Prvý deň Festivalu letectva v Piešťanoch je v plnom prúde

Počas piatkového dopoludnia odštartoval na piešťanskom letisku prvý deň Festivalu letectva otvorením unikátnej výstavy Aeroexpo. Fanúšikovia letectva na nej môžu obdivovať  desiatky domácich i zahraničných vystavovateľov leteckej techniky, výrobcov lietadiel či doplnkov a príslušenstva. Súčasťou výstaviska sú aj letecké školy, poskytovatelia leteckých služieb a inštitúcie v oblasti letectva. Okrem bohatého letového programu počas dňa, za šera i v noci, bude Aeroexpo návštevníkom k dispozícii aj v sobotu a nedeľu, 7. a 8. mája 2022.

Skúsenosti z minulých ročníkoch, pozitívne reakcie účastníkov, no zároveň výhodné geografické postavenie Slovenska v strede Európy, motivovali organizátorov k tomu, aby dali leteckým partnerom ešte väčší a lukratívnejší priestor. Preto  vznikla myšlienka výstavy leteckej techniky, ktorú môžu záujemcovia nájsť na piešťanskom letisku pod značkou Aeroexpo.  

Jednu časť piešťanského festivalu tvorí trojdňový maratón, v rámci ktorého môžeme obdivovať jedinečnú leteckú, balónovú, dronovú či pyrotechnickú a laserovú šou v noci.  Naším  snom však bolo mať na Slovensku ešte niečo, čo bude akousi oslavou letectva. Som rád, že po ťažkých časoch pandémie sa nám to podarilo a mohli sme dnes otvoriť prvý ročník exkluzívneho Aeroexpo. Ďakujem všetkým vystavovateľom, ktorí chcú ukázať návštevníkom, čo majú, a čo je ich srdcovou záležitosťou,“ povedal počas otvorenia Aeroexpo riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa.

Program Festivalu letectva v Piešťanoch, ako aj zoznam všetkých vystavovateľov nájdu návštevníci na webe Festivalu letectva.  Na európskej výstave letectva – Aeroexpo je možné obdivovať viac ako 70 kusov leteckej techniky z celej Európy. Bonbónikom sú kúsky, ktoré zožali úspech aj na nedávnom EXPO v Dubaji či slovenská premiéra ultraľahkého vrtuľníka.

Na otvorení Aeroexpo sa zúčastnil aj minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal

Som rád, že po vzore zo zahraničia sa do Piešťan podarilo doniesť jedinečnú nočnú leteckú, dronovú, laserovú a pyrotechnickú šou. Veľký potenciál má aj prvý ročník Aeroexpo, preto je namieste poďakovať sa všetkým, ktorí k nám merali cestu zo Slovenska i zahraničia. V oblasti letectva robíme veľa vecí aj na ministerstve s mojím tímom a leteckou komunitou. Okrem toho, že pripravujeme nový letecký zákon, paralelne sa snažíme o to, aby sme našim úspešným výrobcom uľahčili export do zahraničia. Celému organizačnému tímu držím palce a prajem úspešný priebeh podujatia,“ povedal minister Doležal.

Letisko Piešťany má výhodnú polohu v Trnavskom regióne. Vďaka tomu je jednoducho a rýchlo dosiahnuteľné všetkými možnými druhmi dopravy. Nachádza sa približne 5 km od centra mesta. Predseda Trnavského samosprávneho kraja potvrdil, že piešťanské letisko je unikátnym miestom, ktoré má pre letectvo, mesto Piešťany, ale aj región samotný, nesmierny význam.

Máme za sebou obdobie, keď sme snívali sen o tom, aby sa na piešťanské letisko vrátila akcia. Podarilo sa a dnes otvárame jedinečné podujatie, ktoré podčiarkuje, že je to letisko, že sa máme čím pochváliť aj v letectve  a leteckej doprave, že máme zanietených pilotov, výrobcov... Môžeme sa tešiť z akcie, ktorá má potenciál mať nadregionálny charakter. Toto letisko má byť rozlietané, pretože tvorí unikátny typ infraštruktúry, ktorý môže znamenať rozvoj. Verím, že Festival letectva a prvý ročník Aerosalónu budú úspešnými, a že stojíme pri začiatku novej jedinečnej tradície,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Rezort diplomacie pozýva do „Zóny Európy“ na Festivale letectva v Piešťanoch

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s partnermi z Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a Európskymi informačnými centrami spoločne vytvoria „Zónu Európy“ na Festivale letectva v Piešťanoch, ktorý sa bude konať v dňoch 6. – 8. mája 2022.

Cieľom je pripomenúť si blížiaci sa Deň Európy (9. mája), ako aj 18. výročie vstupu Slovenska do EÚ (1. mája). V zóne budú k dispozícii informácie o fungovaní Únie a rôzne súťaže pre deti, mládež, aj dospelých, ktorých úlohou je hravou formou osviežiť znalosti verejnosti o EÚ.

