V českej vojenskej pevnosti Jaroměř bude veľký metalový festival Brutal Assault

Jaroměř patrí k najstarším českým mestám. Bolo založené začiatkom 11. storočia na sútoku riek Labe, Úpa a Metuje. Koncom 18. storočia pri ňom vyrástlo barokové pevnostné mesto Josefov pomenované podľa cisára Josefa II. Ten ho dal vybudovať (1780 – 1787) na ochranu východných Čiech pred rozpínavým Pruskom. Obe mestá sa v roku 1948 zlúčili do jedného celku a spolu ponúkajú množstvo zaujímavostí.

Najraritnejšie je spojenie vojenskej pevnosti so súčasnosťou v podobe hudobného festivalu Brutal Assault, ktorý patrí medzi najväčšie metalové festivaly v Európe.

Na jeho 26. ročníku sa počas štyroch dni ( 9. – 12. augusta ) predstavia na pódiách desiatky kapiel z celého sveta. Časť obrovského vojenského komplexu vo festivalovom parku sa opäť premení na letnú hudobnú zábavu. Podľa portálu kudyznudy.cz pevnosť vďaka svojmu pôvodnému účelu má zaujímavú dispozíciu, v ktorej si môžeme festival predstaviť ako malé mestečko s kamennými krčmami a barmi, malými námestiami a priestormi s dostatkom posedenia vo vnútri stien, ktoré poskytujú úkryt pred počasím.

Unikátny obrovský povrchovo podzemný komplex postavili na zelenej lúke podľa návrhu francúzskeho inžiniera Claude-Benôita Duhamela de Querlond. Je pozoruhodný vnútorným usporiadaním i jednotným vzhľadom vojenských a civilných budov. Domy pre remeselníkov, živnostníkov a ich rodiny stavali na základe osídlovacieho patentu vydaného Jozefom II. Po obvode vnútornej zástavby sa nachádza 10 bášt, po štyri polobašty a predbašty, deväť ravelínov a množstvo ďalších fortifikačných prvkov.

Súčasťou komplexného systému, ktorého hlavnou úlohou bolo uľahčiť obranu posádky proti nepriateľovi, sú nivy, opevňovacie priekopy a 45 kilometrový labyrint podzemných chodieb. Po dokončení to bol najväčší podzemný komplex v Európe, jedinečný projekt vynikal vojensko-technickou vyspelosťou, plnil aj úlohu základne na skladovanie zásob pre armádu. V prípade útoku až 12 000 vojakov bolo pripravených brániť túto pamiatku, ale nikdy to nebolo potrebné. Keď v roku 1866 vypukla vojna medzi habsburskou monarchiou a Pruskom, východné a severné Čechy sa stali bojiskom, Prusi však bezpečne obišli pevnosť. Cez prvú svetovú vojnu tam bol ruský zajatecký tábor, počas druhej svetovej vojny slúžil komplex nemeckému Wehrmachtu. Sovietska armáda bola v pevnosti v rokoch 1968 - 1991.

Cisárske pevnostné mesto Josefov je najväčšou turistickou atrakciou Jaroměřa. Na prehliadkovú trasu tajomných podzemných priestorov sa vstupuje cez obnovený Bastion I. Okrem banských chodieb možno vidieť úvodnú výstavu, lapidárium pôvodných sôch z dielne Matthiasa Bernarda Brauna a jeho žiakov, obytné kazematy alebo sa kochať výhľadom z opevňovacieho valu. V rokoch 2019 – 2022 sa aj nadšenci vojenskej histórie zaslúžili o rekonštrukciu objektov Ravelin XIV i Bastionov IX a X, ktoré tvoria ďalší prehliadkový okruh s množstvom dokumentov o živote dobového vojska, civilného obyvateľstva, zdravotníctve armád v svetových vojnách, či kanónov a delostreleckej munície.

Dejiny Jaroměřa od praveku po súčasnosť predstavuje historická expozícia v Josefove, ktorú sprístupnili vlani v budove bývalého pevnostného zásobovacieho úradu. Z objektu riaditeľstva pevnosti je Vojenské historické múzeum Miroslava Frosta s jeho ojedinelou zbierkou vojnových exponátov z celého sveta. V Bastione IV možno navštíviť umeleckú kolóniu a rôzne kultúrne podujatia.

Okrem iných historických budov je v pevnostnom meste Kostol Nanebovstúpenia Pána z roku 1810, v Čechách jeden z dvoch v čisto empírovom štýle. Za mestom je zajatecký a pevnostný cintorín s množstvom vzácnych náhrobkov s rodovými erbami i rôznych vojenských a civilných osobností. Jeho dominantou je deväť metrový pomník z roku 1916 venovaný padlým v prvej svetovej vojne, ktorého autor je zajatý Rus, sochár N. A. Suškin. V inej časti sa nachádza 80 hektárová prírodná oáza mokradí, voľne prístupný vtáčí park Josefovske lúky.

Jaroměř má štyri múzea. V rekonštruovanom šľachtickom Wenkeovom dome je od marca 2023 Mestské múzeum s expozíciou prvorepublikovej obchodnej činnosti i ozdobnou výrobou Wenkeovej rodiny. Tento architektonický skvost autora Josefa Gočára je od roku 2017 národnou kultúrnou pamiatkou.

Priaznivcov parných lokomotív poteší Železničné múzeum, kde je aj najstaršia prevádzkyschopná lokomotíva z roku 1879. Nielen deti nadchne Múzeum mágie s množstvom kúzelníckych predmetov a bludiskom.

múzeu bábkových divadiel zasa zbierka 48 originálnych bábkových divadiel od roku 1845 doteraz a množstvo iných rekvizít, ktoré vyrobili tamojší bábkari manželia Bauerovci. Jaroměř má aj divadlo, zimný štadión, plavecký areál a pre rôzne športy rozsiahly areál voľnočasových aktivít.

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.