POVIEDKA 2023: POROTU LITERÁRNEJ SÚŤAŽE ZAUJALI ŽENSKÉ HLASY

Porokyne a porotcovia literárnej súťaže Poviedka 2023 vyhlásila desiatku najlepších poviedok – ktoré napísalo 9 autoriek a jeden autor – v priamom prenose Rádia Devín z podujatia v Literárnom stane Martinus  na festivale Pohoda v Trenčíne.

Do 27. ročníka bolo prijatých 291 súťažných príspevkov, hodnotila ich porota zložená zo spisovateliek a spisovateľov, ktorí získali ocenenia v tejto súťaži už v minulosti a teraz už majú za sebou autorstvo úspešných kníh. Predsedníčkou poroty bola Nicol Hochholczerová a členmi poroty boli Kristián Lazarčík, Soňa Uriková, Jakub Spevák, Silvester Lavrík a Dominika Madro.

Okrem Hlavnej ceny porota určila druhé a tretie miesto a sedem prémií za mimoriadne poviedky. Všetky ocenené diela budú publikované knižne a nahraté ako audiopoviedky. Ocenené autorky a autor majú šancu vydať svoj knižný debut.

Zborník Poviedka 2023 vyjde ako príloha denníka SME v 27 septembra 2023 a bude dostupný v novinových stánkoch po celom Slovensku.

Porota, ktorá posudzovala tohtoročné príspevky, konštatuje spokojnosť so stabilnou úrovňou kvality prihlásených textov. Tento ročník priniesol pre samotnú porotu prekvapenie v podobe jednoznačnej zhody nielen na siedmich prémiových poviedkach, ale aj tých, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach.

Rozhodnutie vyzdvihnúť práve tieto tri texty a neudeliť len jednu hlavnú cenu vyplývalo z motivácie povzbudiť autorky a autorov, ktorých diela v treťom kole aj pri svojej rôznorodosti výrazne zažiarili. Všetky poviedky, ktoré sa dostali do zborníka, však zdieľajú výnimočnú citlivosť voči okolitému svetu, voči životu a jeho peripetiám, a v neposlednom rade voči jazyku, ktorý úspešne využívajú na to, aby sa o túto citlivosť podelili aj s čitateľmi. Ide pri tom o autorky a autora, ktorí sa až na jednu výnimku umiestnili v zborníku Poviedka po prvý raz, čím sa im zároveň podarilo vzbudiť nádej, že je literatúra stále dôležitou súčasťou života aj mladších generácií.

Literárnu súťaž od roku 1996 vyhlasuje vydavateľstvo KK Bagala. Hlavným partnerom je Fond na podporu umenia, sponzorom je denník SME, partnermi súťaže sú Rádio Devín, Slovenské literárne centrum, streamovacia služba Audiopoviedky.sk, literárne časopisy Rozum a Knižná revue a občianske združenie Literárnyklub.sk.

Ocenené diela 27. ročníka literárnej súťaže POVIEDKA 2023:

Prvé miesto (honorované 1.000 €):
Lucia Pálinkás: Pod nechtami čisto

Druhé miesto (700 €):
Jana Wernerová: Paličku treba odstrániť, nalomená neplatí!

Tretie miesto (500€):
Anna Valentová: O mŕtvych len takto

6 prémií (po 300€):
Zacharová: Tako Tsubo
Anita Minárik Schwartzová: Uvoľnená
Tomáš Pažitný: Morbídna asymetria
Zuzana Gabrižová: Dve strany okna
Barbora Pribišová: Celé, úplne celé od slín
Patrícia Grachová: Mäsko
Karin Kissová: Nasledovať stopy holubov

rNUlife.sk / Zdroj: TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.