Česko-Slovenský ples oslávi 30. výročie vzniku oboch samostatných štátov

Keď Česko-Slovenský ples uzatváral plesovú sezónu v roku 2020, len málokto si uvedomoval, že spoločnosť čaká ťažké obdobie, ktoré ovplyvní aj organizáciu kultúrno-spoločenských podujatí. Po pandémiou vynútenej prestávke v roku 2021 sa ples tento rok uskutočnil vo forme majálesu. 11. februára 2023 sa však v Obecnom dome v Prahe bude konať tak, ako ho poznáme a bez obmedzení. Organizátori a účastníci si tentokrát pripomenú okrem iného 30. výročie od založenia Českej republiky a Slovenskej republiky.

Na 9. ročníku Česko-Slovenského plesu sa v zmysle tradície stretnú významné osobnosti z oblasti kultúry a umenia, vedeckého, podnikateľského, diplomatického a politického života, aby utužovali priateľské vzťahy a vzájomnosť medzi Českou republikou a Slovenskou republikou. Aj tentokrát sa môžu hostia tešiť na výnimočnú hudobnú zostavu. Baviť ich budú kapela Chinaski, Lenka Filipová, Václav Neckář & Bacily, Zuzana Smatanová, operný spevák Martin Babjak, folklórny súbor Limbora a Rozhlasový Big Band Gustava Broma so sólistkami Andreou Zimányiovou, Zuzanou Gamboa a Ivanou Regešovou ​​a mnoho ďalších. Večerom budú sprevádzať česká moderátorka a herečka Michaela Maurerová a slovenský divadelný, filmový a televízny herec Vladimír Kobielsky.

Česko-Slovenský ples si tentoraz pripomenie rozdelenie Československa na dve samostatné krajiny, ktoré ale aj po osamostatnení medzi sebou stále udržujú a tiež intenzívne rozvíjajú nadštandardné susedské vzťahy. „Česko-Slovenský ples patrí k najprestížnejším podujatiam na území oboch krajín a je jedným z najvýraznejších symbolov rozvíjania týchto vzťahov. Veľmi si vážime aj záštitu prezidentky Slovenskej republiky ako aj prezidenta Českej republiky. Je to forma uznania, ktorá nás zároveň zaväzuje stále pracovať a pripravovať ples čo najdôstojnejšie,” povedal riaditeľ plesu Radovan Čaplovič.

A čo hostí budúci rok na galavečeri čaká?

Nebude chýbať viacero prekvapení, kulinárske špeciality, kvetinová výzdoba ako pocta Geniu loci Obecného domu v Prahe či tradičná podpora charitatívnych projektov.

„Viac než 50 ročná tradícia spoločných spoločenských stretnutí siahajúca až do roku 1969, kedy prebehol prvý  ‘Společenský seznamovací večer’, priamy predchodca slovenských a neskôr česko-slovenských plesov v Prahe, nás zaväzuje k vysokému štandardu večera, ktorý každoročne prináša hosťom Česko-Slovenského plesu nielen hodnotný umelecký program s viac než 150 účinkujúcimi umelcami na troch pódiach Obecného domu, zážitkovú gastronómiu vrátane trojchodovej servírovanej večere v takzvanom duo-sete, ale tiež atmosféru jedinečného stretnutia výnimočných osobností zo všetkých sfér spoločenského a kultúrneho života oboch krajín. Ani na 9. ročníku nášho plesu tomu nebude inak a pre našich hostí je pripravených takmer 12 hodín nezabudnuteľného galavečera,” vraví Lumír Mati, produkčný riaditeľ Česko-Slovenského plesu.

Kým ešte nedávno sa pri príprave Česko-Slovenského plesu hovorilo o kapacitných obmedzeniach a hygienických opatreniach, dnes organizátori veria, že nás nič podobné 11. februára 2023 nečaká. Hostia budú mať preto k dispozícii opäť nielen impozantnú Smetanovu sieň, ale všetky spoločenské priestory a sály Obecného domu, ktorý je skvostom pražskej secesnej architektúry.

„Ešte stále v nás doznievajú dojmy a emócie z krásneho slávnostného večera. Dovoľte mi poďakovať všetkým našim partnerom, priaznivcom, účinkujúcim aj cteným hosťom, že nás aj v tejto náročnej dobe podporili svojou účasťou. Bez vás by Česko-Slovenský ples nebol taký, aký je ,” povedal bezprostredne po ôsmom ročníku riaditeľ Česko-Slovenského plesu Radovan Čaplovič a dodal, že práve aj vďaka priaznivcom, účinkujúcim, partnerom a cteným hosťom je ples tak výnimočný.

Už onedlho preto k doteraz ôsmim nezabudnuteľným plesovým nociam a deviatim rokom budovania hodnotnej tradície, vďaka ktorej sa Češi a Slováci v jedinečný večer stretnú, aby si bok po boku pripomenuli svoju spoločnú históriu, pribudne deviata.

Záštitu nad Česko-Slovenským plesom aj tento rok prevzali prezidentka Slovenskej republiky J.E. Zuzana Čaputová a prezident Českej republiky J.E. Miloš Zeman.

Informácie o vstupenkách na  www.ceskoslovenskyples.cz v sekcii “Vstupenky” 

Všetky dôležité informácie nájdu návštevníci aj na oficiálnych sociálnych sieťach na profiloch Česko-Slovenského plesu:

Facebookový profil Instagram Twitter  kanál You Tube  LinkedIn

rNUlife.sk / Andrea Čurná, woowoo / Zdroj foto: Česko-Slovenský ples

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.