Biele vrany 2023 spája vernosť hodnotám, i keď sa stretajú s nenávisťou a idú proti prúdu

Organizátori už po šestnásty raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra štyrom laureátom. Ocenenie sa tento rok výraznejšie postavilo za ľudí, ktorí sa stali terčom sústredenej nenávisti, upriamuje pozornosť na ich hodnotné misie a zdôrazňuje, aké je dôležité zvýšiť spoločenskú podporu pre ľudí, ktorí nastavujú svoju tvár za hodnoty demokracie v časoch jej oslabovania a polarizácie. Práve schopnosť byť pevne hodnotovo ukotvený i keď to nie je v kurze, spája aktuálne príbehy aj s laureátom Bielej vrany za dlhodobý prínos.

Prví dvaja laureáti majú mnoho spoločné, obaja sú mladí ľudia a s vášňou sa venovali svojim komunitným, verejno-prospešným misiám. Obaja sa stali predmetom nepochopenia, nátlaku a obaja o ne prišli. Preto sú ocenení spoločne. 

Tomáš Bálint bol pracovníkom Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote. Ako kultúrny manažér priniesol do zanedbaného regiónu viaceré úspešné podujatia a kvalitnú kultúru. Popri tom sa venoval občianskemu aktivizmu. Po verejnej kritike primátora mesta v médiách prišiel o zamestnanie aj dotáciu na obľúbený hudobný festival Fraj.

Lukáš Hrošovský pracuje s mládežou a vedie občianske združenie SYTEV. Od 17 rokov organizuje pre mladých vzdelávacie aktivity a poznávacie cesty do zahraničia. Keď vystúpil voči extrémizmu na Kysuciach, začali sa stupňovať prejavy nenávisti voči nemu a vyhrážky. Na aute priateľky našiel prepichnuté gumy, v zvončeku zápalky, prišiel o mládežnícku klubovňu, až napokon odišiel za prácou s mládežou do Trnavy. 

„Žijú medzi nami ľudia, ktorí sa v čoraz vo väčšom počte stávajú predmetom sústredených útokov a nenávisti len pre ich postoje a hodnoty. Z histórie poznáme, aké je nebezpečné, keď necháme beztrestne v spoločnosti narastať nenávisť a urobíme z ľudí terče. Odtiaľ býva už len krôčik k reálnemu násiliu. Biela vrana sa chce tento rok postaviť za ľudí, ktorí takú nenávisť zakúšajú a poprosiť verejnosť o návrat ku vzájomnej úcte, empatii, dialógu a hľadaniu spoločného základu, kým nie je neskoro,“ povedala pre médiá spoluzakladateľka ocenenia Zuzana Wienk.

Druhým oceneným sa stal lekár, infektológ Peter Sabaka, ktorý počas pandémie Covidu zachraňoval ľudské životy v prvej línii a bol jedným z najviditeľnejších hlasov poskytujúcich verejnosti vitálne dôležité odborné informácie. Preto čelil rozsiahlej nenávisti, ktorá vstupovala až do osobného priestoru. S predstaviteľmi dezinformácií a extrémizmu sa rozhodol dôsledne súdiť, aby sa v spoločnosti nerozšírilo zastrašovanie bez akejkoľvek ujmy.

Ocenenie Biela vrana získal ako poďakovanie za službu verejnosti v extrémne vysiľujúcom období, kedy už popri vyčerpávajúcej lekárskej službe prevzal väčšie bremeno spoločenskej zodpovednosti a nevzdal sa ani napriek sústredeným útokom, naopak, rozhodol sa súdnymi procesmi ukázať, že sloboda slova nemôže existovať bez zodpovednosti a rešpektu k iným ľudským bytostiam, a tým posilniť práva aj iných obetí rozsiahlej nenávisti ako i celé demokratické prostredie.

