Zomrela herečka Eva Kristínová

Vedenie Slovenského národného divadla prijalo so zármutkom správu, o úmrtí bývalej dlhoročnej členky Činohry SND Evy Kristinovej. Zomrela vo veku nedožitých 92 rokov.

Fotka Činohra SND.

Eva Kristinová sa narodila v Trenčíne 5. augusta 1928, zomrela v nedeľu 14. júna 2020 vo večerných hodinách v Bratislave. Takmer štyri desaťročia bola členkou Činohre SND (1. septembra 1949 – 31. decembra 1987), kde vytvorila deväť desiatok postáv.

Fotka Činohra SND.

Štúdium na bratislavskom Odbornom divadelnom kurze začala v roku 1948, ale už o rok neskôr sa jej meno objavilo medzi členmi súboru SND. V histórii slovenského herectva bude meno Evy Kristinovej navždy reprezentovať výraznú tragédku so špecifickým zafarbením hlasu a majestátnosťou zjavu. Bola herečkou veľkého gesta, psychologicko-realistického detailu, ale i precíznej racionality. Jej interpretácia slova, dokonalosť reči a recitátorský kumšt zostanú nezabudnuteľné.

Fotka Činohra SND.

Dominantou Evy Kristinovej bol dramatický repertoár, tragizmus postáv dokázala vykresliť so psychologicko-realistickým detailom, zároveň dokázala zachytiť aj ostré a zemité črty charakterov.

Fotka Činohra SND.

Eva Kristinová bola herečkou veľkých kráľovských osudov. Hrdosť, grandióznosť a sila slova, ktorá sa naplno prejavila v jej recitačnom umení, boli základnými témami jej hereckej kariéry vôbec.

Fotka Činohra SND.

V jej odchode stráca slovenské divadlo silnú osobnosť, výraznú predstaviteľku dramatického typu i tragédku. Odišla herečka, u ktorej sa všetko menilo na umenie.

Fotka Činohra SND.

Česť jej pamiatke!

Fotka Činohra SND.
Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.