Na hrad Svojanov príde kráľ cez štátne sviatky, Polička má novú expozíciu v Kostole sv. Jakuba  

Tradičné Kráľovské slávnosti na hrade Svojanov v Pardubickom kraji sa uskutočnia 5. a 6. júla, čiže v čase českých štátnych sviatkov. Organizátori s návštevníkmi si opäť uctia zakladateľa hradu z roku 1224 kráľa Přemysla Otakara II., ktorý na hlavné nádvorie príde s celou družinou.

V historickom príbehu nebudú chýbať rytierske súboje v podaní letohradského spolku Honorata, ani majster kat, sokoliari, tanečníci, hudobníci či remeselníci. Aj ďalší letný program na hrade bude s historickým zameraním. Možno tam ochutnať dobové pokrmy, v mučiarni spoznať uplatňovanie útrpného práva, vidieť dobývanie hradu počas 30-ročnej vojny, zažiť nočnú prehliadku hradu z čias jeho posledného majiteľa či kochať sa kedysi populárnymi Moskvičmi na zraze veteránov.

Svoje miesto tam má i kultúra. Rezbári pred zrakmi návštevníkov budú tvoriť objekty z dreva, priaznivci divadla môžu spoznať viaceré české súbory a nielen deti sa potešia z expozície historických bábkových divadiel od 19. storočia po súčasnosť. Zo svojich zbierok ju pripravili bábkoherci Bauerovci z Josefova. Expozícia je v bývalých stajniach predhradia spoločne s výstavou stoviek dobových pohľadov na české hrady a zámky.

Majestátny Svojanov je jediný český hrad, ktorého architektúra mieša gotický štýl s empírovým, teda stredovek s 19. storočím. Ešte vzácnejšia je v hradnom areáli jediná obnovená gotická záhrada v strednej Európe.

Gotická záhrada na hrade Svojanov

Okrem dominantnej 26 metrovej veže s panoramatickým výhľadom do širokého okolia má hrad gotickú stĺpovú sieň, gotické podzemie s pivnicami zahalenými svojanovskými strašidelnými legendami a mučiareň s trýzniacim náradím. Kuchyňa s potrebným vybavením je ponechaná z čias posledných súkromných majiteľov (1879 – 1910). Iný priestor ponúka súpis inventáru z roku 1651. V goticko-renesančnom dome zbrojnošov možno spoznať ako žila hradná posádka koncom 15. storočia.

Empírový palác je štylizovaný do druhej polovice 19. storočia, kedy bol hrad naposledy obývaný. Sú tam dámske a pánske salóny, spálne, pracovne, jedáleň s namaľovaným stropom, lapidarium a ďalšie priestory hradných pánov. V objekte je osem kachľových pecí, jedna je unikátna grafitová kachľová pec z materiálu, ktorý sa ťažil na tomto hrade. Na prvom poschodí vstupnej budovy Empire je ubytovacia časť pre 62 osôb. Hradný areál má živý inventár v podobe pávov a iných dvoj i štvornohých zvierat.     

Svojanov ako jeden z najstarších a najzachovalejších kráľovských českých hradov je od roku 2010 majetkom susedného mesta Polička. Jeho dominanta, národná kultúrna pamiatka Kostol sv. Jakuba odhaľuje svoje tajomstvá novou expozíciou v prvý raz sprístupnených mohutných priestoroch podkrovia. Tie samotné pútajú pozornosť historickými drevenými krovmi mimoriadneho rozsahu aj inak neprístupný výhľad na zadnú stranu klenieb kostola. Tieto impozantné priestory sú súčasťou novej prehliadky komplexne rekonštruovaného kostola s európskou dotáciou vyše 71 miliónov Kč.

Novinkou je prezentácia zreštaurovaných umeleckých pamiatok, prevažne barokových plastík a malieb, ktoré sa zachovali v Kostole sv. Jakuba aj kostoloch v blízkych obciach. Expozíciu v severnom chóre kostola dopĺňa zbierka rukopisov literárneho bratstva Polička s vybranými tlačami zo zbierok dekanátu.

Polička, rodná izba svetoznámeho hudobného skladateľa

Kostol vo svojej veži naďalej poskytuje obľúbené prehliadky rodnej izby Bohuslava Martinů. Budúci svetoznámy hudobný skladateľ tam vo výške 36 metrov nad zemou a veľmi skromných podmienkach päťčlennej rodiny prežil 11-ročné detstvo. Jediná cesta vidieť celý ich byt vo veži vedie cez zvonicu po 192 schodov. Z vyhliadkovej plochy sa možno kochať na mesto i stredoveké hradby, ktoré s 19 baštami a dĺžkou 1220 metrov patria k najzachovalejším systémom mestských opevnení v strednej Európe. Po časti z nich sa dá prejsť.

Na kostolnej veži zaznie hudba v rámci tradičného multižánrového Festivalu Polička 555, ktorý bude 18. - 20. 8. na Palackého námestí. Spomienka na slávneho hudobníka s pestrým programom Zažiť Martinů trochu inak bude 26. 8. V múzeu si možno do 3. 9. precvičiť mozgové závity na výstave Hlavolamy. Mestská galéria do 27. 8. predstavuje ilustrátora, maliara a knižného autora Pavla Čecha s názvom Dobrodružné potulky.

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK / titl. foto: objevujpamatky.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.