Tento víkend nás v Bratislave čakajú aj Dni majstrov ÚĽUV 2023

Festival Dni majstrov ÚĽUV 2023 sa uskutoční tradične prvý septembrový víkend (2. – 3. 9. 2023) na Hviezdoslavovom námestí, Rybnom námestí a Panskej ulici pred BIBIANOU v bratislavskom Starom Meste. Už po 33. raz ponúkne jedinečnú príležitosť obklopiť sa ľudskosťou a pocítiť silu prepojení životných príbehov a prírodných materiálov.

Hlavným motívom 33. ročníka festivalu tradičných remesiel Dni majstrov ÚĽUV budú prírodné pletivá, ktoré sú ústrednou témou ÚĽUV-u pre rok 2023. Tešiť sa môžete na viac ako stovku ľudovoumeleckých výrobcov a majstrov z celého Slovenska, zónu s prírodnými pletivami a ukážkami pletenia zo slamy, vŕbového prútia, šúpolia, pálky močiarnej, lubkov či borovicových korienkov. Uvidíte pestrú paletu remesiel a domáckych výrob – kováčstvo, drotárstvo, dlabanie a štiepanie dreva, drevorezbu, hrnčiarsku výrobu, vyšívanie, výrobu z kože, košikárstvo, paličkovanie čipiek, tkanie na krosnách, zdobenie kraslíc, maľbu na sklo, výrobu hudobných nástrojov a mnohé ďalšie.

Priestor pred BIBIANOU na Panskej ulici bude obidva dni patriť malým i veľkým návštevníkom bez obmedzenia veku. Čas budú môcť stráviť v oddychovo-hernej zóne, na divadelných predstaveniach alebo na aktuálnych výstavách v BIBIANE. Kroky detí budú zaiste smerovať do obľúbených tvorivých dielní ŠKOLY REMESIEL ÚĽUV, ktorá sa aktuálne uchádza o zápis do svetového Zoznamu dobrých praktík ochrany živého dedičstva UNESCO.

Kultúrny program v altánku na Hviezdoslavovom námestí je zostavený pre potechu všetkých – na ľudovú nôtu zahrajú, zatancujú i zaspievajú ľudoví muzikanti, folklórne zoskupenia a detské folklórne súbory z rôznych častí Slovenska. Z pódia sa divákom prihovoria majstri ľudovej umeleckej výroby, ktorí predstavia slovenské remeselné prvky zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva – drotárstvo i výrobu gájd a fujár. Zástupkyne regionálnych centier remesiel ÚĽUV z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc oboznámia verejnosť s fungovaním centier aj s aktuálnou ponukou kurzov a košikári priblížia súčasné miesto prírodných pletív v ľudovej umeleckej výrobe. Deti sa v školičke tanca budú môcť priučiť ľudovému tancu a pripravené pre ne budú aj remeselné súťaže.

V čase trvania festivalu bude na Rybnom námestí umiestnená výstava k 20. výročiu Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorá upúta aj svojím vizuálnym spracovaním a majstrovským vyhotovením exteriérových nosičov z vŕbového prútia. Výstava je prezentáciou 17 vybraných prvkov previazaných s remeselnými zručnosťami našich predkov, ktoré sú zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, resp. v Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Prostredníctvom QR kódov umiestnených na fotografických paneloch sa návštevníci dozvedia viac o každom prvku z webovej stránky Centra pre tradičnú ľudovú kultúru.

Atmosféru na Rybnom námestí umocní interaktívne predvádzanie výroby z prírodných pletív a prezentácia činnosti remeselných klubov, ktoré zastrešuje Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Bratislava.

Charakter festivalu tak ako každý rok dotvoria gastrozóny s lahôdkami tradičnej slovenskej kuchyne.

Program

Hviezdoslavovo námestie  - Jarmok tradičných remesiel 

2.9. sobota 10:00 - 19:00

3.9. nedeľa 10:00 - 18:00

Hviezdoslavovo námestie, altánok - Kultúrny program 

2.9. sobota 11:00 - 17:00

3.9. nedeľa 11:00 - 17:00

Hviezdoslavovo námestie, Rybné námestie - Gastro zóna

2.9. sobota 10:00 - 19:00

3.9. nedeľa 10:00 - 18:00

Škola remesiel ÚĽUV pred Bibianou, Panská ulica 

2.9. sobota 11:00 - 18:00

3.9. nedeľa 11:00 - 18:00

- 7 organizovaných dielní a 2 dielne bez registrácie 

- remeselný kvíz pre deti

- oddychovoherná zóna 

- divadelné predstavenia: 

