Herečka Kristína Tormová uviedla očakávanú ukrajinskú snímku Dovbuš

Symbolicky, na Deň nezávislosti Ukrajiny, sa o týždeň uskutoční svetová kinopremiéra jedného z najambicióznejších ukrajinských filmov Dovbuš. Slávnostne ho počas včerajšej predpremiéry v kine Cinemax na Boroch predstavila herečka Kristína Tormová.

„Je dôležité dozvedať sa o iných kultúrach, a obzvlášť teraz, keď sú nám ľudia z Ukrajiny bližší ako kedykoľvek predtým. Pretože za nimi stojíme, je príjemné, že sa prostredníctvom kinematografie môžeme naučiť niečo o ich histórii,“ povedala Kristínka.

Alena Heribanová s Kristínou Tormovou

Na výnimočnom večere sa zúčastnili moderátorka Alena Heribanová s partnerom, herečka Michaela Čobejová, topmodelka Barbora Brušková a svojou prítomnosťou poctili pozvaných hostí aj zástupcovia Veľvyslanectva Ukrajiny v Slovenskej republike.

„Podobne ako v 18. storočí, kedy sa odohrávali udalosti ako vo filme Dovbuš, aj dnes by Ukrajinci chceli jednoducho žiť svoj bežný život, milovať, pracovať, a nie bojovať. Chcel by som úprimne poďakovať našim slovenským priateľom za podporu a pomocnú ruku od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Veľmi si to vážime a budeme si to vždy pamätať,“ vyjadril sa Stanislav Feskov.

Radca zároveň uviedol krátky dokument kameramana historickej snímky Dovbuš Serhija Mychalčuka o invázii Ruska na Ukrajinu, keď boli ukrajinskí ľudia aj z oblasti umenia a kultúry nútení opustiť svoj občiansky život. „Od začiatku vojny bol Serhij nútený prerušiť svoju umeleckú prácu a vstúpiť do ozbrojených síl Ukrajiny.

Teraz dokumentuje vojnové udalosti a svojimi fotografiami z frontu prináša svetu pravdu. Tento krátky dokument je súčasťou projektu Kultúra proti vojne o ukrajinských umelcoch, ktorí sa postavili za obranu Ukrajiny a zastavili svoje bežné aktivity,“ ozrejmil Feskov. Serhij Mychalčuk za svoje diela získal desiatky prestížnych ocenení.

Legendárny príbeh „ukrajinského Jánošíka“ Oleksu Dovbuša z prvej polovice 18. storočia sa odohráva na hraniciach Ukrajiny, Poľska a Maďarska počas povstania karpatských opričníkov, a s rozpočtom 120 miliónov hrivien je jedným z najväčších a najdrahších ukrajinských filmov.

Vzhľadom na plnú inváziu a pandémiu bolo uvedenie filmu odložené na roky 2021 a 2022, konečný dátum premiéry je 24. august 2023. Film sa počas tohto dňa bude premietať aj v Nemecku, Českej republike, na Slovensku, v Litve, Estónsku, Lotyšsku či Kórei. Do slovenských kín ho o týždeň uvedie spoločnosť Magic Box Slovakia. „Ak máte aj vy, ako ja, svojich ukrajinských priateľov a priateľky, vezmite ich do kina, verím, že sa vám všetkým bude film páčiť,“ dodala herečka Kristína Tormová.

Zaujímavosti

Vo filme sa použilo viac ako 1 000 kostýmov, spolupracovalo na ňom 3 000 ľudí a od základov bola postavená pevnosť neďaleko Kyjeva. Pre nakrúcanie bolo postavených alebo obnovených viac ako 20 lokalít. Na najväčších scénach sa podieľalo 500 ľudí, pričom v zábere bolo naraz 50 kaskadérov. Tvorcovia filmu chodili na expedície, študovali remeslá a techniky boja z osemnásteho storočia a neustále hľadali peniaze na realizáciu svojich ambicióznych plánov.

rNUlife.sk / Rado Brhlík, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.