Súťaž mladých slovenských výtvarníkov Maľba 2023 pozná 20 finalistov

Tradičná súťaž mladých slovenských výtvarníkov do 35 rokov a ocenenie s rovnomenným názvom Maľba pozná tohtoročnú dvadsiatku finalistov. Do 18. ročníka súťaže pre maliarske talenty, ktorú organizuje Nadácia VÚB, sa prihlásilo vyše 100 autorov.

"Odborná porota posunula do finále značný počet nových mien, ktorí sa budú začiatkom jesene uchádzať o titul držiteľov ocenenia Maľba 2023," redakciu nulife.sk o tom za organizátorov informoval Tomáš Turčan. Spresnil, že medzi finalistami je 12 debutantov, ktorí dostanú príležitosť prezentovať svoje diela.

Súťažné diela hodnotila a víťazov vyberie porota, ktorú tvoria Michal Novotný, riaditeľ zbierok moderného umenia Národnej galérie Praha, rakúsko-slovinská historička umenia, kurátorka a pedagogička Hana Ostan Ožbolt a Jaime Valero, maliar a vizuálny umelec zo Španielska. Slovensko zastupuje v tíme porotcov historička umenia, kritička a kurátorka Ivana Moncoľová.

Porotcovia vybrali do finále obrazy, ktoré vytvorili 20 mladí umelci, ich zoznam nájdete nižšie.

Mená troch ocenených budú známe 21. septembra na vernisáži finálových diel v bratislavskej Galérii Nedbalka.

Finalisti súťaže Maľba 2023

Vďaka Maľbe už 18. rokov vyhľadávame a podporujeme nastupujúce generácie výtvarných talentov na Slovensku

Nadácia VÚB rozhodla zvýšiť sumu určenú na odmeny o 10 000 eur, teda na 30 000 eur a finančné odmeny pre víťazov rozdeliť takto:

1. miesto  15 000 eur
2. miesto 10 000 eur
3. miesto   5 000 eur


Aktuálny 18. ročník súťaže „Maľba - Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov“, má svojich 20 finalistov. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 103 umelcov. Štyria umelci, ktorí sa dostali do finále, mohli súťažiť o prvenstvo už v minulosti. Deväť umelcov a umelkýň z aktuálneho zoznamu tvoria nové nádeje slovenského maliarstva. Tí majú možnosť predstaviť svoje obrazy cez túto prestížnu platformu po prvýkrát.

Viac informácii sa o súťaži Maľba dočítate tu: https://www.nadaciavub.sk/malba/galeria/

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.