Slovenský film Správa prišiel do kín, prináša silný príbeh o úteku z koncentračného tábora

V programoch slovenských kín od dnešného dňa nájdu diváci a diváčky očakávaný film Správa režiséra Petra Bebjaka. Snímku na ceste k domácemu publiku sprevádza množstvo pozitívnych ohlasov zo série predpremiérových uvedení, ale aj zo zahraničných premietaní. Recenzie o filme hovoria ako o výnimočne spracovanom diele so strhujúcim a mimoriadne aktuálnym odkazom.

Správa rozpráva príbeh dvoch mladých slovenských Židov, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora v Osvienčime. Alfréd Wetzler a Rudlof Vrba sa 7. apríla 1944 ukryli v jame pod kopou drevených brvien. Pri sebe mali zápisky o počtoch ľudí v transportoch, poznámky o fungovaní tábora a označenia nádob s cyklonom B, ktorý sa používal v plynových komorách na vraždenie tisícov ľudí denne. Keď sa im po troch dňoch podarilo z tábora utiecť a cez hory prejsť až na Slovensko, čakala ich tá ťažšia časť. Presvedčiť o týchto hrôzach zvyšok sveta.

Na konci minulého týždňa premietlo Správu v rámci jej predpremiérového turné 9 slovenských kín. Napriek epidemiologickým obmedzeniam vo väčšine miest ju videlo dohromady takmer 1200 fanúšikov a fanúšičiek domácej kinematografie, ktorým ju osobne uviedli hereckí predstavitelia hlavných i vedľajších postáv. Vo filme sa ako Alfréd Wetzler predstavuje herec Noël Czuczor, vychádzajúca herecká hviezda Peter Ondrejička stvárňuje Rudolfa Vrbu. Okrem nich sa na plátne objavia slovenskí herci Michal Režný, Anton Šulík, Tomáš Mischura, Martin Nahálka či Rebeka Poláková. Obsadenie dopĺňajú zahraničné herecké mená – John Hannah, Florian Panzner, Wojciech Mecwaldowski, Jacek Beler, Kamil Nożyński, Jan Nedbal či Ondřej Malý.  

Správa je šiestym celovečerným kinofilmom režiséra Petra Bebjaka, známeho vďaka úspešným snímkam Marhuľový ostrov, Čiara či Trhlina, ale aj vďaka oceňovaným seriálom Mesto tieňov, Odsúdené, Za sklom a Herec. Jeho najnovší film, ktorý vznikol v produkcii spoločnosti DNA Production a koprodukcii Evolution Films, Ostlicht Film Production, RTVS a Českej televízie, do kín prináša distribučná spoločnosť Continental film.

Originálny názov: Správa
Krajina pôvodu: Slovensko
Rok výroby: 2020
Žáner: dráma
Dĺžka: 94 min
Jazyková verzia: originálna verzia
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 15 rokov
Formát: 2D
Réžia: Peter Bebjak
Scenár: Jozef Paštéka, Tomáš Bombík, Peter Bebjak
Kamera: Martin Žiaran
Strih: Marek Kráľovský
Hudba: Mário Schneider
Hrajú:: Noel Czuczor, Peter Ondrejička, Wojciech Mecwaldowsky, Christoph Bach, Florian Panzner, Lars Rudolf, Aleksander Mincer, Jan Nedbal, John Hannah

Webstránka filmu: www.sprava.sk/

rNUlife.sk / Peter Gašparík, Continental film

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.