Česko má tipy na výlety aj pre zdravotne hendikepovaných

Uvoľňovanie prísnych opatrení proti koronavírusovej pandémii v jednotlivých krajinách postupne smeruje k návratu života a činnosti ľudí do normálnych koľaji. Slovensko a Česko sú na tom zo zdravotného hľadiska čoraz bezpečnejšie a preto otváranie hraníc speje aj k možnému skorému rozvoju cestovného ruchu. Agentúra CzechTourism myslí i na zdravotne hendikepovaných turistov a zverejnila 42 tipov bezbariérových výletov vo všetkých krajoch. Medzi ne patria zámky, múzeá, záhrady i cestičky v korunách stromov.     

„Plníme sľub, ktorý sme dali koncom minulého roka. Okrem tipov na neobjavené skvosty Česka sme v spolupráci s krajskými destinačnými spoločnosťami pripravili tipy na výlety pre vozičkárov, nevidiacich a nepočujúcich spoluobčanov,“ informuje riaditeľ uvedenej agentúry Jan Herget. Podľa neho je to potenciál pre domáci aj cezhraničný cestovný ruch a Česko môže byť omnoho prístupnejšie pre cestovanie, ako je doteraz. Preto pripravujú odborné semináre v rámci Českého systému kvality služieb, ktoré sa tomu budú venovať.    

Kudy z nudy - Cestování bez bariér: Poznejte místa dostupná pro ...

„Najväčšiu radosť mám z novopostavených rozhľadní a cestičiek korunami stromov. Nielen pre jedinečný kontakt s prírodou, ale aj preto, že sú od začiatku projektované ako bezbariérové. Môžem tam ísť kedykoľvek a nemusím riešiť, či sa s vozíkom dostanem. Viem, že to bude super,“ hovorí Jiří Čeloud, inštruktor nácviku sebestačnosti Centra Paraple. Riaditeľka Českej asociácie paraplegikov Alena Jančíková pripomína, že vozičkári potrebujú nielen bezbariérový prístup, ale najmä bezbariérové toalety so správnymi parametrami. Ďalšou výhodou je možnosť využiť verejnú dopravu a existencia nadväzujúcich služieb prístupných vozičkárom.    

Kudy z nudy - Cestování bez bariér: Poznejte místa dostupná pro ...

Nepočujúci potrebujú iný druh prístupnosti, ich postihnutie je rôzne. Niektorí počujú iba čiastočne, iní vôbec, ale sú zdatní v porozumení textu alebo naopak s porozumením textu majú problém. „Pre plnohodnotné sprístupnenie sluchovo postihnutým je dôležité zaistiť minimálne textový zdroj a preklad do znakového jazyka,“ radí Jan Wirth, zakladateľ startupu DeafTravel, ktorý sprístupňuje pamiatky nepočujúcim.   

Punkevní jeskyně s propastí Macocha v Moravském krasu
Punkevní jeskyně s propastí Macocha v Moravském krasu

Cestovanie a turistiku zrakovo postihnutých podporuje napríklad nadačný fond Světluška. Podľa jej riaditeľky Gabriely Drastichovej cestovanie je prežívanie novej atmosféry, poznávanie nových vôní, miest a ľudí. Posilňuje sebestačnosť i samostatnosť, dodáva pocit slobody a vlastnej voľby. Ako príklad dobrej praxe ona rada vidí cestičku korunami stromov Lipno, ktorá vhodným a bezpečným spôsobom kombinuje zážitky všetkými zmyslami.             

Viac: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/borte-bariery a vozejkmap.cz

PAVOL ERDZIAK / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.