„Oproti hrubej sile a nenávisti ťahá slušnosť a doržiavanie pravidiel akoby za kratší koniec. Brániť sa súdnou cestou voči bezprecedentným útokom je mimoriadne psychicky i finančne náročné. Preto si ľudia, ktorí podstúpia také príkorie aj v mene práv iných a sily celého demokratického spoločenstva, zaslúžia naše ocenenie,“ povedala novinárom členka Rady Bielej vrany Eva Kováčechová.

Tretie tohtoročné ocenenie udelila Rada Bielej vrany sociológovi, spisovateľovi, diplomatovi Martinovi Bútorovi za dlhodobý prínos. Martin Bútorabol znejúcim kritickým hlasom už počas komunistického režimu, čo mu významne skomplikovalo profesijný život. Počas revolúcie v Novembri 89 sa stal autorom mnohých jazykových symbolov a posolstiev občianskeho hnutia, aj počas celého následného života ostal aktívnym občanom, dôležitým spoločenským hlasom a významne sa pričinil o naše ukotvenie v západných medzinárodných štruktúrach.

Hodnoty Martina Bútoru preveril celý jeho život, autoritatívne podmienky a mnohé kontexty. Celým svojím životom ukazuje, že hlasom pravdy a v súlade s vnútorným presvedčením môže byť človek v akomkoľvek režime.

„Krajina, ktorá by mala vo svojom verejnom živote viac Martinov Bútorov, by bola nepochybne krajinou, v ktorej by sa žilo šťastnejšie a spokojnejšie. Takých ľudí však žiaľ viac nemáme. Takých, ktorí za svoj život nikdy neuhnú a nesklonia sa pod žiadnymi tlakmi, a pritom nikdy nerozdeľujú. Martin Bútora stelesňuje takú verejnú postavu, dôsledne a neprestajne spájajúcu Slovensko, pretože to je v jeho ľudskej, spoločenskej a politickej prirodzenosti. Dnes je Martin Bútora osobitne dôležitý: už len preto, že je stelesnením viery v občiansku spoločnosť, ktorá, ako sa ukazuje, bude na Slovensku znovu pod paľbou,“ uviedla členka Rady Bielej vrany Marta Šimečková.

Odovzdávanie ocenenia Biela vrana 2023 - YouTube

OCENENIE BIELA VRANA

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie.

Organizátori každý rok udeľujú aj ocenenie Biela vrana za dlhodobý prínos ľuďom, ktorí dlhé roky vytrvalo presadzujú verejno-prospešné riešenia často na úkor seba či proti hlavnému prúdu spoločnosti.

Za rok 2022 získali ocenenie enviromentalistka Martina Paulíková, hovorca komunity LGBTI+ po vraždách na Zámocekj ulici Roman Samotný a symbolicky aj všetci ľudia pomáhajúci Ukrajine. Spolu s tohtoročnými laureátmi už ocenenie získalo 59 osobností a skupín, medzi nimi napríklad Ján Kuciak, Marek Vagovič a Monika Tódová, Zuzana Baťová, Zuzana Hlávková, Ján Benčík, Andrej Bán, Vladimír Crmoman, Zuzana Melicherčíková, Roman Kvasnica či Jozef Hašto. 

Viac informácií nájdete na www.bielavrana.sk

Laureátov aktuálneho 16. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia a širokou komunitou. Členmi Rady sú: novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi Bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ známeho kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov a publicistka a zakladateľka Amnesty International Marta Šimečková.

ORGANIZÁTOR OCENENIA

Bystriny, o.z.

Občianske združenie Bystriny prevzalo ocenenie Biela vrana od zakladateľov – Aliancie Fair-play a Via Iuris, ktorí založili v roku 2008 ju udeľovali 11 rokov. Bystriny sú iniciatívou, ktorá sa začiatkom roka 2019 oddelila od Aliancie Fair-play. Bystriny sa sústreďujú na ocenenie Biela vrana a posilňovanie, či prepájanie občianskych iniciatív po Slovensku.

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR / Foto: Róbert Tappert

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.