Marián Varga a jeho poklad, ktorý sa našiel po 60 rokoch

Už len 10 dní môžete získať medzi prvými nové dielo a podporiť tak vznik unikátnych klavírnych skladieb aj s nahrávkou. Spoločnosť Mariána Vargu, ktorá sa stará o hudobný odkaz jednej z najvýraznejších osobností (česko-)slovenskej hudobnej scény spustila crowdfundingovú kampaň na vydanie publikácie s notovými zápismi skladieb, ktoré napísal mladý Marián Varga ešte počas svojich štúdií na Ľudovej škole umenia. Publikácia je doplnená príbehmi o skladateľovi od Mariána Jaslovského, Daniela Heviera, Vladimíra Bokesa a Tomáša Berku a taktiež od Dany Belicovej, ktorej svoje detské noty v roku 1962 venoval. Spolu s knihou vyjde aj nahrávka skladieb v podaní klaviristu Ivana Šillera. Projekt doposiaľ podporilo vyše 150 fanúšikov a ešte pár dní je možnosť vybrať si svoju dielo-odmenu a prispieť tak k jeho vzniku.

Keď bol Marián Varga žiakom ĽŠU, napísal pre svoju spolužiačku Danku Belicovú cyklus štyroch klavírnych miniatúr, ktoré 16. júna 1962 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie ako dvanásťročná odpremiérovala. Po takmer 60 rokoch pani Belicová vytiahla tento rukopis zo svojho archívu a dala ho k dispozícii Spoločnosti Mariána Vargu, ktorá sa rozhodla vydať tieto kompozície spolu s ďalšími Mariánovými skladbičkami z detstva, kedy okrem hudobnej školy navštevoval aj slovenského skladateľa Jána Cikkera, ktorý ho učil komponovať.

Marián Varga, ĽŠU (vpravo dole)

O chlapcovi, ktorý krotil čertov a našiel krásu – noty, príbehy, ilustrácie, hudba

„Minulý rok nám pani Belicová dala tento rukopis nôt k dispozícii, aby sme ho mohli posunúť ďalším generáciám. Keďže sa zachoval iba zlomok Mariánových rukopisov, ide o skutočnú vzácnosť“, hovorí Janka Vargová. „Vydávame ho spolu s ďalšími jeho detskými skladbami vo forme bohato ilustrovaného zošita s príbehmi i s audionahrávkou skladieb v podaní klaviristu Ivana Šillera“, dodáva.

Noty takmer 20 klavírnych skladieb, ktoré skomponoval Marián Varga ako 12-15 ročný, vydá Spoločnosť Mariána Vargu vo forme plnofarebnej, 70-stranovej publikácie s autorskými ilustráciami Hany Križanovej známej pod umeleckým pseudonymom Han Illu. Noty však budú doplnené aj originálnymi príbehmi o Mariánovi od známych osobností - Mariána Jaslovského, Daniela Heviera a tiež autentickými spomienkami na okolnosti, za akých skladby vznikali, od jeho bývalých spolužiakov a priateľov Vladimíra Bokesa, Tomáša Berku a samozrejme pani Dany Belicovej, ktorej Marián Varga klavírny cyklus venoval a ktorá ho v roku 1962 interpretovala v bratislavskej Redute.

Ako nedeliteľná súčasť projektu vzniká aj nahrávka v podaní všestranného klaviristu Ivana Šillera, ktorý už mal príležitosť časť diela odohrať naživo vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na festivale Konvergencie v septembri tohto roku. Nahrávanie je plánované na koniec novembra na koncertom krídle Fazioli, jednom z najlepších nástrojov, ktorý je aktuálne na Slovensku klaviristom k dispozícii.

Marián Varga s tetou Stellou

“Cyklus 17 skladieb je zaujímavý tým,že obsahuje skladby rôznej náročnosti a rozsahu. Od jednoriadkových skladieb sekúnd až po koncertantné, ktoré sú určené pre vyspelejších klaviristov. Marián mal veľmi rád hudbu Stravinského, Bartóka, Haydna – všetky jeho "lásky" nájdeme aj v jeho klavírnej tvorbe. Zároveň v jeho skladbách nájdeme motívy, ktoré používa vo svojich známejších piesňach. Cyklus je výbornou vstupnou bránou do originálneho umeleckého sveta Mariána Vargu a čím skôr ho začnú deti a pedagógovia spoznávať, tým lepšie.” hovorí Ivan Šiller, ktorý je aj mimoriadne skúseným a aktívnym pedagógom.

V kampani je možnosť podporiť aj vybranú ZUŠ zakúpením dvoch kníh, z ktorých jednu vydavatelia rozošlú na školy vybrané podporovateľmi. Riaditelia umeleckých škôl tiež môžu získať odborný seminár pre žiakov a pedagógov vedený Jankou Vargovou, Ivanom Šillerom a Jozefom Luptákom.

Získajte poklad po géniovi Mariánovi Vargovi | Aktuality24

Odborným garantom projektu je rovnako ako pri súbornej kolekcii violončelista, riaditeľ festivalu Konvergencie a tiež predseda Spoločnosti Mariána Vargu, Jozef Lupták, ktorý bol zároveň osobným priateľom Mariána Vargu. „To, čo nám tu Marián zanechal, sú poklady, ktoré sme
nechceli nechať uzavreté v archívoch. Ponúkame vám ich, aby ste sa nechali inšpirovať, skladby nielen nacvičili, zahrali pre seba či pre radosť iných na koncerte, ale skúste si požičať niektorú Mariánovu tému a zaimprovizujte si tak, ako vám to duša, srdce a prsty dovolia. Pustite si svoju hudobnú predstavivosť na prechádzku. Myslíme si, že Marián by sa z toho veľmi tešil.“
, hovorí Jozef Lupták.

rNUlife.sk / Lea Majerčáková, Spoločnosť Mariána Vargu

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.