Slovenským kinám kraľuje fenomén - Invalid! Novú čiernu komédiu si už pozrelo viac ako 24 000 divákov

Počas uplynulého víkendu si spomedzi všetkých - slovenských aj zahraničných filmov - vybralo najviac návštevníkov slovenských kín novú čiernu komédiu Jonáša Karáska Invalid. Stala sa najnavštevovanejším filmom uplynulého víkendu, doposiaľ si Invalida v našich kinách pozrelo viac ako 24 000 divákov.

Nová slovenská čierna komédia Invalid vzbudzovala obrovský záujem ešte predtým, ako sa vôbec dočkala svojej kinodistribúcie. Predpremiéry v krajských mestách predznamenali, že komédia bude mimoriadne úspešná. Predpoklady sa potvrdili a tvorcovia sa môžu tešiť, že doposiaľ si ju do slovenských kín prišlo pozrieť viac ako 24 000 divákov!

Niet sa čo čudovať, hodnotenia nielen divákov, ale aj recenzistov, boli viac ako pozitívne:

“Frfloši Lackovho razenia tvrdia, že Slováci nevedia nakrúcať komédie. Invalid by mohol tieto hlasy aspoň trochu utlmiť. A zároveň sa dá o niečo ľahšie predpovedať, že to bude divácky hit,” napísal denník SME.

“Invalidovi nie je takmer čo vyčítať a dá sa pozerať aj opakovane. Zrodil sa nám tu malý kult a unikát v podobe čiernej satiry, aká bežne neprichádza do kín. Je to gagmi nabitá komédia s niekoľkými politicky nekorektnými vtipmi,” ukončuje svoju recenziu kinema.sk

“Rozhodli sa nakrútiť drsnú čiernohumornú komédiu s prvkami trileru a kriminálky. A spravili dobre. Žánrové filmy na Slovensku stále chýbajú ako soľ, i keď za posledných desať rokov sa o progres v tomto smere postarali či už Michal Kollár (Červený kapitán), Mariana Čengel Solčanská (Únos), Jakub Kroner (Lóve) alebo Peter Bebjak (Trhlina). Karásek je však spomedzi vyššie spomenutých mien jednoznačne najlepší a najambicióznejší formalista. Ak by aj pri jeho filmoch nefungoval scenár, stále máš istotu, že ťa v kine čaká strhujúci zážitok vďaka dynamickej montáži a do bodky premysleným kompozíciám a jazdám kamery. Invalid nie je výnimkou a, našťastie, funguje tu aj prefíkaný a nápaditý scenár Tomáša Dušičku,” píše vo svojej recenzii refresher.sk

 ČIERNA KOMÉDIA
Orig. názov: Invalid
Žáner: čierna komédia
Krajina: Slovenská republika
MP: 15108 min
Réžia: Jonáš Karásek
Scenár: Tomáš Dušička
Hrajú: Zdeněk Godla, Gregor Hološka, Daniel Fisher, Ivo Gogál, Oľga Belešová, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič, Helena Krajčiová, Sandra Lasoková, Klára Melišková, Jevgenij Libezňuk, Martin Šalacha, Peter Šimun, Patrik Rytmus Vrbovský, Michal Dušička (Majk Spirit)

Príbeh o zúfalstve, pomste a najpevnejšom priateľstve.

Laco Hunder (Gregor Hološka) pracuje ako údržbár v múzeu, má rád svoj pokoj a ak mu nie je dopriaty, začína sa prejavovať jeho výbušná povaha. Preto niet divu, že jedného dňa vyhodí magnetofón svojho syna Mareka (Tadeáš Bolo) von oknom. Keďže ho v dôsledku toho opustí jeho žena (Helena Krajčiová), snaží sa po vychladnutí zohnať za magnetofón náhradu. To však v 90. rokoch nie je vôbec jednoduché, Laco telefonuje na rozličné inzeráty, až natrafí na jeden, kde mu magnetofón sľúbia.

Keď sa s predávajúcimi stretne, ukáže sa, že sú to podvodníci, ktorí Laca iba okradli o peniaze, zbili a hodili do kanála. Skrátka ako každý správny hrdina, aj Laco Hunder zažíva víťazstvá a pády. Niekedy aj do kanála. Laco po nehode ostáva na vozíčku. Verí, že sa dovolá spravodlivosti a vinníci budú potrestaní. Keď však zistí, že spravodlivosť a trest sú iba utópiou, rozhodne sa zobrať veci do vlastných - údržbárskych - rúk. Začína sa pomsta, akú ste ešte nevideli. A spoznáte priateľstvo, aké by vám ani nenapadlo.

Film finančne podporil Audiovizuálny fond Slovenska, koproducentom je RTVS.

Do kín ho uviedla distribučná spoločnosť CinemArt SK 9. februára 2023.

https://www.facebook.com/filminvalid/

https://www.instagram.com/invalidfilm/

rNUlife.sk / Perla Žinčíková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.