DOBROBORCI POMOHLI ĽUĎOM BEZ DOMOVA HROMADNÝM OTUŽOVANÍM

Hromadným vstupom do jazera Zlaté piesky v Bratislave chcela organizácia Depaul Slovensko upriamiť pozornosť širokej verejnosti na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova. Dnes sa ich pre dobrú vec zišlo viac ako 100 Dobrobocov. Ukázali, že síce majú radi chlad, ale majú horúce srdce a nie sú im ľahostajní ľudia v núdzi.

Chladné a mrazivé zimné dni bývajú pre ľudí bez domova najťažším obdobím v roku. Na ulici čelia umrznutiu, omrzlinám končatín, podchladeniu a aj ďalším ochoreniam. Nezisková organizácia Depaul Slovensko preto spoločným charitatívnym otužovaním upriamila pozornosť na nevyhnutnosť pomoci ľuďom, ktorí sú na ulici práve v najchladnejších mesiacoch roka.

„Otužilci sú borci, ktorí pre svoje zdravie vydržia byť v chladnej, päť stupňovej vode, približne 5 minút. My sme ich nazvali Dobroborci, pretože vďaka svojmu koníčku pomáhajú šíriť myšlienku pomoci ľuďom bez domova, ktorí sú zime vystavení denne a dlhodoboa, a preto je dôležité im pomáhať,“ hovorí Jozef Kákoš, riaditeľ Depaul Slovensko, organizácie, ktorá pracuje s ľuďmi bez domova už 17 rokov.

Podľa sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2021 bolo na Slovensku vyše 71-tisíc ľudí bez domova, v samotnom hlavnom meste je ich takmer 5 000. „Naša organizácia denne poskytuje teplé jedlo a nocľah v bezpečí a teple viac ako 350 ľuďom bez domova. Taktiež ošatenie, hygienu, základné ošetrenie či sociálne poradenstvo. Bez pomoci iných ľudí však nevieme dostatočne pomáhať a preto ďakujeme všetkým Dobroborcom za ich podporu a pomoc,“ dodáva Jozef Kákoš.

Vyzbierané financie pôjdu na chod zariadení a sociálnych služieb neziskovej organizácie Depaul Slovensko. „Vieme aké je to byť v zime. My len vlezieme do vody a potom sa zohrejeme, ale ľudia bez domova nie. Osobne si naozaj neviem predstaviť, že si v zime ľahnem vonku a spím tam, a to som otužilec,“ povedala za všetkých otužilcov Soňa Rebrová, vytrvalostná plavkyňa, ktrorá minulý september preplávala La Manche a tiež otužilkyňa za Ľadových medveďov.

Dobroborcom sa však môže stať každý s horúcim srdcom.. Finančne prispieť môžu prostredníctvom adopcie postele na  www.adoptujsipostel.sk. Alebo tiež vyjadriť podporu a solidaritu šírením myšlienky a podpory na sociálnych sieťach s označením #dobroborci a linkom na zbierku.

www.depaul.sk

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.