Dnes začínajú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Kapitánom Slovenska bude Hrivík, obranca Nemec posilní Slovensko

Už dnes sa úvodnými zápasmi začínajú 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji vo fínskom meste Tampere a lotyšskej metropole Riga. Marek Hrivík bude kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie na MS. Jeho asistenti budú Peter Cehlárik a Matúš Sukeľ. 

V A-skupine, ktorá sa hrá v Tampere Deck Arena o postup do štvrťfinále bojujú Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Rakúsko, Maďarsko a USA. V „béčku“ teda v B - skupine sú to Česko, Lotyšsko, Nórsko, SLOVENSKO, Slovinsko, Švajčiarsko, Kazachstan a Kanada.

Posledné tímy z každej skupiny zostúpia do MS 1A-divízie.

Od štvrtkového zasadnutia direktoriátu MS je na súpiske SR 22 hráčov. Zatiaľ na nej nefigurujú obranca Dávid Mudrák a útočníci Mário Lunter a Andrej Kudrna. Na súpisku môžu tréneri napísať maximálne 25 hráčov.

Na snímke druhý sprava tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas zrazu tímu pred Nemeckým pohárom 7. novembra 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Pre 31-ročného Hrivíka pôjde o druhú kapitánsku skúsenosť v tíme SR na vrcholnom podujatí. "Céčko" mal na drese aj na bronzových ZOH 2022 v Pekingu.

Obranca Nemec posilní Slovensko na svetovom šampionáte

Šimon Nemec posilní slovenskú reprezentáciu na hokejových MS. Potvrdil to v piatok trénerský štáb národného tímu. Nemec dostal oficiálne povolenie štartovať na šampionáte od jeho klubu New Jersey Devils po vypadnutí z play off NHL. Devätnásťročný obranca by mal priletieť do Rigy v sobotu a nastúpiť by mohol už v pondelkovom zápase základnej skupiny proti Kanade.

Obranca Šimon Nemec, zdroj: nhl.com

Trénerský štáb komunikuje aj s útočníkom Tomášom Tatarom, ktorému sa tiež skončila sezóna. "So Šimonom to vyzerá veľmi dobre. Je pripravený prísť. Jeho klub sa vyjadril, že ho pustia. Je to len otázka administratívy. Dnes v noci nášho času by mal letieť a čakáme, že dorazí. S Tomášom sme v kontakte, chceme aby nás posilnil, ale zatiaľ nevieme," uviedol po piatkovom dopoludňajšom rozkorčuľovaní v Rige asistent trénera Peter Frühauf.

IIHF - Spiky on the road

Nemec pravdepodobne zasiahne do bojov v pondelok, Slováci nastúpia o 15.20 h vo svojom treťom súboji v skupine proti Kanade. "Je to reálne," potvrdil Frühauf.

Smejkal proti Slovákom nastúpi, meno brankára tréneri ČR neprezradili

Český hokejista Jiří Smejkal nastúpi v piatkovom zápase proti Slovensku na MS (15.20 SELČ) napriek nepríjemnému zraneniu na tréningu. Smejkal prišiel vo štvrtok o niekoľko zubov a v stretnutí bude mať celotvárový kryt. Meno brankára na postfederálne derby tréneri prezradiť nechceli.

2023 IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP 12.05.2023 ─ 28.05.2023, | lippu.fi

"Máme troch vynikajúcich brankárov a súpisku sa dozviete hodinu pred zápasom. Veď to poznáte," citovali asistenta trénera Libora Zábranského české médiá. Tréneri si nechávali mená brankárov pre seba do poslednej chvíle aj na vlaňajšom šampionáte, kde Česi získali bronz. K dispozícii sú Šimon Hrubec, Karel Vejmelka a Marek Langhamer. Na štvrtkovom tréningu sa zranil aj lekár tímu Antonín Chochola, ktorý utŕžil ranu pukom do nosa.

Jiří Smejkal, zdroj: Profimedia

"Slováci majú postavenú hru na aktívnom napádaní a korčuľovaní. Majú v kádri veľa hráčov z našej extraligy, chalani z oboch tímov sa navzájom poznajú. Nebojíme sa nikoho, ale rešpektujeme každého," povedal k stretnutiu Zábranský.

Na českej súpiske zostávajú dve voľné miesta, ktoré zaplnia posily z NHL alebo Daniel Voženílek s Martinom Kautom. Tí zatiaľ len trénujú v dejisku. K dispozícii by mohol byť Ondřej Palát, ktorého New Jersey vypadlo v noci na piatok v konferenčnom semifinále NHL.

