Gorillaz ohromili kritiku novinkou Cracker Island

Najslávnejšia animovaná kapela na svete vydala očakávaný album Cracker Island, na ktorom sa tradične objavuje rada zaujímavých hostí a zbiera zaslúžené ovácie.

Album bol vydaný v piatok, 24. februára 2023, s veľkým ohlasom a má byť jedným z najlepších albumov kapely v ich doterajšej diskografii.

Na serveri Metacritic, ktorý monitoruje nejdôležitejšie médiá a ich hodnotenia, má ôsma štúdiovka priemerne 80 bodov. Kritika ju porovnáva s pamätným debutom, keď tvrdí, že takúto sviežu platňu Gorillaz nevydali takmer dvadsať rokov. 

Najnovšia LP platňa od virtuálnej rockovej skupiny a tvorby Damona Albarna z Blur a umelca Jamieho Hewletta – pozostávajúca z 2-D, Murdoca Niccalsa, Noodle a Russella Hobbsa – sa stáva ich prvou špičkou hitparád po 17 rokoch, pričom naposledy dosiahli vrchol s Demon Days. v roku 2005.

Foto: Facebook/Gorillaz

Stevie Nicks, Beck, Tame Impala i Bad Bunny znejú v jednotlivých skladbách úplne prirodzene a ich účasť v projekte dáva zmysel. Damon Albarn a spol zbytočne neexperimentujú a sústredia sa na to podstatné, teda na pesničky. Kompaktnú nahrávku, ktorá sa obratom vyšvihla do čela britskej hitparády, vám vrelo doporučujeme!

Damon Albarn, spevák a spolutvorca Gorillaz s Jamiem Hewlettom pre The Fader, opisuje Cracker Island ako reakciu kapely na presťahovanie do Los Angeles.

„Keď som začal pracovať na nahrávkach budúceho albumu Cracker Island, hovoril som si: ‚Robím to v L.A. a bude to znieť takto,“ hovorí Albarn. „Toto je krása Gorillaz: Môžeme to vymyslieť za pochodu a robíme to tak. Takže to bolo... „Aký mám pocit z L.A.? Ako sa momentálne cítim vo svete? A ako to môžem nejako preniesť cez svoju vlastnú emocionálnu šifru?“ „Los Angeles ma fascinuje a považujem ho za veľmi inšpiratívne miesto. Takto som sa rozhodol pristupovať k tvorbe rekordu."

Na výslednom albume sa podieľajú mnohí kalifornskí umelci, ako Stevie Nicks, ktorého vokály sú súčasťou skladby „Oil“, Thundercat, ktorý je na hlavnom singli „Cracker Island“ a Bootie Brown z The Pharcyde, alternatívnej hip-hopovej skupiny so sídlom v LA.

Napriek výraznému vplyvu prostredia kalifornského veľkomesta L.A. je zvuk Gorillaz stále veľmi zrejmý, hoci sa objavujú aj nové prvky. Bad Bunny a jeho latino trapový zvuk sú pre kapelu premiérou a jeho známe vokály si môžete vypočuť v skladbe „Tormenta“.

Hoci pôvodne mala byť singlom pre ich album „Song Machine“ z roku 2020, ktorý obsahuje jeho hosťovanie v každej skladbe, táto reggaetonová skladba má namiesto toho vítané miesto na „Cracker Island“.

"Bad Bunny je skutočný problém," povedal Albarn v rozhovore pre The Sun. "Má jeden z tých otravných hlasov, ktorý je ale vždy úplne správny. Také presné a konzistentné, až je to úžasné."

„Keď počujem ľudí ako on, pomyslím si: ‚Keby som vedel takto spievať, bol by som najväčší umelec na svete, ale nemôžem, takže nie som!“ Pripisuje zásluhy svojej dcére za to, že ho zoznámila s Bad Bunny a reggaetonom.

Cracker Island“ je teraz k dispozícii na všetkých hlavných platformách na streamovanie hudby.

Hviezda Gorillaz Murdoc Niccals hovorí exkluzívne pre Oficiálne rebríčky: „Nikdy nepochybuj, naozaj. Nielenže to bolo predpovedané v proroctvách, máme tých najohromnejších fanúšikov vo vesmíre! Navyše, armáda crackerských tímov z ostrova Cracker po celom svete robí svoju časť práce pre túto našu spoločnú vec."

Nick Burgess a Mark Mitchell z Parlophone hovoria: „Gorillaz vždy boli a veľmi zostávajú jednou z najinovatívnejších a priekopníckych kapiel na planéte."

„Cracker Island je dôkazom toho, že ich tvorivý duch je taký silný, ako kedykoľvek predtým, a úspech albumu ukazuje, že publikum stále rastie a vyvíja sa spolu s hudbou kapely. Bolo to úžasné tímové úsilie v globálnom meradle od Damona, Jamieho a manažérskeho tímu Eleven, ktorí neúnavne spolupracovali s medzinárodnými tímami Parlophone a Warner music na dosiahnutí globálneho úspechu."

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, PR Warner music

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.