenej kategórii za najväčší filmový a komerčný úspech.

Cenu za najlepšiu herečku v dráme získala Lily Gladstonovú za úlohu vo filme Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon) prominentného režiséra Martina Scorseseho.

Za najlepšieho herca v komédii alebo muzikáli bol vyhlásený Paul Giamatti za stvárnenie mrzutého učiteľa dejepisu vo filme The Holdovers.

V televíznych kategóriách si ocenenie za najlepšiu drámu odniesol seriál Boj o moc (Succession) a za najlepší komediálny seriál bol vyhlásený Medveď (The Bear).

rNUlife.sk / rtvs

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.