Novovzniknutá virtuálna galéria predstaví diela Mikuláša Klimčáka

Celoživotné dielo významného slovenského výtvarníka, akademického maliara Mikuláša Klimčáka prezentuje virtuálna galéria, ktorá vznikla pri príležitosti nedožitých 100. narodenín autora. S jeho životom a tvorbou sa môžu priaznivci umenia zoznámiť na klimcak.sk.

Portrét Mikuláša Klimčáka,
perokresba © Miroslav Vomáčka, A4, 12/2014

"Klimčákove jedinečné diela vlastnili či vlastnia prezidenti mnohých štátov vrátane pápežov. Jeho gobelíny skrášľujú Bratislavský hrad či budovu slovenského parlamentu," približuje Tokoš. Vo virtuálnej galérii sú podľa jeho slov prezentované aj nájdené stratené diela. "Nechýbajú ani gobelíny, ktorými sa prikrývali bezdomovci," dodal spoluautor projektu Peter Tokoš.

Mikuláš Klimčák vo svojom ateliéri v Bratislave

Galéria zverejňuje prvýkrát vďaka šesťročnému úsiliu Klimčákovej rodiny výtvarníkove stratené či zabudnuté diela, ktoré boli roztrúsené po celom svete. Umelec na ne časom pozabudol, a tak ostali roky či desaťročia v Bulharsku, Taliansku a USA.

"Podarilo sa nám zachrániť a zreštaurovať aj pár diel, ktoré znehodnotili bezdomovci. Boli uložené v priestoroch bývalého chátrajúceho Istropolisu. Do miestnosti s dielami vnikli cez rozbité okno ľudia bez domova a istý čas v nej prespávali. Z veľkých obrazov si vyrobili stan a prikrývali sa dokonca jeho vzácnymi gobelínmi. Viaceré diela boli značne poškodené, podarilo sa ich však zreštaurovať," hovorí Klimčákov prasynovec Slavomír Klikušovský, spolutvorca virtuálnej galérie.

Celkom je v nej prezentovaných vyše 700 diel.

rNUlife.sk / Mikuláš Klimčák - Mikuláš Klimčák (klimcak.sk)

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.