Villeroy: Úrokové sadzby dosiahnu vrchol koncom leta

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) pravdepodobne vyvrcholí koncom leta. Ale oveľa dôležitejšou otázkou teraz je, ako dlho zostanú zvýšené. Uviedol to v pondelok člen ECB a guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Podľa Villeroya časový posun medzi mimoriadne rýchlym zvyšovaním sadzieb ECB za uplynulých 10 mesiacov a ich vplyvom na ekonomiku je pravdepodobne na hornej hranici predpokladaného dvojročného intervalu, ktorý ekonómovia očakávajú. V dôsledku toho je monitorovanie "prenosu" tohto zdvíhania úrokov (dohromady už o 375 bázických bodov) pre ďalšie kroky menovej politiky ECB v nasledujúcich mesiacoch dôležitejšie ako to, o koľko sa sadzby ešte zvýšia.

Zlé správy sa naplnili: v tomto roku úrokové sadzby neklesnú

Villeroy na podujatí, ktoré sa konalo vo francúzskej centrálnej banke, uviedol, že podľa neho úroky dosiahnu konečnú sadzbu neskôr v lete. Medzitým sa trikrát stretne Rada guvernérov ECB.

Prezidentka ECB Christine Lagardová zase v nedeľu (21. 5.). upozornila, že boj centrálnej banky s vysokou mierou infácie v eurozóne, ktorá v apríli stúpla na 7 %, sa ešte neskončil a stále sú potrebné ďalšie opatrenia.

HNonline.sk - Centrálne banky: kam sa až vyšplhajú úroky v roku 2023?

"Myslím si, že sme prešli veľký kus cesty k skroteniu inflácie a jej návratu k nášmu cieľu (2 %)," povedala Lagardová. "Ešte sme však neskončili, nezastavujeme sa na základe informácií, ktoré dnes máme," poznamenala s tým, že "inflácia je príliš vysoká a príliš dlho".

Pripomenula, že sa môže ešte veľa vecí pokaziť, takže banka nemôže poskytnúť usmernenie, presné číslo.

Niekoľko predstaviteľov ECB varovalo, že zvyšovanie úrokových sadzieb bude možno musieť pokračovať aj po lete, aby inflácia klesla na 2 %, čo je cieľ ECB.

rNulife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.