Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava spomína na November 89

Tretí novembrový víkend si celé Slovensko pripomína 30. výročie jednej z najdôležitejších historických udalostí našej krajiny. Pád komunizmu alebo poetickejšie – Nežná revolúcia predstavujú symbol vzbury a túžbu po zmene. Bratislavské Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava pri tejto príležitosti pripravilo program, ktorý je zároveň súčasťou Noci divadiel a je určený nielen pamätníkom, ale aj mladej generácii, ktorá o Novembri 89´vie len z rozprávania.

Vstup do divadla je voľný až do naplnenia kapacity divadelnej sály.

Program / Výstavy:

  • Bratislava a Nežná revolúcia: 16. – 17.11. 2019
    Ulica pred budovou MDPOH
    vernisáž výstavy: 16.11.2019, 16.30
    Hudobný hosť: Juraj Zaujec, zahrá známe piesne spojené s Novembrom ´89
  • Divadlo s názorom: 16. – 17.11. 2019
    Foyer Mestského divadla P. O. Hviezdoslava
    vernisáž výstavy: 16.11.2019, 16.30
  • 10 rokov Mestského divadla P. O. Hviezdoslava: 16. – 17.11. 2019
    Foyer MDPOH

Večerný program:

  • Doktor Macbeth – premietanie záznamu pôvodnej divadelnej inscenácie MDPOH
    javisko MDPOH, 16.11.2019, 18:00
  • Je potrebné si november 89´pripomínať?
    Živá diskusia s tvorcami inscenácie Doktor Macbeth: Valériou Schulczovou, Romanom Olekšákom a Mariánom Mitašom
    javisko MDPOH, 16.11.2019, 20:00
  • Hudobné vystúpenie skupiny Milo Kráľ Band s Barborou Švidraňovou
    javisko MDPOH, 16.11.2019, 20:45

Viac o programe

Bratislava a Nežná revolúcia

16.-17.11 Laurinská ulica pred budovou MDPOH

vernisáž výstavy: SOBOTA 16.30 h

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a o.z. Klub 89 pripravili výstavu unikátnych dobových fotografií rôznych autorov zachytávajúcu pád komunizmu na Slovensku. Fotografie sú súčasťou publikácie Nežná revolúcia.sk, ktorú vydal Klub 89 k 30. výročiu Novembra 89´. Dokumentujú kľúčové obdobie od 16. novembra, keď bratislavskí študenti uskutočnili nepovolenú protestnú demonštráciu, až po 10. december 1989, keď vyše 100 000 Slovákov prekročilo železnú oponu – hranicu s Rakúskom a pozdravilo z Hainburgu cez Dunaj svoju vlasť pozdravom „Ahoj, Európa!“, čo bolo symbolom konca rozdelenia Európy.

Hudobný hosť počas vernisáže: Juraj Zaujec

Známy multiinštrumentalista, spevák a skladateľ, ktorý bol aj finalista súťaže Hlas Česko Slovenska, zahrá na gitare a zaspieva známe piesne navždy spojené s Novembrom ´89. Laurinskou ulicou bude znieť Karel Kryl, či Loď, ktorá sa plaví do nezmáma, ktorá sa stala jednou z hymien revolučných dní. Príďte si aj vy zaspomínať.

Divadlo s názorom

16. – 17.11. 2019 Foyer Mestského divadla P. O. Hviezdoslava

vernisáž výstavy: SOBOTA 16.30

Výstava fotografií zachytávajúca výnimočné udalosti, ktorých organizátorom a spoluorganizátorom bolo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (napr. návšteva Dalajlámu v MDPOH, odovzdanie ocenenia Biela vrana a i.), ale aj vybrané divadelné predstavenia z repertoáru MDPOH.

10 sezón Mestského divadla P. O. Hviezdoslava

16. – 17.11. 2019 1. poschodie MDPOH

Výstava kostýmov z divadelných predstavení z repertoáru divadla. Návštevníci majú jedinečnú možnosť pozrieť si kostýmy z predstavení Perníková dáma, Zdravý nemocný, Aj múdry schytí atď.

Partner výstavy: www.figuriny.sk

Premietanie Hry Doktor Macbeth

16.11. o 18.00 h javisko MDPOH

Pri príležitosti 30. výročia Novembra 89´majú návštevníci možnosť pripomenúť si predstavenie Doktor Macbeth, ktoré zachytáva prvý týždeň Nežnej revolúcie v podobe televízneho záznamu z archívu RTVS.

Doktor Macbeth – pôvodná slovenská hra autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka napísaná pre Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava mala premiéru v máji 2014. Je to hra o moci. O tom, čo všetko je človek ochotný a schopný urobiť, aby ju získal. Hra o túžbe ovládať životy iných. Boja sa len jedného. Že o svoju moc prídu. Preto urobia všetko preto, aby ju nestratili.V hlavných úlohách uvidíte Mareka Ťapáka, Annu Javorkovú, Mariána Mitaša a Gabrielu Marcinkovú.

Doktor Macbeth je hra o moci. O tom, čo všetko je človek ochotný a schopný urobiť, aby ju získal. Hra o túžbe ovládať životy iných. Boja sa len jedného. Že o svoju moc prídu. Preto urobia všetko preto, aby ju nestratili.V hlavných úlohách uvidíte Mareka Ťapáka, Annu Javorkovú, Mariána Mitaša a Gabrielu Marcinkovú.

Je potrebné si november 89´pripomínať?

16.11. o 20.00 h Diskusia s tvorcami hry Doktor Macbeth – Valeriou Schulczovou a Romanom Olekšákom a s hercami MDPOH – Milom Kráľom a Barborou Švidraňovou. Diskusiu moderuje Marián Mitaš za hudobného doprovodu Milo Kráľ Band. 

 Hudobné vystúpenie skupiny Milo Kráľ Band

Základná hudobná formácia MILO KRÁĽ BAND funguje v zložení: klávesové nástroje, spev, akustická gitara, saxofón, elektrická gitara, basová gitara, bicie nástroje – spolu 7 členov. Každé vystúpenie býva profesionálne pripravované a aj preto je zloženie vždy prispôsobované. Okrem základnej formácie funguje komorná varianta v zložení: klávesové nástroje, spev, džezová gitara – spolu 2 až 3 členovia, podľa priestoru. Zároveň je však pripravená a veľmi úspešne fungujúca rozšírená zostava, kde okrem 7 základných členov prijalo pozvanie sláčikové kvarteto.

V repertoári majú v tejto chvíli viac ako 20 skladieb, pôvodne použitých v mnohých divadelných predstaveniach. Autormi textov sú napríklad Dodo Gombár, Ľubomír Feldek, Jozef Urban, Jakub Nvota a môžete počuť aj zhudobnené básne Edmunda Rostanda či Andreja Sládkoviča. Pomedzi skladby sú použité básne Joža Urbana, Charlesa Bukowskeho… K týmto pribudlo aj niekoľko nedivadelných autorských piesní, napr. Ranná Ilúzia.

BKIS / Redakcia NUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.