SPOLU SME ZVLÁDLI KORONAVÍRUS, NEPOKAZME SI NAŠTARTOVANIE EKONOMIKY

Koronakríza poškodila svetovú ekonomiku najviac od čias veľkej hospodárskej krízy. Výrazne to pocítilo aj Slovensko. Priemyselná produkcia sa u nás prepadla na historické minimum od vzniku samostatnej republiky. Zamestnanosť v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka klesla o pol percenta a neustále klesá. Objem štátnej pomoci napriek tomu výrazne zaostáva za západnými krajinami aj krajinami V4. Slovenská vláda zvládla boj s koronakrízou, je najvyšší čas dôsledne sa venovať opatreniam na podporu ekonomiky. Slovenská obchodná a priemyselná komora a Klub 500 preto prichádzajú s návrhom opatrení, ktoré by ekonomike pomohli.

„Slovenská vláda zvládla boj s koronavírusom, je najvyšší čas dôsledne sa venovať opatreniam na podporu ekonomiky,“ povedal predseda Klubu 500 Vladimír Soták. V tomto roku sa domáce hospodárstvo prepadne o 9,8 percenta a o prácu príde okolo 76 tisíc ľudí. "Objem štátnej pomoci napriek tomu výrazne zaostáva za západnými krajinami aj krajinami vyšehradskej štvorky,“ dodal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Spolu sme zvládli koronavírus, nepokazme si naštartovanie ekonomiky

Predstavitelia dvoch zamestnávateľských zväzov navrhujú v budúcom roku zmraziť minimálnu mzdu na tohtoročnej úrovni 580 eur v hrubom. Proti sú zástupcovia zamestnancov, ktorí navrhujú rast najnižších platov na 656 eur v hrubom. "Práve v časoch krízy potrebujú ľudia peniaze na vytvorenie aspoň minimálnej rezervy. Zmrazenie platov ešte viac rozšíri počty chudobných a pracujúcich ľudí,“ uviedol šéf OZ Kovo Emil Machyna.

Spolu sme zvládli koronavírus, nepokazme si naštartovanie ekonomiky

Zamestnávatelia žiadajú aj odpojiť od rastu minimálnej mzdy zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkend a štátny sviatok. Napríklad za odpracovanie osemhodinovej nočnej zmeny v rizikovom prostredí dostane zamestnanec 13,4 eura. V prípade presadenia vyššej minimálnej mzdy sa odmena za nočnú zmenu zvýši na 15,12 eura.

Čo vylieči ekonomiku

SOPK a Klub 500 považujú dialóg za kľúčový, a to najmä v čase, kedy treba hovoriť o pláne na ozdravenie slovenskej ekonomiky. Prichádzajú preto s návrhom desiatich opatrení, ktoré by pomohli priemyslu a aj ekonomike.

  1. Zvýšenie stropov príspevkov na podporu pracovného miesta 3A, 3B (kurzarbeit, pokles tržieb)
  2. Zmeny v minimálnej mzde – odpojenie od príplatkov a mzdových taríf
  3. Spustenie verejných investícií, vrátane pozastavených investičných zámerov štátnych a verejných podnikov, spolu s naštartovaním intenzívnej diskusie k návrhu opatrení plánu obnovy SR
  4. Zníženie koncovej ceny energií
  5. Zavedenie systémovej podpory investícií
  6. Vytvorenie podmienok pre efektívne čerpanie eurofondov, aj na podporu investícií firiem a znižovania technologickej medzery
  7. Reforma daní a odvodov
  8. Zrušenie dane z dividend (80-90% ziskov firiem odchádza do zahraničia nezdanených a zvyšné zisky domácich firiem (ak vôbec budú) zdaňujeme daňou z dividend
  9. Realizovanie reformy štátnej správy
  10. Realizovanie komunálnej reformy

Čerpanie eurofondov je kľúčové

Na Slovensku úplne chýba diskusia k opatreniam na efektívne čerpanie eurofondov. Únia dáva k dispozícii pre Slovensko dodatočné granty v objeme takmer 8 mld. eur na programy obnovy po koronakríze. Financie pôjdu na podporu štrukturálnych reforiem, naštartovanie hospodárstva EÚ poskytovaním stimulov na súkromné investície, na podporu v oblasti zdravotníctva, civilnej ochrany či výskumu. Slovensko má okrem toho aj ďalšie nezazmluvnené prostriedky vo výške viac ako 2,2 mld. eur zo súčasného programového obdobia.

"Vyzývame podpredsedníčku vlády Veroniku Remišovú (Za ľudí), aby v intenzívnom dialógu so zamestnávateľmi pripravila zoznam opatrení a podmienky čerpania eurofondov,“ uviedol Soták. Ich cieľom má byť efektívne a zmysluplné čerpanie peňazí. "Do pripravovaných opatrení treba zahrnúť aj poskytnutie nenávratného finančného príspevku na zvýšenie konkurencieschop­nosti slovenského priemyslu,“ odporučil Mihók.

Predstavitelia dvoch zamestnávateľských zväzov tiež žiadajú, aby sa aj ich zástupcovia zúčastňovali rokovaní tripartity. Po nástupe kabinetu Igora Matoviča sú zo stretnutí vynechaný zástupcovia Klubu 500 aj SOPK. S vládou aj odbormi o pripravovaných zmenách rokujú iné zamestnávateľské zväzy ako napríklad Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Nehovoriac o tom, že ďalšie významné zdroje je možné získať komunálnou reformou či reformou štátnej a verejnej správy.

rNUlife.sk / KLUB 500 / Anna Vojteková

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.