Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu N'89 - Cesta k slobode

Na Bratislavskom hrade vo štvrtok podvečer slávnostne otvorili výstavu N'89 - Cesta k slobode, ktorá pokrýva obdobie od polovice 80. rokov až po Nežnú revolúciu. Aktuálnu výstavu organizuje Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM), Ústav pamäti národa a Klub 89.

Krylovo Morituri te salutant v podaní herca Juraja Baču

Organizátori sa podľa vlastných slov rozhodli rozšíriť projekt o rozmer vnímania slobody. " Už tri desaťročia žijeme v slobode. Pri každom okrúhlom výročí Nežnej revolúcie pripravilo SNM – Historické múzeum spomienkovú výstavu. Pri 30. výročí sa rozhodlo tento projekt rozšíriť o rozmer vnímania slobody. Od revolučných dní v roku 1989 dorástli na Slovensku dve generácie mladých ľudí, ktorí buď Nežnú revolúciu nezažili, alebo mali sotva desať rokov a teda ešte nerozumeli politickým zmenám v štáte. Preto začiatok výstavy je zasadený do polovice 80. rokov 20. storočia a vnímavý návštevník bude mať možnosť spoznať alebo pripomenúť si hlavné obmedzenia slobody v komunistickom Československu," uviedli na webe múzea organizátori.

Návštevníci budú môcť podľa organizátorov spoznať nielen tematické predmety z depozitára SNM, ale aj dodnes nevystavované predmety, ktoré SNM zapožičali súkromné osoby, a sú doplnené multimediálnymi prvkami.

Branislav Pánis, generálny riaditeľ SNM, v príhovore vyjadril želanie, aby dané artefakty majitelia darovali SNM a taktiež vyjadril akúsi potrebu zriadenia Múzea obetí komunizmu so stálou expozíciou, ktorá dodnes na SLovensku chýba. Obdobnú výzvu urobila aj iniciatíva Aby minulosť nemala budúcnosť, a to na založenie múzea obetí komunizmu na Slovensku. Urobila tak pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Do iniciatívy sa zapojili tri desiatky osobností verejného života, medzi nimi aj niektoré tváre novembra 1989.

Organizátori dodávajú, že výstava je ukončená prvými slobodnými voľbami a symbolicky aj zničením pamätníka Klementa Gottwalda a premenovaním Gottwaldovho námestia na Námestie slobody.

Výstava potrvá do 22. novembra 2020 a je situovaná na 3. poschodí Bratislavského hradu.

Redakcia NUlife.sk / tasr Foto, video : DM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.