V sobotu (7. mája) navštívi „Zónu Európy“ aj štátny tajomník Martin Klus a bude diskutovať s občanmi. 

Sedem dôvodov prečo prísť na Festival letectva

1. NOČNÁ SHOW

Na Slovensku sa v rámci šou pred divákmi predvedú lietadlá vo vzduchu absolútne prvýkrát za šera a noci, za sprievodu pyrotechnickej a laserovej šou. Doteraz sme boli zvyknutí na letový program len počas dňa. Ale tento ročník Leteckého festivalu, to všetko zmení. Po západe slnka nekončíme, ale budeme pokračovať do hlbokej noci. Bude to neskutočný zážitok, aký ste na Slovensku ešte nemali kde zažiť. Viac o nočnej show.

2. AEROSALÓN

Vzhliadnete európsku výstavu letectva – AEROEXPO, kde bude viac ako 70 kusov leteckej techniky. V priestore na statické ukážky leteckej techniky uvidíte prezentáciu výrobkov a služieb, príslušenstva a komponentov pre leteckú a pozemnú techniku, vybavenie a doplnky pre posádky lietadiel, technický a zabezpečujúci personál, ktoré ponúkajú jednotliví vystavovatelia, majitelia alebo prevádzkovatelia leteckej techniky. Bonbónikom budú kúsky, ktoré zožali úspech na nedávnom EXPO v Dubaji a slovenská premiéra ultraľahkého vrtuľníka. Viac o Aerosalóne.

3. DRONOVÁ SHOW

Prvenstvo bude patriť aj slovenskej šou so 100 dronmi počas tmy. Predstavte si hromadný štart svietiacich sto dronov v sprievode hudby, ktoré budú na nebi vytvárať rôzne dynamické tematické obrazce a symboly. Každý bude mať približne 40 až 60 metrov. Viac o dronovej show.

Dronová show Zdroj: festivalletectva.sk

4. DYCHBERÚCA PILOTNÁ AKROBACIA

Lietať budú najväčšie pilotné esá zo Slovenska, Čiech, Spojeného kráľovstva, Švédska, Litvy, Poľska a Maďarska. Uvidíme povestný „súboj titanov“, pretože počas Festivalu letectva uvidíte postupne Zoltána Veresa. Kairysa Jurgisa a Martina Šonku.

Budete tak môcť porovnávať kvality týchto „nebeských bláznov“. Samozrejme, okrem nich, sme pre vás pripravili naozaj pestrý letový program počas dňa, šera a noci. Spomenúť môžeme aj švédsku skupinu uznávaných profesionálov (Scandinavian airshow), ktorá predvedie na dennej oblohe predstavenie s atraktívnymi akrobatkami na krídlach lietadiel. Viac o letovom programe.

5. BALÓNOVÁ SHOW

Balóny sú vždy obdivuhodné svojou letmou krásu, voľným a pomalým pohybom po horizonte. Ale videli ste už balón aj z blízka? Leteli ste v balóne? Videli ste jeho nafukovanie počas večera? Festival Letectva spolu so spoločnosťou Letecké Zážitky si pre vás aj v tomto smere pripravilo zaujímavý program. Na Festivale sa zúčastnia s úplne novým balónom BB45Z, ktorý zišiel z výrobnej linky Kubíček Factory iba začiatkom tohto roka (2022). Svojou netypickou farebnou schémou patrí k najkrajším a najzaujímavejším balónom na Slovensku.

6. DETSKÝ LETECKÝ FESTIVAL

Pripravená je najväčšia rodinná a detská zóna na ploche až 8 000 m2, kde sa zabavia celé rodiny. Nájdete tu atrakcie a zábavu pre deti a mládež, tvorivé dielne a kreativitu, interaktívne technológie, edukačné aktivity, šport, nafukovacie skákacie hrady a mnoho iného. Viac o Detskom leteckom festivale.

7. HISTORICKÉ LETOVÉ AJ STATICKÉ UKÁŽKY

Pre milovníkov histórie pripravili organizátori zaujímavosti do letového programu ale aj statického. V letovom programe uvidíte naozaj zaujímavé skvosty, ktoré písali svoju históriou v minulom tisícročí, počas rôznych dôležitých momentoch ľudstva. Okrem leteckých exhibícií historických lietadiel, je pripravená aj vonkajšia expozícia lietadiel v spolupráci s Vojenským historickým múzeom Piešťany.

Informácie o vstupenkách nájdete tu, kompletné info na oficiálnom webe festivalletectva.sk.

rNUlife.sk / Ivana Kapráliková, SLA festivalletectva.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.