Tesla zaznamenala najväčší pokles príjmov od roku 2012, no akcie spoločnosti stále rastú

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní tržby spoločnosti Tesla v 1. kvartáli klesli o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Akcie spoločnosti napriek tomu rastú takmer 13% po tom, čo sa včerajšie obchodovanie uzatvorilo, a následne Eon Musk v earning calls uviedol, že očakáva uvedenie nových modelov elektrických vozidiel skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Zakladateľ Tesly sa snažil zmierniť obavy investorov Wall Street o strategické smerovanie spoločnosti zdôraznením záväzku automobilky vyrábať oveľa lacnejšie elektrické autá, ako tomu bolo u Tesly doteraz.

Akcie Tesly v utorok po zverejnení výsledkov obchodovania po skončení pracovného času vzrástli o vyše 10 %, a to aj napriek výpadkom tržieb za prvý štvrťrok 2024, prudkému poklesu ziskov a stiahnutiu svojho najnovšieho automobilu Cybertruck za 100 000 dolárov.

Výrobca elektrických vozidiel vykázal tržby vo výške 21,3 miliardy USD, čo je menej ako odhadovaných 21,48 miliardy USD a medziročný pokles o 9 %, čo predstavuje najväčší pokles od roku 2012. Čistý zisk bol 1,1 miliardy USD, čo je 55 % pokles oproti prvému štvrťroku 2023, uviedla spoločnosť. Napriek tomu správa ponúkla povzbudivé oznámenia pre investorov, vrátane ukážok aplikácie na jazdu, ktorá má byť integrovaná do produktov Tesla. Spoločnosť uviedla, že očakáva uvedenie nových modelov vozidiel skôr, ako bolo predtým oznámené, a odkázala na pripravovanú sieť robotických taxi axiál. Za posledné tri mesiace viac ako zdvojnásobila svoje výpočty AI – zložitosť svojho inteligentného softvéru – a za rovnaké časové obdobie investovala 1 miliardu dolárov do infraštruktúry AI.

Utorková správa – najmä plány Tesly na urýchlenie vývoja lacnejších elektro vozidiel – niektoré z týchto obáv rozptýlila, povedal Thomas Monteiro, hlavný analytik spoločnosti Investing.com. „Oznámenie tiež naznačuje, že Elon Musk môže opäť zamerať svoje úsilie na giganta EV, čo je ďalšia dobrá správa pre akcionárov,“ povedal. "Pre spoločnosť je to sľubné znamenie, že sa cítil nútený zmeniť svoje smerovanie uprostred nespočetných tlakov."

Čistý zisk patriaci akcionárom sa v prvom kvartáli prepadol o 55 % na 1,13 miliardy USD. Tesla už začiatkom apríla oznámila, že za tri mesiace tohto roka dodala zákazníkom približne 387.000 vozidiel. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 8,5 % a oproti poslednému štvrťroku 2023 prepad až o 20 %. Automobilka okrem iného poukázala na skutočnosť, že výrobu vo svojej jedinej európskej továrni v Grünheide pri Berlíne musela v marci dočasne pozastaviť v dôsledku útoku ľavicových radikálov na elektrické vedenie.

Správa o príjmoch bola druhá od uvedenia Cybertrucku, dlho očakávaného elektrického pickupu od Tesly, a jej prvá od spustenia tohto vozidla minulý týždeň. Futuristické oceľové auto neúspešne bojovalo s ďalšími poruchami. Tesla dobrovoľne stiahla zvolávaciu akciu Cybertrucku na základe správ o technických problémoch pri týchto vozidlách, ktorým hrozilo uviaznutie pri jazde plnou rýchlosťou v dôsledku uvoľneného plynového pedálu. Spoločnosť sa k stiahnutiu priamo vo vyhlásení o zisku nevyjadrila.

