Ako úspech ovplyvnil duševné zdravie Lewisa Capaldiho

Jeho zdravotné problémy sú vidieť čoraz viac. Známy spevák Lewis Capaldi (26) počas minulého roka oznámil, že mu diagnostikovali Tourettov syndróm. Tiky, ktoré toto ochorenie spôsobuje, sa v poslednom čase začali prejavovať aj počas jeho vystúpení.

Keď sa populárny britský spevák Lewis Capaldi vrátil do svojho rodného mesta kvôli lockdownu vyvolaného pandémiou Covid, očakával, že začne pracovať na svojom druhom albume. Jeho prvý album, Divinely Uninspired to a Hellish Extent, sa v roku 2019 predával vo Veľkej Británii viac ako ktorýkoľvek iný a v roku 2020 sa stal aj najlepšie predávajúcim albumom. Znamenalo to veľké očakávania od albumu číslo dva. Cítil tlak a to si u neho vyžiadalo svoju daň fyzicky aj psychicky.

„Vytvorenie môjho prvého albumu bolo tak blízko k splneniu mojich najväčších snov, bola to pre mňa tá najvyššia méta, ako som sa vtedy len mohol dostať,“ hovorí škótsky spevák a skladateľ tvorcom nového dokumentu Netflix o svojom živote.

"Ale akonáhle sa tak dobre zadarí prvému albumu, môžete to urobiť znova s ďalším?" Lewis Capaldi: How I Feel Now mapuje vzostup skoromného chlapca až po hviezdu, od detstva prežitého v dedinke s asi päť sto obyvateľmi s názvom Whitburne, v oblasti East Lothian, medzi škótskymi veľkomestami Glasgow a Edinburgh, až po zmapovanie jeho náhleho obrovského úspechu, vypredanej arény a statusu celebrít.

Samozvaný „škótsky Beyoncé“ a „miláčik Ameriky“ si získal obrovskú sledovanosť aj na sociálnych sieťach, a to vďaka svojmu nefiltrovanému humoru a ochote robiť si zo seba srandu. „Globálna pandémia je len v troch top čudných veciach, ktoré sa mi za posledné tri roky stali,“ hovorí tvorcom programu.

Dokument sa však zameriava aj na to, aký vplyv mal rýchly úspech na jeho duševné zdravie, pričom sa musel často potýkať s panickými záchvatmi, trhaním ramena a pre neho dovtedy novou diagnózou Tourettovho syndrómu.

A rieši jeho „syndróm podvodníka“, ktorý nedokáže odpovedať ani na láskavý e-mail od Eltona Johna, ktorý mu v ňom povedal, že píše „krásne piesne, ktoré rezonujú s miliónmi ľudí.“ Po prečítaní e-mailu nahlas Capaldi hovorí: "Je to pekné, ale očividne sa stále cítim ako podvodník. Nemyslím si, že to všetko len tak zmizne."

Zdá sa, že počas natáčania dokumentárneho filmu sa jeho zášklby v ramene zhoršili, keď pokračuje v písaní textov piesní– zjavne bezvýsledne – pre svoj druhý album. Keďže nedôveruje svojim vlastným schopnostiam, pracuje s ďalšími skladateľmi najprv cez Zoom zo záhradky svojich rodičov, potom cestuje do Londýna a Los Angeles.

Sám si však nastavuje vysokú latku a všetko posudzuje v porovnaní s Someone You Love – jeho prelomovým singlom, ktorý získal prvé miesto na oboch stranách Atlantiku.

"Nie som si istý svojimi schopnosťami ako skladateľ a myslím si, že sa to zhoršuje, čím som úspešnejší," hovorí. Jeho úzkosť sa prejavuje zášklbom ramena. "Zášklby, ktoré mám, sa zhoršujú, keď si sadnem k hre na klavíri. Fyzicky bolestivé," hovorí tvorcom dokumentu. "A naozaj sa dosť zadýcham a je to ako keby ma zabíjal vlastný chrbát, keď to idem urobiť, zahrať si na klavíri. Čo je dosť... strašné."

Capaldi tiež úprimne hovorí o záchvatoch paniky, ktorými trpí a kvôli ktorým má pocit, že sa „zblázni“. „Som úplne odtrhnutý od reality,“ hovorí. „Nemôžem dýchať, necítim, ako sa mi dýcha. Točí sa mi hlava, mám pocit, že sa mi niečo deje v hlave a potím sa. "Celé moje telo začne robiť to, čo robí moje rameno a ja mám kŕče. Buď mám pocit, že sa takto zaseknem navždy, alebo zomriem."

