Šokujúce zákulisie kultovej Perinbaby odhalené: Vieme, ako vznikla ikonická hudba do Perinbaby

Legendárnu filmovú rozprávku Perinbaba nedávno zosnulého režiséra Juraja Jakubiska uviedli do kín už v roku 1985. Scenár na základe rozprávky bratov Grimmovcov pôsobivo napísal Ľubomír Feldek. Nahrávku piesne Páslo dievča pávy museli prerábať.

Panová flauta s iným zvukom

Hudbu do Perinbaby zveril Jakubisko českému hudobnému skladateľovi Petrovi Hapkovi. Ten oslovil na nahrávky do filmu koncertného multiinštrumentalistu na ľudových nástrojoch Róberta Puškára. Po smrti Juraja Jakubiska si tohto nášho režiséra svetového mena uctil Róbert Puškár hrou ústrednej melódie Páslo dievča pávy na panovej flaute na viacerých podujatiach.

Pri nahrávaní hudby do filmu však museli ústrednú melódiu zahrať na syntetickej panovej flaute, ako prezradil v relácii Kapura po rokoch práve Róbert Puškár:

„Do Perinbaby som nahrával množstvo píšťaliek, dokonca aj husle. Celú tú svadbu, ktorá tam bola. Petrovi Hapkovi sa však žiadna z mojich píšťal, ktoré som vtedy mal, nepáčila na ústrednú tému, preto panovu flautu nahradil syntetickou. Teraz mám píšťal, samozrejme, oveľa viac.“

Alžbetka a Jakubko si v skutočnosti nepadli do oka. „Mali sme kamarátsky vzťah, ale to, čo všetci videli, tú krásnu romantickú lásku, tak k tomu nedošlo. V Nemecku bol za začínajúcu hviezdu. Zdal sa mi neskutočne rozmaznaný. A to je vec, ktorú na chlapovi neviem spracovať,“ dodala.

Nymfa Syrinx z mytológie

Hlavnú postavu stvárnila talianska herečka Giulietta Masina, ktorá bola manželkou svetovo uznávaného režiséra Federica Felliniho. Fellini ponúkol Jakubiskovi emigráciu po sovietskej okupácii z roku 1968, keď nášho režiséra odstavili od tvorby hraných filmov zo súčasnosti. Mohol pripravovať len dokumenty a neskôr rozprávky, či filmy z minulosti, akým bola aj Tisícročná včela.

Pred časom však jedna z hlavných predstaviteliek zobrala divákom ich veľké detské sny! Keď herečka, ktorá si zahrala Alžbetku, zavítalapred uplynulými Vianocami do markizákeho Telerána, všetci boli nadšení. Moderátori Roman Juraško a Dodo Kuriľák ju veselo spovedali, klebetili o rozprávke a dokonca herečku poprosili, aby im na flaute zanôtila najznámejšiu a kľúčovú scénu z Perinbaby, ktorú pozná úplne každý. Petra sa nadchla a prisľúbila, že Páslo dievča pávy po reklame skutočne zahrá. Diváci od toho momentu netrpezlivo čakali, tešili sa, ako si vypočujú nezabudnuteľnú pieseň, no onedlho prišla poriadne studená sprcha. „To je všetko len ilúzia. Ja na flautu hrať neviem,“ vysúkala zo seba Vančíková a moderátori zostali takí šokovaní, že to ani nedokázali skryť.
„Čo? To je len ilúzia...“ zúfal neveriacky Juraško. Veľké sklamanie sa snažil zachrániť aspoň chlapček, ktorý bol v štúdiu. Zobral do rúk hudobný nástroj, vytúženú pesničku zahral a v miestnosti zavládlo hrobové ticho.

Uznávaný hudobník Róbert Puškár na tému panovej píšťaly v Perinbabe pridal ešte zaujímavú informáciu:

„O panovej flaute sa traduje bájka. Mytologická bytosť poloboh Pan bol zaľúbený do nymfy menom Syrinx. Tá ho nechcela. On ju prenasledoval a ona sa nechala svojím otcom premeniť na trstinu. Tá má na tých pálkach na vrchu také okvetie ako zlaté vlasy a podľa toho ju Pan spoznal, že je to Syrinx. Zoťal tŕstie a z tých pálok si vytvoril flautu.“

Jakubisko-Jozef-Ďurník-TASR

rNUlife.sk / RTVS online

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.