Spevák Vladimír Merta vystúpil na vypredanom mimoriadnom koncerte festivalu Konvergencie venované hudobnému skladateľovi Janáčkovi

Milovníci folku a osobitého pesničkárstva si po čase prišli opäť na svoje. Do Bratislavy sa po dlhšom čase totiž vrátil Vladimír Merta, svojský intelektuál, pesničkár, spevák, gitarista a pamätník dôb minulých, aby sa tu predstavil so svojím súčasným koncertným programom. Vystúpil v sobotu, 4. marca v bratislavskej Umelke v rámci festivalu Konvergencie Janáček 2023.

Strhujúcu inštrumentálnu lahôdku v podaní legendárneho českého pesničkára a gitaristu Vladimíra Mertu, si nenechalo ujsť vyše sto priaznovcov hudobníka a tí prišli v predstihu do Umelky, aby zachytili emotívne vystúpenie úplne od začiatku. Koncert sa začal o 19tej hodine. Pôvodne mal trvať 75 minút, no Vladimír Merta v závere už aj s hosťujúcimi hudobníkmi, Júliusom Fujakom, Borisom Lenkom a Jozef Luptákom, za búrlivého potlesku doprial prítomnému davu aj prídavok. Koncert sa skončil okolo pol deviatej večer. Počas svojho vystúpenia umelec prestriedal niekoľko typov gitár vrátane špeciálnej akustickej z Indie, husle i rôzne dychové nástroje. Pobavil svojím dvôvtipom i humornými vsuvkami medzi jednotlivými piesňami. Diváci odchádzali z koncertu s príjemnými pocitmi.

Vladimír Merta, základný kameň českého pesničkárstva, je slovenskému publiku dobre známy. V dobách (ne)dávno minulých bol so svojimi piesňami - triafajúcimi bez ohľadu na vládnuci režim do živého - pravidelným hosťom našich pódií. Čas a doba však plynú neúprosne, českých interpretov je na našich pódiách oveľa menej, a preto je vždy malým sviatkom, keď sa podarí takéto stretnutie.

Životná púť Vladimíra Mertu nebola, na rozdiel od jeho tvorby, priamočiara. Ako vyštudovaný architekt pokračoval v štúdiách na FAMU, kde absolvoval scenáristiku a réžiu. Už v tej dobe, v závere 60. rokov, začal skladať prvé piesne. Zhodou náhod jeho prvý album Ballades de Prague (1969) vyšlo na francúzskom labeli ešte počas jeho študijného pobytu. Dnes je to medzi fanúšikmi vzácnosť a zberateľská rarita. Tak isto, ako kedysi všetky jeho platne.

Tí skôr narodení si ešte pamätajú zákazy, schvaľovacie komisie i neľahkú cestu k publiku, ktoré Vladimíra Mertu sprevádzali prakticky od začiatku jeho kariéry až do pádu komunistického režimu. Ale ani ten nezabránil Mertovi hovoriť nahlas svoju pravdu, i keď často skrytú pod rúškom poetiky. Ale tí, ktorí chceli, porozumeli. Vždy mal osobitý pohľad na svet, či už sa to týkalo politiky, lásky či medziľudských vzťahov. A ten mu zostal dodnes. Stále hovorí nahlas to, o čom je presvedčený, že to má byť vypovedané. Na jeho koncertoch sú diváci vždy tými, ktorí pozorne počúvajú.

Janáček 2023

4. 3. 2023
Sobota
Galéria Umelka

Janáček / Merta

Vladimír MERTA (CZ), spev, gitara, slovo

Konvergencie sú známe prepájaním štýlov a umelcov rôzneho zamerania. Nie je tomu inak ani v prípade festivalu venovanému hudbe Leoša Janáčka. Naše pozvanie predviesť vybrané Janáčkove piesne a prepojiť ich s vlastnou pesničkárskou tvorbou prijal výnimočný hudobník, publicista, esejista a spisovateľ Vladimír Merta. Svoj sólový koncert odohrá v legendárnej „Umelke“, mieste zásadných stretnutí umelcov a slobodomyseľných ľudí počas Nežnej revolúcie.

Vladimír Merta sa narodil 20. januára 1946 v Prahe. Patrí medzi slávne pesničkárske hviezdy z čias normalizácie. Spolu s ďalšími folkovými spevákmi (K. Krylom, J. Hutkom, V. Třešňákom) sa stal symbolom odporu proti komunistickému režimu.

Vladimír MERTA - oficiální web (vladimirmerta.cz)

Celý program festivalu Konvergencie – JANÁČEK 2023: konvergencie - festival komornej hudby

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená. Pre aktuálne informácie sledujte webstránku www.konvergencie.sk a www.facebook.com/konvergencie.

rNUlife.sk / Daniel Mičuda / Konvergencie Janáček 2023 / foto: Jarmila Uhlíková

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.