Virgin Orbit Richarda Bransona vyhlásila bankrot

Virgin Orbit Richarda Bransona požiadala o bankrot podľa kapitoly 11 v USA. Spoločnosť, ktorá spúšťala satelity dúfala, že bude konkurentom SpaceX, ale po ďalšom neúspešnom štarte v januári sa jej už nepodarilo zabezpečiť viac financií.

Spoločnosť Virgin Orbit oznámila rozhodnutie podať návrh na vyhlásenie konkurzu po tom, čo minulý týždeň prepustila približne 85 % svojich zamestnancov a nedokázala zabezpečiť dlhodobé financovanie projektu na pomoc pri zotavovaní sa z januárového zlyhania štartu rakety, oznámila v utorok firma.

Ambíciou kalifornskej firmy bolo vyniknúť v biznise so štartom satelitov a rakiet do vesmíru, ktorému dnes dominujú jej konkurenti, najviac SpaceX od Elona Muska. Podľa práva USA sa kapitola 11 často nazýva „úpadok pri reorganizácii“ a používajú ju podniky, ktoré chcú pokračovať vo svojej činnosti, ale potrebujú čas na reštrukturalizáciu svojich financií a dlhu.

"V tejto fáze veríme, že proces podľa kapitoly 11 predstavuje najlepšiu cestu k identifikácii a finalizácii efektívneho predaja s maximalizáciou hodnoty," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Virgin Orbit Dan Hart.

Súvislosti neúspešnej misie Virgin Orbit

Virgin Orbit je satelitná spoločnosť, ktorá sa v roku 2017 odčlenila od projektu britského miliardára Richarda Bransona v oblasti vesmírnej turistiky Virgin Galactic.

Spoločnosť vysiela satelity na obežnú dráhu procesom nazývaným „vzduchové spustenie“, kde sa na vypustenie vesmírnej rakety počas letu používa upravené lietadlo Boeing 747.

Šiesta misia spoločnosti v januári bola jej prvým medzinárodným štartom a prvým štartom vesmírnej rakety z pôdy Spojeného kráľovstva, ktorej stredobodom bol štart vesmírnej rakety LauncherOne. Misiia bola neúspešná, rakete sa nepodarilo dosiahnuť obežnú dráhu po hlásenej anomálii, pričom americké a britské spravodajské satelity zachytili, ako sa raketa ponorila do oceánu.

Medzi novembrom a marcom poskytla spoločnosť Branson's Virgin Group 50 miliónov dolárov (45,8 milióna eur) spoločnosti na vypustenie obežných satelitov a vesmírnych rakiet prostredníctvom dlhu zabezpečeného jej zariadením a iným majetkom v prípade bankrotu.

V konkurznom konaní má spoločnosť k 30. septembru uvedený majetok vo výške približne 243 miliónov USD (222,8 milióna EUR) a jej celkový dlh na úrovni 153,5 milióna USD (140,8 milióna EUR).

Kto financoval Virgin Orbit?

Virgin Group Richarda Bransona vlastní 75 % spoločnosti na vypúšťanie satelitov a vesmírnych rakiet. Virgin Investments, dcérska spoločnosť Virgin Group, uviedla, že poskytne 31,6 milióna dolárov (29 miliónov eur) nových peňazí na pomoc Virgin Orbit, kým bude hľadať kupca v konkurze.

Štátny investičný fond Mubadala z Abú Zabí bol druhým najväčším investorom do Virgin Orbit s podielom 17,9 %.

Bankrot odhalil, že najväčším veriteľom Virgin Orbit je londýnska Arqit Ltd, spoločnosť zaoberajúca sa kvantovým šifrovaním, s investíciami takmer 10 miliónov dolárov (9,1 milióna eur). Jeho druhým najväčším veriteľom sú vesmírne sily Spojených štátov amerických, ktoré mali zálohu takmer 6,8 milióna dolárov (6,2 milióna eur) na budúce štarty.

Akcie Virgin Orbit na newyorskej burze v pondelok večer klesli o 3 % po ohlásených správach.

rNUlife.sk / DW, Foto: Gene Blevins/REUTERS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.