Nobelovu cenu za ekonómiu získala 77 ročná američanka Claudia Goldinová

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2023 získala Američanka Claudia Goldinová za prvý komplexný prehľad o príjmoch a účasti žien na trhu práce v priebehu storočí. Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie v pondelok uviedol, že jej výskum odhalil príčiny zmien v rodových rozdieloch, ako aj hlavné zdroje ich pretrvávania.

Sedemdesiatsedemročná Goldinová dostala prestížne ocenenie za zlepšenia pochopenia úlohy, ktorú ženy zohrávajú na trhu práce, uviedol generálny tajomník Kráľovskej švédskej akadémie Hans Ellegren. Porota zdôraznila, že Goldinovej práca "predstavuje prvý komplexný opis príjmov a účasti žien na trhu práce v priebehu storočí". Vedkyňa je len treťou ženou, ktorá získala cenu.

Goldinová okrem iného preukázala, že zamestnanosť žien na americkom trhu práce sa automaticky nezvyšovala spolu s hospodárskym vzostupom. Taktiež mzdy žien nerástli kontinuálne. V rámci svojho výskumu zohľadnila vývoj na trhu práce v priebehu 200 rokov.

Cena Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela vznikla v roku 1968 a po prvý raz bola udelená v roku 1969. Nepatrí medzi päť pôvodných cien vychádzajúcich z poslednej vôle Alfreda Nobela.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.