Začína sa 500 KM SLOVENSKÝCH novodobý ročník historickej udalosti

60 jedinečných historických automobilov, veľkolepý príchod Slovenskej strely po 70 rokoch, obľúbené detské preteky na šliapacích autíčkach a charitatívny koncert Ondreja Havelku a jeho Melody Makers pre Kvapku nádeje. Aktuálny ročník 500 KM SLOVENSKÝCH ponúkne skutočne skvelé zážitky, ktoré si verejnosť môže prísť vychutnať od 29. júna do 2. júla.

Legendárne rýchlostné preteky 500 KM SLOVENSKÝCH sa jazdili v rokoch 1937 a 1938 na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Aby jazdci naozaj odjazdili 500 kilometrov, absolvovali tento okruh celkovo päťkrát.

Po prvý raz preteky odštartovali 20. júna 1937 za mimoriadne zlého počasia. Na mokrej a ťažko zjazdnej trati došlo k niekoľkým nehodám a pádom v zákrutách na Pezinskej Babe, no už o rok boli pretekári opäť na štarte pripravení zabojovať o prvenstvo. Preteky 500 KM SLOVENSKÝCH sa na niekoľko ročníkov stali súčasťou iných známych pretekov – 1 000 míľ československých – ale súčasnosti sa obnovujú ako samostatné preteky vo svojej plnej sláve. Dobová atmosféra naplnená spáleným benzínom, rozpáleným olejom a burácaním motorov má pre divákov priam magickú príťažlivosť, pretekári zase nedokážu odolať možnosti zmerať si sily a v súťažení nachádzať spolupatričnosť aj nové priateľstvá.

Organizátor pretekov Design Veteran Car Club prináša obnovu týchto historických pretekov a v poradí už 36. ročník čakajú výrazné zmeny. Trasa predstaví pretekárom a návštevníkom tie najkrajšie časti Slovenska. Začiatok pretekov si všetci vychutnajú v malebnej Tatranskej Lomnici, kde sa 29. 6. 2022 od 14.00 hod. uskutoční prehliadka všetkých historických vozidiel pretekov. Tešiť sa môžete na Bugatti 46, Tatra 87 alebo Praga Alfa Special.

Nasledujúci deň čaká pretekárov krásna, ale náročná trasa do Bratislavy na Hviezdoslavovo námestie. Trasa povedie aj cez čarovný Chmarošský viadukt, Banskú Štiavnicu či Nitru. Po príchode na Hviezdoslavovo námestie budú historické automobily opäť sprístupnené verejnosti. 1. 7. 2022 čaká pretekárov jazda pravidelnosti Pezinská Baba a verejnosť bohatý sprievodný program.

Preteky 500 KM SLOVENSKÝCH sa môžu konať aj vďaka firmám, ktorých láska k historickým automobilom a povinnosť zachovávať technické a kultúrne dedičstvo sa stretla so silným odkazom neodmysliteľnej časti histórie. Veľkú podporu aj v novom nastavení sme našli v našom generálnom partnerovi – spoločnosti PPA CONTROLL, pre ktorú je charakteristické dodržiavanie tradícií a vzťah ku kultúrnym hodnotám.

„Vážime si možnosť podporovať túto udalosť, ktorá spája minulosť a súčasnosť, a tak ako je naším mottom „Technológie pod kontrolou,“ veríme, že všetci účastníci budú mať svoje skvosty počas celých pretekov pod kontrolou,” hovorí predstaviteľ spoločnosti PPA Controll Karol Pavlů.

Na svoje zážitky si opäť prídu aj detskí diváci, pre ktorých sú pripravené preteky na šliapacích autíčkach 100 metrov bratislavských. V spolupráci s materskými školami Starého Mesta deti poctivo trénujú, ako preteky vyhrať na Hviezdoslavovom námestí v piatok 1. 7. 2022 o 16.00 hod. Odmenený bude každý pretekár a úplný víťaz získa pre svoju škôlku šliapacie autíčko a pre rodičov ŠKODA ENYAQ iV na víkend.

„Podujatie 500 KM SLOVENSKÝCH v sebe spája dve veci, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou ŠKODA AUTO -- motoršport a bohatá história k nám jednoducho patria. Už totiž viac ako 125 rokov prinášame zážitky na cesty. Návštevníci si tak budú môcť obzrieť aj náš najnovší model, 100 % elektrický ENYAQ COUPE iV, ktorý sa predstaví ako hrdý nasledovník úspešných športových modelov. Sme naozaj radi, že ŠKODA je súčasťou tejto jedinečnej oslavy technickej zručnosti, jazdeckého umenia a úcty k tradíciám,”Roman Rajtár, marketingový riaditeľ ŠKODA AUTO Slovensko.

Slovenská strela, národná kultúrna pamiatka

K historickým vozidlám sa tento ročník pripojí aj história na koľajniciach, motorový voz M290.002 Slovenská strela. Slovenská strela bude na Slovensko prvýkrát od roku 1952 vypravená zo svojho domova v blízkosti novootvoreného Múzea nákladných automobilov Tatra Kopřivnice.

„Je nám veľkým potešením, že môžeme byť súčasťou takej významnej udalosti na Slovensku. Národná kultúrna pamiatka Slovenská strela je spojená so Slovenskom vďaka trase Bratislava – Praha – Bratislava, ktorá sa pravidelne jazdila od roku 1936. Preto spoločnosti Tatra Truck a.s. ako majiteľovi tohto skvostu dáva význam oživiť túto minulosť a vrátiť motorový voz na slovenskú železnicu,” Bc. Marie Jonasová – koordinátor a organizátor výjazdu Slovenskej strely.

Slávnostný príchod vlaku bude 29. 6. 2022 do Tatranskej Lomnice na koľajisko pred vlakovú stanicu Tatranská Lomnica. Verejnosť si vlak môže prísť pozrieť od 16.00 hod. Táto jedinečná udalosť už teraz spôsobila silný ohlas verejnosti. Vďaka spolupráci a kooperácii Ministerstva dopravy a výstavby SR s ŽSSK a ŽSR bude posilnená vlaková doprava z Popradu priamo do Tatranskej Lomnice.

Slovenskú strelu 30. 6. 2022 o 10.20 hod vypravia do Bratislavy, kde bude na svojich fanúšikov čakať v STM Múzeu dopravy Bratislava v dňoch 1. 7. a 2. 7. 2022 od 14.00 hod. do 22.00 hod. Pre tých, ktorí nebudú mať možnosť prísť si pozrieť vlak osobne, je pripravený aj harmonogram prejazdov cez jednotlivé železničné stanice, ktorý je možné nájsť na oficiálnom plagáte Slovenskej strely.

Slovenská strela po 70 rokoch prinesie radosť nielen svojim obdivovateľom, ale naplní aj charitatívny rozmer. Z Tatranskej Lomnice vlak vypravia práve s charitatívnym účelom. Táto jazda bude podliehať špeciálnym podmienkam pre zakúpenie lístka a celá vyzbieraná suma bude 1. 7. 2022 o 20.00 hod. odovzdaná nadácii Kvapka nádeje na charitatívnom koncerte Ondřeja Havelku a jeho Melody Makers.

Vstup na koncert je pre verejnosť bezplatný.

Všetky informácie o podujatí spolu s programom môžete nájsť na www.500km.sk

https://500km.sk/program/

rNUlife.sk / Mária Homolová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.