Fairtrade pre rastúci ekonomický a klimatický tlak zvyšuje cenu kávy

Pre silnejúce dosahy klimatických zmien a rastúcu nestabilitu svetovej ekonomiky organizácia Fairtrade zvyšuje minimálnu cenu kávy. Informovala o tom platforma Fairtrade Česko a Slovensko.

Znamená to posilnenie ochrany drobných pestovateľov organizovaných vo fairtradových družstvách. Nová minimálna cena zvýši základnú výkupnú cenu o 19 % pri káve robusta a o 29 % pri káve arabica. Ide o prvé zvýšenie minimálnych výkupných cien fairtradovej kávy po 12 rokoch.

"Navzdory nedávnemu prudkému nárastu svetových cien kávy bojujú pestovatelia kávy s infláciou, prudko rastúcimi výrobnými nákladmi a, naopak, s poklesom úrody v dôsledku klimatických zmien. Mnohí pestovatelia kávy opúšťajú svoje farmy a hľadajú obživu inde. Mladí ľudia v komunitách, kde sa pestuje káva, dnes v jej pestovaní nevidia budúcnosť. Skutočnosť, že sa pestovatelia nemôžu pestovaním kávy uživiť, je pre toto odvetvie tragická a predstavuje riziko pre budúcnosť celosvetového kávového sektora," uviedla Monika Firl, manažérka pre kávu z Fairtrade International.

Fairtrade a BIO káva Cafédirect, BIO káva s medicinálními houbami Reishi,  Chaga, Lion´s Mane, BIO kompostovatelné kávové kapsle Kabioca | Fair Made -  spravedlivé nakupování

Fairtradová minimálna cena za prané zrná kávy typu arabica bude od 1. augusta 2023 po novom predstavovať 1,80 USD za libru, čo je o 40 centov viac. Káva arabica tvorí viac než 90 % všetkej predanej fairtradovej kávy.

Pri prírodnej robuste sa cena zvýši o 19 centov na 1,20 dolára za libru. Aj príplatok za bio fairtradovú kávu bol zvýšený o tretinu, z 30 centov na 40 centov za libru. Viac než polovica fairtradových kávových zŕn predaných v roku 2021 mala tiež certifikáciu bio.

O tovar s certifikáciou Fairtrade je medzi slovenským zákazníkmi rastúci  záujem. Najviac sa predáva kakao a káva, skokanmi roka sú bavlna a cukor. -

Navýšenie minimálnej fairtradovej ceny, teda hodnoty, pod ktorú nesmie výkupná cena fairtradovej kávy klesnúť, poskytne pestovateľom významnú podporu v časoch výkyvov na trhu, pri boji s infláciou v ich domovských krajinách a pomôže im s dodatočnými nákladmi vyvolanými zmenami klímy. 

„S novou minimálnou cenou ponúka Fairtrade pestovateľom kávy a ich družstvám cenovú záchrannú sieť, ktorá lepšie zodpovedá súčasnej neistej dobe, a pritom im necháva otvorené dvere, aby si zarobili viac, keď sú trhové ceny vyššie než nastavená fairtradová minimálna cena,“ pokračuje M. Firl.

Organická káva a fairtrade | CrossCafe.cz

Celosvetová sieť Fairtrade zahŕňa takmer 900.000 certifikovaných pestovateľov kávy vo viac než 650 pestovateľských organizáciách v 31 krajinách. Okrem podpory v podobe fairtradovej minimálnej ceny dostávajú certifikovaní fairtradoví pestovatelia aj fairtradový príplatok - dodatočné financie. Tie investujú do projektov zameraných na zlepšenie produktivity a kvality, adaptáciu na klimatickú zmenu, budovanie infraštruktúry a základných komunitných služieb, ktoré sami pestovatelia a ich organizácie označia za prioritné. Od roku 2017 získali organizácie fairtradových pestovateľov kávy príplatok vo výške viac než 400 miliónov eur.

Pestovatelia kávy však aj naďalej čelia dramatickým výzvam. Podľa dostupných údajov produkujú drobní pestovatelia 60 % svetovej produkcie kávy, avšak takmer polovica z nich žije v chudobe, pričom takmer štvrtina z nich žije v extrémnej chudobe. A napriek tomu, že ceny kávy v roku 2022 boli relatívne vysoké, zisky z jej predaja sa nakoniec kvôli nízkym výkupným cenám nepodarilo dostať k samotným pestovateľom.

Prečo by sme mali uprednostniť výrobky s certifikátom fairtrade? - Blog o  káve

Štúdie ukázali, že pestovateľom obvykle zostáva približne 1 % z maloobchodnej ceny kávy, čo pri šálke kávy za 4 USD predstavuje približne 0,04 USD na šálku. Zvýšenie minimálnej výkupnej ceny túto situáciu zlepší aspoň pre pestovateľov zapojených do systému Fairtrade.

Fairtrade Česko a Slovensko, z. s., je platformou organizácií občianskej spoločnosti, ktoré sa zaoberajú etikou obchodu, globálnym rozvojom, udržateľnou spotrebou, ochranou životného prostredia a ľudských práv.

Fairtrade Česko a Slovensko

rNUlife.sk / Fairtrade Česko a Slovensko

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.