Lewis Capaldi's debut, Divinely Uninspired To A Hellish Extent, was the UK's biggest-selling album of 2019 and 2020

Lewis strávi až sedem hodín telefonovaním so svojou mamou Carol, keď sa ho snaží upokojiť. Pre Capaldiho sú tieto fyzické príznaky úplne rozumnou reakciou na to, že sa „jeho svet obrátil hore nohami“. "Pre mňa je to už úplne normálna reakcia na to. Ak sa ocitnete v tejto situácii, zažijete niečo také, najmä ak ste už úzkostlivý človek, čo som hádam bol aj ja. Nikdy som nemal taký tlak, ktorý by ma úplne vytočil, ale teraz sme už niekde tam, takže sa s tým musíme len vyrovnať."

Terapeut mu povedal, že niektoré z jeho problémov súvisia so smrťou dvoch blízkych príbuzných v detstve, vrátane tety, ktorej samovražda inšpirovala film Before You Go. Živí ho to jeho obavami o svoje zdravie a smrteľnosť.

Jeho matka Carol hovorí, že jej syn - ako každý - je komplikovaný: "Nie je to len komik, za akého ho všetci považujeme." "A v tom je možno aj konflikt," dodáva jeho otec Mark. "Pretože temnota prichádza na šťastného chlapíka a prejavuje sa všetkými tikmi, úzkosťou a všetkými tými ostatnými vecami, ktorými je žiaľ obklopený."

Napriek tomu, že spočiatku odolával úsiliu svojej rodiny a priateľov liečiť jeho oslabujúce zášklby, písanie a nahrávanie druhého albumu bolo nakoniec pozastavené v záujme jeho duševného zdravia. Vtedy mu diagnostikovali Tourettov syndróm, stav, ktorý spôsobuje, že ľudia vydávajú mimovoľné zvuky alebo pohyby nazývané tiky. Bola to diagnóza, ktorá dávala spevákovi „úplný zmysel“ a ubezpečila ho ako hypochondera, ktorý sa sám priznal, že neumiera. Bolo mu povedané, že zaznamená výrazné zlepšenie, ak dokáže znížiť svoju úzkosť – niečo, o čo sa snaží liekmi, cvičením a (relatívne) zdravším stravovaním.

Lewis Capaldi a Tourretov syndróm, koncertné túrné

V septembri minulého roka sme vás prvý krát informovali, že Lewis Capaldi trpí Tourretovým syndrómom. Choroba bola pre neho novinkou, a tak sa musel naučiť žiť s jej príznakmi, ako sú napríklad tiky.

Momentálne však už koncertuje po Európe a v rámci svojho turné zamieri aj do USA. Touto koncertnou šnúrou chce zviditeľniť svoj druhý album Broken by Desire to Be Heavenly Sent, ktorý by mal byť vydaný 19. mája. 

S jeho druhým albumom budú fanúšikovia Capaldiho dúfať, že nasmeroval a umne zúžitkoval všetko to, čo sa naučil z obrovského celosvetového úspechu svojho prvého albumu. "Niekedy to bolo trochu o nervy, pretože som nevedel, ako urobiť ďalší dobrý album - ale ukázalo sa, že jednoducho napíšete piesne, ktoré sa vám páčia, a vydáte to..."

Počas jeho koncertov sa však stále viac prejavuje spomínaný Tourettov syndróm. Tiky, ktoré sú s týmto ochorením spojené, sú miestami veľmi viditeľné a dokonca mu spôsobujú aj problémy so spievaním. 

Ako informuje magazín Rolling Stone, rovnaký problém mal aj počas vystúpenia vo Frankfurte, ktoré bolo na programe 21. februára. Fanúšikovia v tomto meste ho však počas jeho najväčšieho hitu Someone You Loved podporili a koniec jeho piesne zaspievali namiesto neho.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="zxx" dir="ltr"><a href="https://t.co/SkM0sc3U0b">pic.twitter.com/SkM0sc3U0b</a></p>&mdash; v (@ViralMaterialz) <a href="https://twitter.com/ViralMaterialz/status/1628764592351346688?ref_src=twsrc%5Etfw">February 23, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Rolling Stone ďalej informoval, že podobné problémy mal aj v Belfaste, kde o nich otvorene prehovoril. „Možno ste si už všimli, že mám mierne tiky. Nemusíte sa báť, mám Tourettov syndróm. Ale je mi dobre. Som absolútne v poriadku, len mám tiky,” povedal svojim fanúšikom.

rNUlife.sk / BBC news / Daniel Mičuda

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.