Soňa Horňáková mapuje 30 rokov svojej hudobnej kariéry novým retrospektívnym albumom

Rešpektovaná pesničkárka a dlhoročná hudobná publicistka Soňa Horňáková v týchto dňoch vydáva svoj prvý retrospektívny album „Piesne (1993-2019)“.

Prvé štúdiové nahrávky realizovala v Československom rozhlase v Bratislave v roku 1981. Hudobné aktivity 80.rokov, kedy popri folkovom pesničkárstve pôsobila aj v rockových kapelách STROM a NIKA, zachytáva kolekcia piesní na 2CD „Piesne z nevydaných albumov“ z roku 2003.

Prvý oficiálny autorský album nahrala Soňa Horňáková v roku 1993. Eponymný debut sa stal nečakane treťou najpredávanejšou platňou na Slovensku. Počas nasledujúcich rokov do jej diskografie pribudol aj špeciálny album pre deti, „Buvipesničky“, vytvorený v spolupráci s básnikom a textárom Danielom Hevierom a ešte ďalších päť hudobných titulov (Súmrak snov, Dívam sa z okna, Pozdrav z Teonatu, Santa Barbara, V šere lesklých stromov).

Aktuálny dvojalbum „Piesne (1993-2019)“ mapuje určitý úsek Soninej hudobnej tvorby a prináša 24 piesní pochádzajúcich z platní, ktoré nahrala počas posledných troch dekád.

„Soňa Horňáková je telom i dušou pesničkárka. Je speváčkou bluesovo zhorknutého hlasu a prejavu, má rovnako blízko k blues ako k folku, folkrocku, ale aj podžánru, ktorý sa vo svete nazýva AOR (Adult Orientated Rock), teda rock pre dospelých. Okrem iných speváckych a interpretačných daností má Soňa naviac dar skladať chytľavé, nápadité piesne, ktoré sú -  na rozdiel od iných folkových interpretov - dokonca prijateľné aj pre hudobných redaktorov rozhlasu či televízie,“ napísal o nej pesničkár, skladateľ, spisovateľ a dramatik Miloš Janoušek.    

Tridsať rokov od vydania debutu si pesničkárka Soňa Horňáková pripomenie koncertom, na ktorom zahrá svoje songy sama, v sprievode svojej neodmysliteľnej gitary, a niekoľko piesní aj s dlhoročnými spolupracovníkmi z kapiel SH BAND (Jana Krajčovičová) a SLIDE & UDU (Martin Zajko). Koncert spojený s krstom albumu „Piesne 1993-2019“, sa uskutoční 10. júna o 19:00h. v bratislavskom divadle TICHO a spol.

VIAC INFO

2CD Soňa Horňáková - Piesne (1993-2019): https://www.slnkorecords.sk/sona-hornakova/piesne-1993-2019
Soňa Horňáková - Piesne (1993-2019) na streame: https://slnko.lnk.to/piesne1993_2019
Koncert v Divadle TICHO a spol. 10. júna: https://goout.net/sk/sona-hornakova-krst-albumu/szfhcqv/

Ďalšie info o Soninej hudobnej kariére nájdete v podcaste Slnko Records: https://podcasters.spotify.com/pod/show/slnko-records/episodes/Soa-Horkov-e1tn95a/a-a96ug3m

Web Sone Horňákovej: https://www.sonahornakova.sk/

rNUlife.sk / titl. foto : Jana Grancová

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.