Rokovanie Bidena a republikánov o dlhovom strope prielom neprinieslo

Rokovania amerického prezidenta Joea Bidena a opozičných republikánskych lídrov v utorok (16. 5.) večer prinieslo nádej na dohodu, ktorá by mohla zabrániť katastrofálnemu nesplateniu amerického dlhu, ale k prielomu zatiaľ nedošlo. Prezident je preto nútený skrátiť svoje nadchádzajúce ázijsko-pacifické turné pre ďalšie krízové rozhovory.

Predseda Snemovne reprezentantov republikán Kevin McCarthy po stretnutí s prezidentom novinárom povedal, že je ešte potrebné urobiť "veľa práce" pre prelomenie patovej situácie v súvislosti so zvýšením limitu pre štátny dlh.

No hoci medzi oboma stranami pretrvávajú veľké rozdiely, Biely dom uviedol, že Biden je "optimistický a verí, že existuje cesta k dohode, ak obe strany rokujú v dobrej viere".

Aj McCarthy podobne naznačil, že nakoniec očakáva dohodu, hoci sa doteraz "nič nevyriešilo""Amerika je najväčšia svetová ekonomika a keď skončíme s týmito rokovaniami, americká ekonomika bude ešte silnejšia," povedal.

Americký prezident, ktorý v stredu odlieta do Japonska na samit skupiny G7, zrušil následnú cestu do Papuy Novej Guiney a Austrálie, namiesto toho sa v nedeľu vrátil do Washingtonu.

Biden a republikáni v Kongrese sa už niekoľko týždňov nedokážu dohodnúť na zvýšení limitu na pôžičky federálnej vlády USA zo súčasných 31,4 bilióna USD (28,86 bilióna eur). Republikáni, ktorí v roku 2022 získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, sú ochotní zvýšiť limit pre dlh len v prípade, že demokrati budú súhlasiť so znížením výdavkov.

Patová situácia v USA vyvoláva obavy na celom svete. Podľa americkej ministerky financií Janet Yellenovej nesplnenie dlhových záväzkov USA by spôsobilo ekonomickú a finančnú katastrofu. Vyvolalo by to pravdepodobný nárast úrokových sadzieb s dominovým efektom pre podniky, hypotéky a globálne trhy. Bezprecedentná platobná neschopnosť Washingtonu by tak spustila globálny hospodársky pokles a podkopala vedúcu úlohu USA vo svetovej ekonomike, upozornila. *(1 EUR = 1,0881 USD)

rNUlife.sk / Washington post, abc news, CNBC, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.