Univerzita Komenského poteší milovníkov klasickej hudby

Unikátne koncertné krídlo značky Fazioli má nový domov v Moyzesovej sieni na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Ide o súčasť úsilia, ako opäť otvoriť Moyzesovu sieň milovníkom umenia a urobiť z nej miesto vzniku špičkových nahrávok klasickej hudby.

Koncertné krídlo Fazioli F308, ktoré získala Moyzesova sieň, je najvyšším modelom veľkých koncertných klavírov firmy Fazioli. Je tri metre dlhé a vyznačuje sa jedinečnou prieraznosťou a farebnosťou zvuku. Jeho umiestnenie v historickej Moyzesovej sieni predstavuje spojenie, ktoré už teraz láka hudobníkov, ansámble, promotérov a organizátorov hudobných festivalov z blízka aj ďaleka.

„Filozofická fakulta UK sa dlhodobo usiluje prinavrátiť Moyzesovej sieni zaslúžené významné miesto na kultúrnej mape Bratislavy i strednej Európy. Preto sa podujala na kúpu unikátneho koncertného krídla značky Fazioli, ktoré zakotvilo v Moyzesovej sieni v apríli tohto roku,“ uviedol dekan Filozofickej fakulty UK Marián Zouhar. Fakulta bude klavír splácať z výnosov svojej hospodárskej činnosti. Rovnaké krídlo bolo zapožičané aj do operného divadla La Scala v Miláne.

Filozofická fakulta UK

Získané koncertné krídlo Fazioli pochádza z dielne legendárnej značky úspešne konkurujúcej producentom najlepších a najdrahších koncertných klavírov. Firmu založil v roku 1981 inžinier a hudobník Paolo Fazioli a jeho klavíry sa rýchlo stali svetovou špičkou. Za ich úspechom stojí nekompromisnosť, perfekcionizmus, prvotriedne materiály a tiež odmietnutie konceptu priemyselnej výroby.

Spojenie klavíra práve s Moyzesovou sieňou na Vajanského nábreží 12 v Bratislave nie je náhodné. Ide o jedinečný kultúrny priestor s bohatou históriou. Symfonické koncerty sa tu realizovali už od 20. rokov 20. storočia. Po druhej svetovej vojne sa v nej konali koncertné cykly Slovenskej filharmónie aj podujatia Bratislavských hudobných slávností. Po roku 1989 sa sieň vrátila do správy Univerzity Komenského. Jedným z dôvodov, prečo sa v 90. rokoch prerušila tradícia pravidelného koncertného diania v sieni, bola skutočnosť, že prišla o koncertný klavír, ktorý v nej dovtedy bol a patril Slovenskej filharmónii.

Unikátny nástroj bude uvedený do Moyzesovej siene na slávnostnom koncerte v stredu 7. júna 2023, na ktorom bude účinkovať orchester Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka a klaviristka Eva Varhaníková. Účasť prisľúbil aj syn zakladateľa značky a obchodný riaditeľ firmy Luca Fazioli. Koncert sa realizuje v spolupráci s firmou Mypiano, ktorá je exkluzívnym zástupcom značky Fazioli na Slovensku. Podujatie je len pre pozvaných hostí.

Filozofická fakulta UK (uniba.sk)

rNUlife.sk / Lenka Miller, PR UK / Foto: Tomáš Madeja, UK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.