Slovák si postavil ekodom z prírodných materiálov. Za 30-tisíc eur má bývanie snov

Slovák Ivan Hanko sa potreboval s rodinou presťahovať do väčšieho priestoru a tak sa rozhodol postaviť si dom. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa nerozhodol pre úplne iné riešenie, ako sú klasické domy. Nielenže ušetril dosť peňazí, ale jeho dom je aj maximálne ekologický.

Trvalo mu to vyše tri roky, no výsledok stojí za to. Prievidžan Ivan Hanko svojpomocne a spolu s priateľmi a rodinou dlhé mesiace pracoval na svojom novom dome, ktorý postavil z prírodných materiálov. Do povedomia verejnosti sa kvôli netradičným materiálom dostal už v roku 2013. Dnes už je slamený dom v obci Lazany hotový a Ivan sa môže pochváli aj tým, že ho vyšiel len 30-tisíc eur.

Hlavným izolačným a stavebným materiálom sú v rámci tohto domu drevená konštrukcia a balíky zlisovanej pšeničnej slamy. Ivan použil aj ílovú hlinenú omietku„Hlinu sme rozmiešali na riedku kašu s konzistenciou ako jogurt a ňou sme rukami oblepili vonkajšie múry priamo na slamu. Po zaschnutí budeme pokračovať druhou vrstvou ílu zmiešanou so štrkom a slamenou rezankou. Konečnú úpravu urobíme z hliny pomiešanej s jemným pieskom,“ povedal dávnejšie pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR).

Slamu, ktorej použil až 16 ton, kúpil od miestneho družstva. „Pšeničnú slamu som odkúpil od poľnohospodárov. Pozbierali sme ju z poľa sotva päť kilometrov od stavby a zlisovali starým lisom z bývalej NDR, používaným ešte za socializmu,“ opísal aj túto kurióznu záležitosť. Za takú by sa dalo označiť aj nezvyčajné kúrenie, aké v dome zaviedol. Dom totiž vykuruje akumulačná pec, ktorá je umiestnená v jeho strede. „Teplo bude odovzdávať predovšetkým sálaním. Spaliny predtým, než odídu do komína, odovzdajú teplo akumulačnému jadru. Pec bude nasávať čerstvý vzduch z priestoru pod domom, stojí totiž na odizolovaných pätkách. Už sme ju vyskúšali, funguje dobre. Okrem nej dobrú klímu v interiéri nám bude pomáhať udržiavať aj vetranie. Zabezpečujeme ho cez zemný register, ktorý sme v okolí domu vybudovali ešte pred začiatkom výstavby,“ vysvetlil.

— Foto: TASR
— Foto: TASR
— Foto: TASR
— Foto: TASR

Slamený dom chodia obdivovať aj ľudia z okolia, ktorí sa vraj obávali o jeho bezpečnosť kvôli prípadnému požiaru. No Ivan ich obavy razom rozptýlil. „Ľudia, ktorí chodia stavbu obdivovať, sa pýtajú, či dom nebude nadmieru ohrozovaný požiarom. Samozrejme, že počas výstavby je prísny zákaz fajčenia. Riziko požiaru hrozí pre roztrúsenú slamu, ale stlačený balík v podstate nehorí, skôr iba tlie. A keď sa uzavrie omietkou, dom bude z požiarneho hľadiska bezpečný. Nemci aj Rakúšania, kde takéto domy stoja, robili skúšky, ktoré to potvrdili,“ vysvetlil počas stavby pre TASR. Dnes už môže svoje predošlé slová potvrdiť.

Pri srdci ho môže hriať aj fakt, že okrem toho, že si dokázal vlastnými rukami postaviť lacný a útulný príbytok, nezaťažil životné prostredie. Práve ekologickosť bola jedným z hlavných kritérií, ktoré vo výbere materiálov zohrali hlavnú úlohu. Čerešničkou na torte bude ešte zelená strecha, keďže tá má byť pokrytá lúčnymi rastlinami.

Za tento pekný článok a inšpirujúce info ďakujeme zdroju dobrenoviny.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.