Maloobchodný predaj v eurozóne zostal v apríli 2023 na marcovej úrovni

Maloobchodný predaj v eurozóne po úprave o sezónne vplyvy zostal v apríli 2023 na marcovej úrovni. V celej Európskej únii (EÚ) medzimesačne veľmi mierne vzrástol, o 0,1 %. Informujeme o tom na základe predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

V medziročnom porovnaní sa index maloobchodného predaja upravený o kalendárne vplyvy v apríli 2023 znížil v eurozóne o 2,6 % v EÚ o 2,9 %.

image2.png

Štatistiky ukázali, že v apríli 2023 v porovnaní s marcom sa predaj nepotravinárskych výrobkov zvýšil v eurozóne o 0,5 % a v EÚ o 0,6 %, zatiaľ čo v prípade potravín, nápojov a tabaku klesol v euroregióne o 0,5 % a v Únii o 0,4 %. Predaj motorových palív sa znížili o 2,3 % v eurozóne a 2,2 % v EÚ.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých aprílové údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodného predaja bol zaznamenaný v Chorvátsku (3,4 %), Luxembursku (3,3 %) a Švédsku (3,1 %). Najväčší pokles nahlásili Slovensko (-5,8 %), Rumunsko (-3,7 %) a Slovinsko (-2,4 %).

V medziročnom porovnaní sa apríli 2023 v eurozóne znížil predaj potravín, nápojov a tabaku o 4,4 %, motorových palív o 1,8 % a nepotravinárskych výrobkov o 1,1 %.

V EÚ klesol predaj potravín, nápojov a tabaku o 4,6 %, motorových palív o 2,3 % a nepotravinárskych výrobkov o 1,5 %.

Najstrmší medziročný pokles celkového objemu maloobchodného predaja vykázali Maďarsko (-12,6 %), Estónsko (-10 %) a Slovensko (-9,8 %) a najväčší nárast bol zaznamenaný na Cypre (9,4 %), v Španielsku (7,8 %) a Luxembursku (6 %).

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.