Nový projekt v Moravskosliezskom kraji láka na gastroturistiku

Pod názvom Pojez pripravil Moravskosliezsky kraj v Českej republike pre miestnych obyvateľov a návštevníkov nový projekt stravovacích služieb. Tento špeciálny program na podporu gastroturizmu oficiálne začne v sobotu 14. mája 2022 v Dolných Vítkoviciach, kde sa uskutoční pilotné otvorenie projektu festivalom POJEZ FEST DOV. 

Jeho organizátori chcú spojiť všetko kvalitné, čo región ponúka v gastronomických službách a prilákať turistov k zážitkom spojeným s dobrým jedlom a nápojmi. Nebude chýbať ani sprievodný kultúrny program.

"Oblasť stravovacích služieb sa v našom regióne v posledných rokoch dynamicky rozvíja aj napriek tomu, že pandémia a s ňou spojené obmedzenia výrazne ovplyvnili podnikanie v tejto oblasti. Prevádzkujeme kvalitné reštaurácie a kaviarne, farmy a výrobcov lokálnych produktov. Práve tieto služby a prácu ľudí za nimi chceme zdôrazniť a prezentovať tak, aby prilákali čo najviac turistov a miestnych obyvateľov ku kvalitnej gastronómii. Vďaka Pojezu ľudia zistia, koľko máme miestnych pochúťok," hovorí Jan Krkoška, viceguvernér Moravskosliezskeho kraja pre regionálny rozvoj a cestovný ruch.

Pojez je celoročná aktivita, ktorá podporí gastroturistiku v uvedenom kraji a zorganizuje množstvo podujatí. Vznikne mapa a mobilná aplikácia prvotriednych reštaurácií, kaviarní, cukrární, výrobní, fariem a špeciálne zameraných festivalov. Projekt je určený aj pre firmy, ktoré sa na ňom zúčastnia.

"Chceme, aby sa podniky mohli ďalej rozvíjať, preto budeme organizovať kurzy s odborníkmi aj workshopy, kde sa partneri budú môcť podeliť o svoje know-how. Plánujeme organizovať vzdelávacie kulinárske lekcie a kurzy pre širokú verejnosť," prezradil Richard Mauler, majiteľ siete kaviarní Cokafe a manažér Pojezu. Okrem Cokafe je teraz do projektu zapojených osem podnikov: Etáž, Plne brucho, Mäsiar v Bobrovi, Chilliman, Simply, Maido, Mutant fast Food, Užite si Bistro.

„Tento rok očakávame, že v Pojeze bude tridsať až štyridsať záujemcov, chceme zapojiť čo najviac regionálnych podnikateľov. Žiadateľ musí spĺňať určité podmienky, ako napríklad mať aspoň troch miestnych dodávateľov surovín a byť nejakým spôsobom zaujímavý. Každú žiadosť posúdi odborná porota. Na fungovanie a koncepciu Pojezu bude dohliadať sedemčlenná komisia zložená zo zástupcov gastra, médií, školstva, regiónu a regionálneho ústredia cestovného ruchu,“ povedal Petr Koudela, výkonný riaditeľ spoločnosti Moravian-Silesian Tourism.

Zrejme najlákavejšou časťou projektu budú Pojez Festy, kde sa na jednom mieste odprezentujú mnohí výrobcovia potravinárskych pochutín a nápojov či prevádzkovatelia reštauračných služieb. V tomto roku sú plánované tri. Okrem spomínaného úvodného ďalšie sa uskutočnia 13. augusta v Karlovej Studánke v Bruntálskom kraji a 3. septembra v Ostraviciach v regióne Frýdek-Místek. Spoluprácu v kultúrnej časti už prisľúbila napríklad skupina Buty a speváčka Debbi.

Koudela pripomenul, že Pojez je vytvorený na podobnom princípe ako už známa Technotrasa, čiže sieť najväčších atrakcií v regióne, ale namiesto technických pamiatok je zaujímavé jedlo. Návštevník Moravskosliezskeho kraja môže využiť obe trasy počas pilotného otvorenia POJEZ FEST DOV, pretože unikátny industriálny areál Dolní Vítkovice v centre Ostravy je už vyše 30 rokov mimo priemyselnej prevádzky využívaný na turistické a kultúrne účely. Možno si ho pozrieť z veže Bolt pomenovanej po svetoznámom šprintérovi, ktorý sa na nej aj podpísal, možno vojsť do vysokej pece, navštíviť múzeum, galériu a všeličo iné.

Na Technotrase pribudli štyri lokality. Medzi nimi sú dve pre motoristov: automobilka Hyundai v Nošoviciach a Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici, kde je automobil, s ktorým nedávno zosnulý Karej Loprais vyhral legendárne púštne preteky Rallye Dakar. Technotrasa od roku 2012 prepája výnimočné technické atraktivity v Moravskosliezskom kraji, obsahuje 35 subjektov. Je to kvalitný produkt cestovného ruchu, čo potvrdzuje nedávne ocenenie, keď sa stala členom Európskej cesty priemyselného dedičstva (ERIH). Tá je súčasťou Kultúrnych ciest Rady Európy. ERIH vznikla v roku 1999, eviduje vyše 2100 lokalít vo všetkých 47 krajinách Európy.

rNUlife.sk / Pavol ERDZIAK, foto: denik.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.