Toulovcove maštale ponúkajú skalných obrov, podzemné obydlia, české Versailles i planetárny chodník

Prírodná rezervácia Toulovcove maštale je všeobecne menej známa česká turistická lokalita, ale pôvodná a neznehodnotená priemyselnou civilizáciou. Leží v oblasti Českomoravské pomezí, siaha do okresov Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Podľa povesti sa tam v dávnych dobách ukrýval tajomný zbojnícky rytier Toulovec a dal jej meno Toulovcove maštale.

Možno tam chodiť po jeho stopách - rôznych zákutiach, kamenných previsoch, jaskyniach - a hádať, ktoré skalné útvary sa skrývajú pod názvom Kolumbovo vajce, Kazateľňa, Dudychova jaskyňa, Panský stôl, Hrad, Kostolík, Františkova mohyla, Oslia chodba alebo Mestské maštale. Teda nie sú tam žiadne kravíny či iné hospodárske budovy pre domáce zvieratá, ako mylne napovedá aj tamojší názov spolku dvanástich obcí: Mikroregión Maštale.       

„S rozlohou 1083 hektárov Toulovcove maštale je najväčšia prírodná rezervácia v Pardubickom kraji. Tvorí ju unikátny súbor pieskovcových skalných útvarov, rokliny a hlboké kaňonové údolia pospájané hustou sieťou turistických tras a deviatimi značenými cyklistickými okruhmi rôznej obťažnosti v celkovej dĺžke 150 km. Nachádza sa tam rozmanitá škála vzácnych druhov zvierat a rastlín. Rôznorodé geologické podmienky v rôznych častiach územia spôsobili, že krajina nemá jednotný charakter, striedajú sa viaceré reliéfy povrchu, miestami až 60 metrov vysoké skalné útesy. Značná rozloha územia nebola ovplyvnená konsolidáciou pôdy v období socialistickej kolektivizácie a zostalo množstvo rozptýlenej zelene, ktorá tvorí malebnú krajinu vhodnú na rekreáciu a odpočinok,“ hovorí Katka Zelenková z Mikroregiónu Maštale.         

Ten vlastní a prevádzkuje tri rozhľadne, ktoré ponúkajú panoramatické vyhliadky do krajiny. Najstaršia je 15 metrov vysoká drevená Toulovcova rozhľadňa s dvoma vyhliadkovými plošinami. Stojí na Jarošovskom vrchu v nadmorskej výške 539 metrov medzi obcami Jarošov pri Litomyšli a Budislav v okrese Svitavy. Z nej možno vidieť okolie Pardubíc, Hradec Králové a celý pás hôr hraničiacich s Českou republikou zo severu.

V roku otvorenia (2002) po šesťdesiatich zvisle zavesených schodoch ju navštívilo 11 000 turistov. Pre zlý technický stav bola zavretá (2013), po zrekonštruovaní sprístupnená v júni 2015. Takmer dvojnásobný počet schodov (112) má 28 metrová drevená rozhľadňa s oceľovými prvkami Terezka. V lokalite Paseky nad Prosečí v nadmorskej výške 626 m bola otvorená verejnosti 22. 8. 2004. Jej názov pripomína českú spisovateľku Terézu Novákovú (1853 - 1912), ktorá Proseč od roku 1901 navštevovala, potom sa tam usadila, písala romány a poviedky inšpirované okolím. Najmladšia rozhľadňa je 18,5 m vysoká Borůvka. Konštrukcia s neobvyklým dizajnom od 4. júna 2005 stojí neďaleko obce Hluboká v nadmorskej výške 460 m a po 75 schodoch je vyhliadková plošina v dĺžke 15 metrov. Umožňuje kruhový výhľad na krajinu medzi Českým stolom a Českomoravskou vrchovinou.       

Na území mikroregiónu sú ďalšie tri chránené územia: prírodné pamiatky Pivnice a Střítežská rokle i prírodný park Údolí Krounky a Novohradky. Atraktívnym lákadlom sú skalné obydlia v obci Zderaz. Je to v Čechách ojedinelý systém pieskovcových podzemných priestorov využívaných na hospodárske účely i celoročné bývanie menej majetných obyvateľov. Vytesané v skalách viaceré vznikli v 19. storočí, dve v polovici 20. storočia. Zachovalo sa 27 z približne 50 pivníc, niektoré majú viac miestnosti alebo prístrešky a prístavby. V roku 2007 bol verejnosti sprístupnený Zderazský dom s expozíciou o histórii obce.        

Oveľa krajšou historickou dominantou v tejto rezervácii je Zámok Nové Hrady. V rokoch 1774 – 1777 ho vybudoval gróf Jean-Antoine Harbuval de Chamaré v štýle francúzskych letných rezidencií podľa stavebného návrhu Josefa Jägra. Architektonickou jedinečnosťou a polohou v umelo zastavanej prírodnej oblasti sa zámocký komplex nazýval Little Schönbrunn alebo české Versailles.

Rokokový komplex obsahuje vstupnú bránu a francúzsku záhradu s administratívnymi budovami, anglický park s pieskovcovou krížovou cestou vedúcou k zvyškom pôvodného gotického hradu. Po roku 1989 bol zámok vrátený dedičovi pôvodného majiteľa – textilného výrobcu Josefa Bartoňa z Nového Města nad Metují, ktorý ho ponúkol na predaj.

V roku 1997 areál kúpili Petr a Magda Kučerovci z Prahy, zámocký komplex prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou. Od slávnostného otvorenia (2001) možno navštíviť záhrady, galériu klobúkov, stajne, park s danielmi, rozsiahly záhradný labyrint či Prvé české múzeum cyklistiky, kde je vyše 250 exponátov od polovice 19. storočia po súčasnosť.   

Modernou atrakciou pre celé rodiny je osem kilometrová Planetárna cesta v meste Proseč vedúca okolo rozhľadne Terezka. Je to model slnečnej sústavy v mierke 1:1 miliarde, tento pomer zodpovedá veľkosti modelov telies zobrazujúcich Slnko a všetky planéty aj ich vzájomné vzdialenosti po náučnom chodníku. Pri každej zastávke je malý model planéty a o nej informačná tabuľa so základnými údajmi a rôznymi zaujímavosťami. Prechádzka po chodníku umožňuje predstavu veľkosti a vzdialenosti jednotlivých planét slnečnej sústavy i rozľahlosť vesmíru.

Planetárny chodník vytvorili žiaci Základnej školy Proseč v roku 2006. O 11 rokov bol aktualizovaný, opravený a rozšírený, čím sa vytvoril komplexný okruh od Slnka cez planéty až po model vesmírnej sondy Voyager I. Autorom vesmírnych telies je MgA. Marek Rejent, autormi nového chodníka sú Bc. Ondřej Klofát a Bc. Jan Macháček. Americký kozmonaut Buzz Aldrin - druhá osoba v histórii ľudstva, ktorá vystúpila na povrch Mesiaca a člen posádky pristávacieho modulu Eagle misie Apollo 11 - bol oslovený, aby sa pripojil k projektu obnovy planetárnej cesty.     

PAVOL ERDZIAK, rNUlife.sk / titl.foto: sk.wander-book.com

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.