Kráľ rock'n'rollu Elvis Presley by sa dnes dožil 85 rokov

Legendárny spevák Elvis Presley ovládol od druhej polovice 50. rokov americké koncertné pódiá a odštartoval zlatú éru rock'n'rollu. V stredu 8. januára by sa populárny spevák, ktorého predaj platní len v USA prekročil 600 miliónov kusov, dožil 85 rokov. Jeho kariéra začala v roku 1953, kedy sa stal jedným z prvých predstaviteľov žánru nazvaného rockabilly, ktorý bol rytmicky zosilneným spojením country a rhythm and blues.

V Tupelo, meste ležiacom na severovýchode štátu Mississippi, sa Gladys Presleyovej 8. januára 1935 krátko popoludní narodil Elvis Aaron Presley. Gladys sa narodili dvojčatá, ale brat Jesse krátko po pôrode zomrel.

Elvis Presley
Youtube

Elvis na svoje nadanie upozornil zavčasu. Pri súťaži talentov počas jarmoku v roku 1945 získal vtedy 10-ročný Elvis druhé miesto, odmenou bolo 5 dolárov a voľný lístok na všetky jarmočné kolotoče. Na svoje dvanáste narodeniny dostal prvú gitaru. 

Elvis Presley by mal
Foto MGM

V auguste 1953 prišiel do štúdia Memphis Recording Service, aby za štyri doláre nahral skladbu My Happiness, ktorú venoval matke k narodeninám. Majiteľa Sama Phillipsa zaujal a v tomto štúdiu nahral svoju prvú pieseň That's All Right Mama. Tú začala hrať memphiská rozhlasová stanica WHBQ. Za pár dní pri rozhovore sa celý Memphis dozvedel, že tento nový rhythm & bluesový spevák je miestny 19-ročný mladík a k tomu beloch.

V priebehu mesiaca sa z prvej Elvisovej platne v Memphise a okolí predalo 17.000 kusov, čo bolo na regionálne pomery veľmi veľa. Pri prvom Elvisovom vystúpení bola pódiom korba nákladného auta na Lamar Avenue v Memphise. Nasledovali prvé vystúpenia v televízii, koncerty na Floride, v Texase. Jeho manažérom sa stáva plukovník Parker, ktorý mu dopomohol k sláve tým, že zariadil, aby sa katalóg Presleyho skladieb a nahrávacia zmluva predali veľkým hudobným vydavateľstvám Hill & Range a RCA Records so sídlom v New Yorku. V apríli 1956 viedol Elvis Presley prvýkrát americký rebríček so skladbou Heartbreak Hotel, predaj platní prevýšil sumu milión..

V septembri 1956 dostal pozvanie do slávnej Ed Sullivan Show. Plukovník Parker sa v hudbe nevyznal, ale ovládal hudobný biznis. Za tri vystúpenia v Ed Sullivan Show vyjednal honorár 50.000 dolárov. Z honoráru kúpil Elvis matke ružový cadillac. V marci 1957 kúpil na predmestí Memphisu Graceland veľký ranč na 13-akrovom pozemku.

Elvis Presley
Foto SITA/AP

V roku 1958 však jeho skvele rozbehnutú kariéru nakrátko prerušila vojenská služba v Nemecku, kde sa spoznal s Priscillou Beaulieu, dcérou kapitána amerického letectva. Svadbu mali 1. mája 1967 v Las Vegas. Dňa 1. februára 1968 sa im narodila dcéra Lisa Marie.

Elvis počas svojho života nakrútil 21 filmov. Neraz sa tak stalo na nátlak producentov a spoločným menovateľom týchto filmov bola jedna skutočnosť – ani jeden z nich nebol stratový a ani jeden z nich nemal nič spoločné s reálnym životom, z ktorého unikal aj samotný Elvis. Vo februári 1972 sa rozchádza s Priscillou. O jeho koncerty bol ešte záujem. Za parádne, miliónové sumy koncertoval v Texase aj Las Vegas. Koľko peňazí z nich pribudlo na Elvisove konto, nevedel ani Elvis. S peniazmi narábal jedine plukovník Parker, ktorý bol známy ako vášnivý hráč rulety. Zomrel v Las Vegas 21. januára 1997 vo veku 87 rokov, kráľa rokenrolu prežil skoro o 20 rokov.

V roku 1977 už bol väčšinou Elvis zatvorený v Gracelande, 16. augusta 1977 ho našla priateľka Ginger Alden ležať skrúteného na podlahe v kúpeľni, lekári už nepomohli. Elvis Presley zomrel vo veku 42 rokov na infarkt a komplikácie spôsobené dlhodobým užívaním liekov. Pohreb sa konal 18. augusta, rakvu sprevádzalo 19 cadillacov z jeho garáží.

Elvis Presley
The Wonder of You: Elvis with the Royal Philharmonic Orchestra
(Foto: RCA Records)

Elvis Presley vydal počas svojho života 20 štúdiových albumov, šesť koncertných nahrávok, päť kompilačných albumov a 105 singlov, z ktorých 17 bolo na čele hitparád. Po jeho smrti vyšlo viac ako 90 rôznych kompilácií. Jedna z posledných The Wonder Of You je z októbra 2016 a obsahuje výber jeho hitov s novými orchestrálnymi aranžmánmi v podaní britského Royal Philharmonic Orchestra.

V druhej polovici 50 rokov bol spevák jednou z najväčších atrakcií v Spojených štátoch. Zaujal okúzľujúcou osobnosťou s osobitým hlasom - vysokým tenorom, ktorý bol ľahko rozpoznateľný - a tiež novým štýlom vychádzajúcim z černošského rhythm & blues. Elvis bol hviezdou od roku 1956, hudobná akadémia mu venovala menej pozornosti. V marci 1975 dostal ešte iba tretíkrát Cenu Grammy. Elvis Presley bol uvedený do štyroch hudobných siení slávy in memoriam: v roku 1986 do Rokenrolovej siene slávy, v roku 1997 do Rockabilly Hall of Fame, v roku 1998 do Country Music Hall of Fame a v roku 2001 do Gospel Music Hall of Fame (2001). V roku 1984 dostal ocenenie W. C. Handyho od nadácie Blues Foundation a Academy of Country Music prvú cenu Golden Hat Award. V roku 1987, sa stal držiteľom American Music Awards.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt elvis
Wikipedia

Americký prezident Donald Trump mu v roku 2018 udelil Prezidentskú medailu slobody, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším občianskym vyznamenaním. Oceneniu Presleyho umenia zodpovedala štylizácia celého slávnostného obradu v Bielom dome, pripomínajúceho dávne časy či mesto Las Vegas, kde spevák, prezývaný Kráľ rock'n'rollu, pôsobil v posledných rokoch svojho života.

Elvis Presley, Austin Butler
Elvisa Presleyho si zahrá v novom filme Austin Butler / Foto: AP

Austrálsky filmový režisér Baz Luhrmann obsadil v roku 2019 po náročnom kastingu do svojej pripravovanej životopisnej snímky o Elvisovi Presleym amerického herca Austina Butlera (27). Scenár napísal Luhrmann so svojím dlhoročným spolupracovníkom Craigom Pearceom. Nakrúcať sa začne začiatkom roka 2020 v austrálskom štáte Queensland.

Redakcia NUlife.sk / SITA / TASR / Wikipedia

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.