Aj bez obáv z Cybertrucku Tesla čelila ťažkému roku a minulý týždeň uviedla, že celosvetovo prepúšťa zhruba 10 % svojich zamestnancov, čo predstavuje približne 14 000 pracovných miest. Cez víkend zrazila ceny svojich elektromobilov po celom svete. V posledných štvrťrokoch prekonala sériu slabých správ o príjmoch, pretože konkurenční čínski výrobcovia elektrických vozidiel zasahujú do trhu s elektrickými vozidlami. Minulý štvrťrok Tesla oznámila, že dodávky vozidiel klesli prvýkrát za štyri roky.

V utorkovej správe Tesla uviedla, že jej tempo rastu objemu vozidiel „môže byť výrazne nižšie ako tempo rastu dosiahnuté v roku 2023." Musk naďalej čelí kritike zo strany investorov, ktorí tvrdia, že manévruje na príliš tenkom ľade po tom, ako koncom roka 2022 kúpil Twitter, ktorý premenoval na X. Spoločnosť a jej produkty sa v nasledujúcom roku a pol dostali do chaosu. Tesla medzitým požiadala svojich akcionárov, aby hlasovali v prospech Muskovho platobného balíka vo výške 56 miliárd dolárov, ktorý sudca začiatkom tohto roka zamietol a označil ho za „nevyspytateľnú sumu“. Musk sa týmito obavami zaoberal priamo vo výzve k zárobku a povedal: „Tesla tvorí väčšinu môjho pracovného času. Pracujem každý deň v týždni. Postarám sa o to, aby bola Tesla veľmi prosperujúca."

Eon Musk však investorom včera zdôraznil iné. Je dôležité, aby Tesla dosiahla svoj dlhodobý – a zatiaľ
nepolapiteľný cieľ - vývoj autonómneho auta. Vyzdvihol tiež investície Tesly do infraštruktúry umelej inteligencie a uviedol, že spoločnosť rokuje s „jedným veľkým výrobcom automobilov“ o licencovaní svojho asistenčného systému vodiča, ktorý sa v USA predáva pod názvom Full Self-Driving (FSD).
Tesla nedávno znížila ceny tohto druhu softvéru, ktorý teraz stojí 8-tisíc dolárov, alebo 99 dolárov
mesačne – z 12-tisíc, resp. 199 dolárov mesačne – a umožňuje vozidlu prevziať celý rad úloh pri riadení. Firma tiež začala ponúkať vodičom v USA s vozidlami s podporou FSD jednomesačnú bezplatnú
skúšobnú verziu technológie.

Podelil sa o nové podrobnosti o plánoch spoločnosti s uvedením samojazdiacich robotaxíkov. Hovoril o
vybudovaní flotily „taxíkov,“ ktoré budú k dispozícií na zavolanie, pričom uviedol, že Tesla bude
prevádzkovať na tento účel svoj vlastný vozový park a umožní aj zákazníkom nasadiť svoje vozidlá pre
taxi službu. Zamýšľaný biznis model prirovnal ku kombinácii služieb firiem Airbnb a Uber. E. Musk tiež
prezradil možný názov pre robotaxi, ktorý by mal byť definitívne odhalený v auguste. Včera tento typ
prepravného prostriedku označil ako model Cybercab. Na otázku, kedy čínski konkurenti dokážu
skopírovať aj tento druh elektromobilu, E. Musk odpovedal stručne. „To je nemožné“. „Ak niekto neverí,
že Tesla vyrieši autonómiu, myslím si, že by nemal byť investorom v spoločnosti,“ dodal.

Pre aktuálny rok zatiaľ Tesla neposkytla konkrétnu prognózu vývoja dodávok, uviedla však, že v porovnaní s minulým rokom očakáva citeľné spomalenie rastu. Tesla čelí rastúcemu tlaku z Číny, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, kde miestne automobilky vyrábajú z hľadiska kvality porovnateľné no lacnejšie i výkonnejšie modely. Generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk minulý týždeň oznámil, že Tesla celom svete prepustí viac ako 10 % svojich zamestnancov. *(1 EUR = 1,0674 USD)

EARNING CALLS EON MUSK video

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.