Súkromná rodinná galéria White & Weiss O NECELÝ TÝŽDEŇ OTVORÍ VÝSTAVU MARTIN SKALICKÝ: INNER DRAPERY

V efemérnej súčasnosti, keď sa väčšina nášho života odohráva v nehmotnom svete sociálnych sietí, strácajú informácie o civilizácii a kultúre zakódované v starovekých sochárskych formách svoju pôvodnú platnosť.

Martin Skalický využíva práve takéto fragmenty minulosti, ktoré prostredníctvom materiálového experimentu a riadenej náhody napĺňa novým morfologickým a sémantickým obsahom.

Výstava Vnútorná drapéria predstavuje Skalického aktuálnu tvorbu, založenú na kombinácii mäkkých, prevažne textilných materiálov a sochárskych foriem bežne používaných v reštaurátorskej praxi pri vytváraní odliatkov. Amorfné materiály fixované živicou preberajú len hrubé črty formy a pomocou bohatých textúr lámu tvar sochy dovnútra.

Madona 1 od Martina Skalického v Aukcii Dobročinná dražba | Umění pro Ukrajinu

Z materiálov a foriem považovaných za nepotrebné alebo odpadové Skalický vytvára pôsobivé parafrázy, ktoré s pôvodným predmetom súvisia len voľne, ako nejasná spomienka. Jeho tvorba, ktorá sa v posledných rokoch prelieva aj do iných materiálov, ako papier, kartón a sklo, prirodzene spája duchovné hodnoty s ironickým nadhľadom a spoločenskou kritikou.

Bio

Martin Skalický (* 31. 5. 1976 Veverské Knínice)

Martin Skalický (1976) absolvoval Ateliér figurálneho sochárstva Michala Gabriela na VUT v Brne (2000 – 2007) s ročnou stážou v Ateliéri celoplošného sochárstva Kurta Gebauera na pražskej AVU (2003 – 2004). Východiskom jeho tvorby je figurálne sochárstvo, ktorého možnosti skúma prostredníctvom netradičných materiálov a apropriácie foriem. V jeho tvorbe sa dlhodobo prejavuje osobitý záujem o využitie textilu.

Vystavoval v pražských galériách Meetfactory, The Chemistry Gallery, Nová galéria, ProLuka, Dominikánsky kláštor sv. Jiljí či v Moravskej galérii v Brne. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach Moravskej galérie v Brne, Galérie moderného umenia v Roudnici nad Labem a v mnohých súkromných zbierkach v Českej republike i v zahraničí. Žije a tvorí vo Veverských Kníniciach pri Brne.

Súkromná rodinná galéria White & Weiss vznikla v roku 2016 transfomáciou z aukčnej spoločnosti, ktorá sa od roku 2008 orientovala na podporu súčasného umenia prostredníctvom organizácie aukcií. Galéria sa primárne zameriava na prezentáciu maľby, sôch a objektov a má ambíciu prinášať tie najprogresívnejšie mená súčasného slovenského a stredoeurópskeho umenia. Spolupracuje s významnými kurátormi ako napríklad: Lucia G. Stach, P. Vaňous, V. Beskid, P. Michalovič či filozof M. Marcelli, ale aj nastupujúcou generáciou teoretikov a kurátorov. Ročne organizuje sedem výstav, ku ktorým vydáva dvojjazyčné publikácie.

rNUlife.sk / Text: Kurátorka Martina Mrázová, White & Weiss Gallery PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.