2.9. sobota 16:00 DFS Hájenka: Don Šajn

3.9. nedeľa 16:00 Divadlo pod Balkónom: Priadka a kráľ

Rybné námestie

2.9. sobota 10:00 - 19:00

3.9. nedeľa 10:00 - 18:00

- interaktívne predvádzanie výroby z prírodných pletív 

- prezentácia remeselných klubov pri RCR ÚĽUV Bratislava

- výstava k 20. výročiu Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO

Predajňa ÚĽUV, Námestie SNP 12

2.9. sobota 10:00 - 17:30

Podrobný program

Majstri remeselníci sa naň chystajú dlhé mesiace, aby mohli svoje poctivé remeselné výrobky ponúknuť širokej verejnosti. Oslavu remesiel venujeme aj detským návštevníkom. V Škole remesiel ÚĽUV zažijú emóciu dotyku s hlinou, drôtom, textilom, drevom či s podmaľbou na sklo s jasným odkazom do budúcnosti – zachovať remeselné zručnosti našich predkov. Programová skladba podujatia reflektuje aj významný UNESCO míľnik - 20. výročie Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Témou ÚĽUV-u v roku 2023 sú prírodné pletivá. Ani na 33. ročníku festivalu tradičných remesiel Dni majstrov ÚĽUV nebude preto chýbať kreatívna zóna výrobcov pracujúcich s prírodnými pletivami a ukážky výroby zo slamy, šúpolia, z vŕbového prútia, pálky močiarnej, lubkov či borovicových korienkov.

Výrobcovia a majstri ľudovej umeleckej výroby zo všetkých kútov Slovenska ponúknu na predaj originálne výrobky a predvedú rozmanité tradičné remeslá, napr. kováčstvo, drotárstvo, dlabanie a štiepanie dreva, drevorezbu, hrnčiarsku výrobu, vyšívanie, výrobu z kože, košikárstvo, paličkovanie čipiek, tkanie na krosnách, zdobenie kraslíc, maľbu na sklo, výrobu hudobných nástrojov a mnohé ďalšie.

V čase trvania festivalu bude na Rybnom námestí umiestnená výstava k 20. výročiu Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorá upúta aj svojím vizuálnym spracovaním a majstrovským vyhotovením exteriérových nosičov z vŕbového prútia. Výstava je prezentáciou 17 vybraných prvkov previazaných s remeselnými zručnosťami našich predkov, ktoré sú zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, resp. v Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Prostredníctvom QR kódov umiestnených na fotografických paneloch sa návštevníci dozvedia viac o každom prvku z webovej stránky Centra pre tradičnú ľudovú kultúru.

Atmosféru na Rybnom námestí umocní interaktívne predvádzanie výroby z prírodných pletív a prezentácia činnosti remeselných klubov.

Charakter festivalu tak ako každý rok dotvoria gastrozóny s lahôdkami tradičnej slovenskej kuchyne.

Kultúrny program v altánku na Hviezdoslavovom námestí je zostavený pre potechu všetkých – na ľudovú nôtu zahrajú, zatancujú i zaspievajú ľudoví muzikanti, folklórne zoskupenia a detské folklórne súbory z rôznych častí Slovenska. Z pódia sa divákom prihovoria majstri ľudovej umeleckej výroby, ktorí predstavia slovenské remeselné prvky zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva – drotárstvo i výrobu gájd a fujár. Zástupkyne regionálnych centier remesiel ÚĽUV z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc oboznámia verejnosť s fungovaním centier aj s aktuálnou ponukou kurzov a košikári priblížia súčasné miesto prírodných pletív v ľudovej umeleckej výrobe. Deti sa v školičke tanca budú môcť priučiť ľudovému tancu a pripravené pre ne budú aj remeselné súťaže.

Priestor pred Medzinárodným domom umenia pre deti – Bibianou na Panskej ulici bude obidva dni patriť malým i veľkým návštevníkom bez obmedzenia veku. Čas budú môcť stráviť v oddychovo-hernej zóne, na divadelných predstaveniach alebo na aktuálnych výstavách v Bibiane. Kroky detí budú zaiste smerovať do obľúbených tvorivých dielní Školy remesiel ÚĽUV, ktorá sa aktuálne uchádza o zápis do svetového Zoznamu dobrých praktík ochrany živého dedičstva UNESCO.

Oficiálna stránka

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.