Prvý zápas dnes proti Česku. Kapitánom ČR bude Červenka

Zverenci Craiga Ramsayho odštartujú šampionát a svoje účinkovanie v B-skupine MS v Rige dnes o 15.20 SELČ proti Česku. V pozícii favorita sú Česi, ktorí cestujú do Rigy v pozícii obhajcov bronzových medailí z vlaňajšieho šampionátu.

Frühauf neprezradil, kto z tria Hlavaj, Škorvánek, Riečický nastúpi do bránky. "Káder je v poriadku, až na malé boľačky. Chalani sú dobre nastavení. Kto bude chytať vám teraz nepoviem. Máme osem obrancov, nastúpi len sedem a máme štrnásť útočníkov a nastúpi len dvanásť."

Česi sú po Švajčiaroch (75) a Nemcoch (73) tretí najčastejší súper Slovákov, s ktorým doteraz odohrali 72 vzájomných zápasov. Celková vzájomná bilancia zahŕňajúca nielen zápasy na MS, ale aj ZOH či v príprave, hovorí o 15-tich víťazstvách Slovenska, siedmich remízach a 50-tich víťazstvách českého tímu. Ten vyhral v uplynulých troch vzájomných zápasoch, Slováci sa proti tomuto súperovi tešili z triumfu naposledy vlani apríli, keď ho príprave v Spišskej Novej Vsi zdolali 3:1.

Slovenský tím sa už 16-krát stretol s týmto súperom na svetovom šampionáte. Zatiaľ posledné víťazstvo Slovenska nad Českom (3:1) na MS je zo strieborných Helsínk v roku 2012. Odvtedy sa na MS zrodili tri víťazstvá Česka, dve 3:2 po predĺžení. V roku 2014 s rozhodujúcim gólom Jakuba Klepiša, na MS 2018 zavŕšil český obrat Dmitrij Jaškin. Na MS v roku 2021 v Rige prehrali Slováci 3:7.

V príprave Slováci prehrali v Česku v oboch dueloch. V prvom 1:5, no v druhom po zlepšenom výkone podľahli domácim 2:3 po nájazdoch. "Videli sme, že majú ostrý štart do zápasov, na začiatok si treba dať pozor. A potom musíme hrať náš systém ako sme to dodržiavali v tom druhom zápase," povedal pre TASR obranca František Gajdoš.

V českom tíme, ktorý opäť vedie Fín Kari Jalonen, je 10 hráčov z vlaňajšieho šampionátu. Česi síce zakončili prípravu prehrou so Švajčiarmi 2:3 a celkovo prehrali dva zo záverečných troch zápasov, no v sezóne sa prezentovali viacerými cennými víťazstvami i sedemzápasovou víťaznou sériou.

Kapitánom českej hokejovej reprezentácie na MS bude skúsený útočník Roman Červenka. Jeho asistentmi budú Michal Jordán a Vladimír Sobotka. Informoval o tom portál hokej.cz.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2023 - Bratislava | Bazoš.sk

Predpokladaná zostava Česka v piatkovom zápase proti SLOVENSKU (15.20 SELČ):

Hrubec (Vejmelka, Langhamer) – Kundrátek, Kempný, Jordán, Zbořil, Košťálek, Dvořák, Knot, Němeček – Kubalík, Chytil, Červenka – Chlapík, Špaček, Smejkal – Sedlák, Sobotka, Tomášek - Beránek, Černoch, Flek

Opis fotky nie je k dispozícii.
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2023 budú 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Rozhodnutie o konaní MS 2023 v Rusku bolo zverejnené 24. mája 2019, avšak 26. apríla 2022 IIHF odňala Rusku usporiadateľstvo, pričom nový usporiadateľ mal byť určený na kongrese IIHF počas konania MS v hokeji 2022.
Po postupe do najvyššej divízie sa Slovinsko a Maďarsko uchádzali o spoločné usporiadanie podujatia v Ľubľane a Budapešti. Uchádzanie napokon však stiahli, pretože Maďarský zväz ľadového hokeja informoval IIHF, že nedostal záruky na hosťovanie od Maďarskej vlády.
Fínsko a Lotyšsko predložili spoločnú ponuku na usporiadateľstvo s dejiskami v Nokia Arena v Tampere a Arena Riga v Rige ako potenciálne hostiteľské mestá. 27. mája 2022 bolo na kongrese IIHF potvrdené, že Fínsko a Lotyšsko budú hostiť Majstrovstvá sveta 2023.

Viac na: MS v hokeji 2023 | Správy z turnaja a základné informácie (rtvs.sk)

IIHF - Home 2023 IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP

rNUlife.sk / rtvs, teraz / titl. obrázok Sportnet

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.